Traian Basescu: UE isi asuma vocatia de lider in economia mondiala

Vineri, 07 Noiembrie 2008, ora 20:01
2685 citiri
Traian Basescu: UE isi asuma vocatia de lider in economia mondiala

Membrii UE au stabilit o pozitie comuna in privinta reformarii sistemului financiar international, iar UE isi asuma vocatia de lider in economia mondiala, a afirmat presedintele Romaniei, Traian Basescu, la finalul reuniunii informale a statelor UE care a avut loc, vineri, la Bruxelles.

"Optiunea UE este reformarea sistemului financiar international. Uniunea Europeana isi asuma deschis vocatia de lider in economia mondiala. Aceasta criza a reprezentat momentul de afirmare al UE prin masurile adoptate", a declarat Traian Basescu.

Pozitia comuna a statelor UE va fi prezentata la reuniunea de la Washington, care va avea loc pe 15 noiembrie, si unde se vor discuta masurile necesare pentru reformarea sistemului financiar mondial.

Cele trei directii ce vor fi sustinute de UE sunt: 1.construirea unui nou sistem financiar international, in care UE sa aiba un cuvant mai greu de spus, 2.prezentarea si sustinerea aplicarii unui program de masuri care sa fie luate rapid si 3. identificarea unei metode de lucru care sa permita luarea de decizii rapide la nivel global.

In acest scop, liderii UE vor propune si vor sustine schimbarea arhitecturii sistemului financiar international astfel:

- in sistemul de reglementare si supraveghere international trebuie incluse toate institutiile si pietele, inclusiv institutiile financiare off shore si agentiile de rating "care trebuie sa fie supravegheate"

- introducerea principiului de responsabilitate si transparenta, care vizeaza in mod deosebit responsabilizarea managerilor, "care sa nu mai astepte de la guvern ajutoare atunci cand intra in criza", dupa ce si-au asumat riscuri exagerate pentru a castiga cat mai mult

- identificarea de masuri pentru prevenirea crizelor

- acordarea unui rol central Fondului Monetar International in sistemul de reglementare si supraveghere financiar international, in conditiile cresterii autoritatii UE in interiorul Fondului. "FMI devine un monitor al stabilitatii financiare globale si va avea rol de emitere de reglementare a sistemului financiar international, in conditiile in care UE devine un actor egal cu SUA in interiorul Fondului", a explicat Traian Basescu.

Masuri pe termen scurt

Tot la reuniunea de la Washington, UE vizeaza obtinerea acordului pentru cinci actiuni care ar putea fi adoptate chiar pe 15 noiembrie, respectiv.

Printre acestea, Traian Basescu a nominalizat "convergenta standardelor de contabilitate si introducerea termenului de justa valoare, care sa fie ceva intre valoarea contabila si valoarea de piata si care va avea rolul de a tine un echilibru intre valoarea contabila si valoarea de piata".

Traian Basescu a recunoscut ca nu stie cum sa explice exact ce va fi cu aceasta "justa valoare" si cum se va calcula, insa a dat exemplul apartamentelor din Romania, unde ar trebui sa existe si un astfel de indicator.

"Eu, de exemplu, nu stiu care este valoarea reala a apartamentelor - cea de pana acum doua luni sau cea de acum?", a spus presedintele Basescu, adaugand ca "uneori valoarea de piata este exagerata".

De asemenea, printre cele cinci masuri, pe a caror adoptare urgenta se va insista, se mai afla reglementarea tuturor institutiilor financiare si a segmentelor de piata si adoptarea unui cod de conduita pentru asumarea de riscuri excesive de catre toti managerii.

Traian Basescu a subliniat ca toate aceste masuri trebuie adoptate urgent, avand in vedere ca, in acest moment, avem de-a face cu doua componente ale crizei: criza macroeconomica si criza de reglementare si supraveghere.

Iar in ce priveste criza macroeconomica, "criza financiara a devenit si o criza economica, fiind generat riscul unei crize economice globale".

Criza ar putea deveni globala

"Deocamdata, criza a afectat SUA si UE, dar nu este exclus sa apara si alte focare de criza. Iar, in acest caz, resursele FMI si ale Bancii Mondiale sunt insuficiente", a avertizat seful statului.

In acest context, Traian Basescu a anuntat si o masura adoptata de UE care a intrat in vigoare chiar de vineri: plafonul de interventie a UE in caz de criza financiara a unui stat membru a fost majorat de la 12 miliarde de euro la 20 de miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu, #justa valoare, #Bruxelles, #Calin Popescu Tariceanu , #presedinte