Traian Basescu, un presedinte ne-terminat (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 30 Iunie 2011, ora 15:36
6151 citiri
Traian Basescu, un presedinte ne-terminat (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Istoricii care vor dori in viitor sa il inteleaga pe Traian Basescu vor trebui sa ii studieze mai cu seama perioada celui de-al doilea mandat. Traian Basescu a abandonat pur si simplu si cea de pe urma dorinta de a-si mai cenzura cuvintele si gandurile.

Presedintele pe care il avem astazi in fata nu se mai incurca in calcule marunte, in strategii si pasi marunti. Miza sa directa este istoria. Iar daca rateaza istoria, cel putin sa aiba o viata cat mai linistita si mai lunga la Cotroceni.

Din aceasta perspectiva a intins aceasta capcana uriasa Uniunii Social Liberale - ii asteapta si maine sa se duca sa guverneze. Sic! Indiferent ce vor face si vor spune, dupa aceasta invitatie pe sleau, liderii Opozitiei au o uriasa problema. Daca se duc, isi rup gatul pe loc; daca nu se duc, vor suferi o moarte lenta si la fel de dureroasa. Altfel, cum vor mai putea striga "hotii, lupul si tiranul!", daca dictatorul taman ce mi i-a invitat sa vina la guvernare.

Probabil singurul lucru pe care ar trebui sa il retinem dupa ultima producere a presedintelui in fata preferatului sau, Nasul de la acum 10 TV, este accentul si mai puternic pus si iluzia sinceritatii. Traian Basescu si-a radicalizat discursul tocmai pentru a fi considerat si mai sincer, sa para ca seful statului a renuntat la orice inhibitie si spune tot ce are in gusa si-n capusa.

Siguranta de sine si hotararea de a-si mentine opiniile despre regele Mihai - "sluga a rusilor" si "tradator" - pe care Traian Basescu le-a afisat miercuri seara, cand a refuzat sa retracteze spusele de saptamana trecuta, nu fac altceva decat sa il infatiseze intr-o ipostaza mai putin cunoscuta - un om sincer, care nu renunta la cele mai adanci credinte ale sale pentru nimic in lume.

Ei bine, cu aceasta aura de om sincer, care nu mai are nimic de pierdut si de aceea spune cele mai controversate, mai nonconformiste si mai socante lucruri, cu aceasta imagine a conducatorului care nu mai vizeaza decat Marea Istorie, Traian Basescu lanseaza ultima cacealma mortala catre Opozitie - va invit si maine la guvernare, dupa care sunt dispus sa demisionez in noiembrie 2012, DACA imi dati Constitutia pe care poporul si-a dorit-o.

Nu am niciun dubiu ca Traian Basescu va castiga tot ce se poate castiga si de acum incolo in politica noastra, cel putin tot ceea ce isi va propune. Pentru ca nu este luat niciodata in serios, pentru ca prea putina lume ii intelege jocul cu adevarat, pentru ca liderii Opozitiei nu rateaza nicio capcana dedicata lor si pentru ca analistii si jurnalistii care il critica il anunta dinainte invins si terminat, pentru toate aceste motive plus altele mai putin vizibile - Traian Basescu este cel mai viu politician, in ciuda mortii lui deja anuntata si cantata prin anumite medii.

Ofertele facute catre Opozitie - parasirea Cotroceniului in 2012 si invitatia catre USL de a veni la guvernare - sunt atat de mortale, incat ele ar trebui sa nu poata fi refuzate de catre liderii uslasi. Ponta si Antonescu ar trebui sa-i plateasca presedintelui cu sec si sa continue partida. Vor avea infinit mai putin de pierdut, decat daca il vor trata in continuare ca pe un presedinte terminat, un politician mort si un lider compromis definitiv.

Poate ca pentru istorie, in acest moment, Traian Basescu este pe punctul de a deveni un esec, o infrangere a noastra - a tuturor. Poate ca pentru judecata ultima, presedintele este pierdut. In jocul nostru dambotivean, insa, Traian Basescu este mai viu ca niciodata, este centrul limii politice si ultima instanta a ei.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Traian Basescu presedinte, #revizuirea constitutiei basescu, #USL Basescu guvernare, #Antonescu Ponta Basescu , #presedinte