Traian Basescu vrea o modificare mai amanuntita a Constitutiei

Luni, 15 Martie 2010, ora 15:25
3601 citiri
Traian Basescu vrea o modificare mai amanuntita a Constitutiei
Foto: Antena 3

Presedintele Traian Basescu sustine ca este de accord cu o modificare mai amanuntita a Constitutiei si nu doar in ceea ce priveste reducerea numarului de parlamentari si un Parlament unicameral.

"As vrea sa discutam impreuna in ce consta modernizarea statului dincolo de modernizarea Constitutiei. Nu sunt un adept al mentinerii revizuirii in limitele celor doua intrebari de la referendum. Trebuie sa plecam de la realitatea ca avem cel putin o Constitutie buna, dar trebuie eliminate confuziile cum ar fi limitele de separatie dintre puterile statului.

Cele doua intrebari sunt motivul deschiderii revizuirii Constitutiei, pentru viitorul Romaniei. Procesul de revizuire nu se poate limita doar la Constitutie", a precizat seful statului, inainte de intalnirea cu partidele pe tema revizuirii Constitutiei.

Presedintele a mai spus ca, dupa aderarea la NATO si Uniunea Europeana, modificarea statului este cel de-al treilea obiectiv important pentru Romania si si-a exprimat dorinta ca acum, dupa ce partidele au terminat cu Congresele si si-au ales liderii, atentia sa fie indreptata catre aceasta problema.

"Cu exceptia PD-L-ului, celelalte partide care aveau programate alegeri si le-au facut. As vrea sa ii felicit pe care au fost alesi in fruntea partidelor, la PSD, la PNL, si sa le doresc succes. In ceea ce priveste intentia mea, vreau sa creem un tip de dialog prin care sa realizam un consens pe ceea ce ar putea sa fie al treilea obiectiv in clasa politica romaneasca, dupa intrarea in NATO si UE, si anume modernizarea statulului.

Acest lucru implica si luarea in consideratie a refendumului din noiembrie 2009, care arata ca o proportie de 77% din electoratul prezent la vot vrea un Parlament unicameral, iar 88% a optat pentru reducerea numarului de parlamentari. Nimeni nu poate contesta ca nu a fost un vot liber exprimat", a precizat Traian Basescu.

Seful statului si-a exprimat dorinta de a rezolva si o serie de probleme care se afla de mult timp in Parlament si care au tot fost amanate.

"Avem in Parlament de multe luni codul de procedura penala, codul de procedura civila, legea educatiei nationale, care a fost intoarsa de la CCR dar nimeni nu mai are initiativa promovarii ei, legile sigurantei nationale. Acordul Nabucco - suntem singura tara care nu a ratificat acest acord. Avem o dificultate politica la nivel european. Mai avem garantia pentru Ford, care trebuie sa inceapa pregatirile pentru un nou model. Faptul ca nu dam drumul la garantie impiedica proiectul", a adauga presedintele Romaniei.

Opozitie tacuta?

Traian Basescu a facut apel ca procesul descentralizarii sa ia o mai mare amploare, fiind unul necesar pentru modernizarea statului.

"Spitalele, scolile si politia sunt tot la ministere. Toti am defiliat cu descentralizarea, dar trebuie sa se si intample pentru a fi credibili. Trebuie sa simplificam legile care sunt mai birocratice decat birocratia de la Bruxelles in ceea ce priveste fondurile europene. Putem gasi impreuna solutii pe procesele mari, pe procesele de interes national.

Asta nu inseamna ca Opozitia sa devina tacuta. Viata de zi cu zi ofera toata munitia posibila sa execute Guvernul. Procesul de modernizare, prin legile de care avem nevoie sa modernizam statul, descentralizarea si modificarea Constitutiei sunt esentiale. Personal, cred ca trebuie sa facem reorganizarea administrativa a tarii", a adaugat Basescu.

Seful tarii a tinut sa precizeze ca noua Constitutie nu ii va afecta mandatul si ca nu poate fi acuzat ca doreste aceasta modificare pentru folosul personal.

"Cel putin in ceea ce ma priveste, nimeni sa nu considere ca vreau sa impun un anumit model de Constitutie. Mandatul meu nu mai este afectat de noua Constitutie. Orice abordare de genul 'presedintele vrea sa isi intareasca puterea' este superflua", a conchis Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu modificare Constitutie, #consultari partide Costitutie , #presedinte