Ucraina se schimba: Ce mesaj le-a transmis Basescu vecinilor

Duminica, 23 Februarie 2014, ora 15:38
3944 citiri
Ucraina se schimba: Ce mesaj le-a transmis Basescu vecinilor
Foto: Arhiva/presidency.ro

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, saluta cele mai recente evolutii din criza interna profunda traversata de Ucraina in ultimele luni.

"Incetarea violentelor, renuntarea la reprimarea in forta si excesiva a protestelor cetatenilor ucraineni sunt preconditii pentru revenirea la un climat de liniste, necesar lansarii unui proces politic amplu de stabilizare interna a tarii", se arata in comunicatul publicat de Administratia Prezidentiala.

Traian Basescu face apel la toti liderii politici din Ucraina sa manifeste calm, retinere, pragmatism si prudenta, disponibilitate maxima la dialog si flexibilitate pentru obtinerea unui amplu consens absolut necesar pentru iesirea tarii din criza, stabilizarea climatului intern si redresarea economiei.

"Renuntarea la accente sau actiuni extremiste sau nationaliste ar contribui, de asemenea, la obtinerea consensului national.

Ca stat vecin si membru Uniunii Europene si al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Romania sustine independenta si integritatea teritoriala a Ucrainei, care trebuie urmarite si garantate de catre intreaga clasa politica ucraineana si de catre comunitatea internationala", se mai arata in comunicat.

Luand in considerare informatiile existente in prezent, presedintele considera ca "redresarea economiei Ucrainei prin asistenta comunitatii internationale este unul dintre principalele obiective pe termen scurt si mediu, alaturi de asigurarea stabilitatii politice si sociale. Respectarea deplina a drepturilor fundamentale si a valorilor democratice trebuie sa guverneze deplin evolutiile din Ucraina in perioada urmatoare".

Cu un presedinte fugar si Timosenko eliberata, cine opreste haosul din Ucraina?

Sambata, Parlamentul ucrainean l-a destituit de facto pe presedintele Viktor Ianukovici pentru ca a refuzat sa demisioneze.

El a parasit Kievul sambata dimineata, dar nu se stie unde se afla in acest moment. Potrivit unor informatii de sambata, Viktor Ianukovici s-ar fi aflat in Harkov, un oras puternic rusificat de la granita Ucrainei cu Rusia.

Politicianul a incercat ulterior sa paraseasca tara, insa a fost oprit de politistii de frontiera din orasul Donetk, pentru ca nu avea documentele necesare.

C.P.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reactie Basescu criza Ucraina, #Basescu criza Ucraina, #reactii criza Ucraina, #evolutie situatie Ucraina , #presedinte