Uitati capcana Basescu, aparati Justitia! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 23 Iunie 2014, ora 15:08
4704 citiri
Uitati capcana Basescu, aparati Justitia! (Opinii)

Cred ca dl Iohannis s-a trezit vorbind: "Eu daca as fi in situatia lui Traian Basescu, mi-as da demisia". Una din doua: ori dl Iohannis nu intelege ca in ipoteza demisiei presedintelui la Palatul Cotroceni se instaleaza interimar Calin Popescu Tariceanu, ori este de acord cu aceasta varianta.

Care CPT? Cel care acum vrea sa rupa PNL-ul dlui Iohannis, cel care acum cred ca actioneaza strict in interesul PSD, cel care are de-a stanga si de-a dreapta, intru salvarea liberalismului, doi dosariabili, Chitoiu si Silaghi.

Defazat in disputa ramasa fara miza, pro-antiBasescu, dl Iohannis pare a nu intelege sau a nu tine cont de faptul ca adevarata miza a intamplarilor care zguduie de cateva zile Romania nu mai este persoana presedintelui, deja o tinta doborata.

Miza este aceea pe care a expus-o fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu: "Este un moment in care avem de-a face cu o noua confruntare intre Justitie si o lume subterana care, daca nu suntem atenti, acapareaza Romania. Exista declaratii publice in care Victor Ponta vorbeste despre controlul DNA, in care Voiculescu vorbeste de controlul Justitiei.

Iata cheia in care trebuie privite toate evenimentele din ultimele zile si as putea spune din 2012 si pana astazi. Fac un apel catre toate fortele politice de pe partea dreapta sa facem zid in jurul Justitiei fata de toti cei care o ataca, sa urmarim aceleasi valori care au adus Romania in UE si in lumea euroatlantica.

Alternativa este acapararea tarii de catre forte care stau si folosesc lumea interlopa, de catre forte care nu si-au dorit si nu-si doresc o justitie independenta, de catre forte care nu vor ca drumul Romaniei pe consolidarea statutului euroatlantic sa continue (...) Consider ca ar fi o eroare ca presedintele sa-si dea demisia, ar fi o destabilizare a vietii politice, ar fi un gest care nu ar avea temei, ar fi o oportunitate pentru cei care declara ca vor justitie si vor aflarea adevarului, dar nu lasa Justitia sa-si urmeze cursul".

Nu ma indoiesc ca dl Predoiu avea sa-i plateasca lui Traian Basescu niste polite grele dupa cateva atacuri extrem de dure ale presedintelui la adresa fostului ministru al Justitiei. Dar, cum spuneam, persoana lui Traian Basescu este acum o chestiune secundara.

Ba mai rau, concentrarea pe persoana presedintelui, mentinerea in paradigma reflex pro-antiBasescu este o imensa capcana pe fundul careia isi asteapta prada crocodilii si varanii antijustitie.

Profitand de o fapta impardonabila a lui Mircea Basescu si de, cel putin, neglijenta sau slabiciunea lui Traian Basescu, sistemul ticalosit a pornit un nou asalt asupra Justitiei, care ar trebui sa aiba ca efect cel putin decredibilizare acesteia, daca nu chiar preluarea parghiilor ei, dupa fortarea demisiei presedintelui.

Deocamdata decredibilizarea a esuat gratie actiunii de o duritate extrema a DNA impotriva lui Mircea Basescu. Dar ma astept ca asaltul sa continue, cel putin in aceasta saptamana.

In aceste conditii, cred ca noua constructie de dreapta are o ocazie unica de a-si dovedi cu adevarat utilitatea, chiar necesitatea aparand cu inversunare Justitia. Nu pe Traian Basescu. Presedintele este un politician doborat. Am spus deja, in opinia mea, cazul Bercea este pentru politicianul Basescu un 11 septembrie.

Dar Justitia este inca in picioare, si-a dovedit independenta prin arestarea fratelui presedintelui, si a ajuns la cele mai nevralgice puncte ale sistemului. Si nu mai discutam doar intr-o ecuatie nationala.

Adjunctul Victoriei Nuland definea cu maxima acuratete o situatie care depaseste cu mult granitele Romaniei: Coruptia este autostrada pe care Putin inainteaza in Europa.

Aparand Justitia, actuala Opozitie apara pana la urma securitatea nationala a acestei tari. Si daca dl Iohannis nu a inteles acest lucru, poate ii deseneaza dl Predoiu o schema. Sau dl Iohannis ne arata acum ca "once a Grivco, always a Grivco"?

Cred ca este ocazia pentru PNL sa-si spele intr-o oarecare masura pacatele din 2012. Iar Traian Basescu trebuie sa-si duca pana la capat crucea, sa apere ultima reduta chiar cu pretul distrugerii complete a propriei imagini, a sacrificarii proiectelor sale politice de viitor si chiar a libertatii fratelui sau. A facut o monumentala eroare pe care trebuie acum sa o repare cat mai poate fi reparata, pe chestiunile de importanta capitala.

Este un moment cheie, momentul unui asalt feroce. Din el putem iesi ca un autentic stat de drept sau aruncati in urma cu 10 ani, prada sigura pentru estul dezlantuit.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Basescu Bercea arestat, #DNA Basescu Bercea , #presedinte