Opinii: Un Cuza modern care isi alunga romanii din tara

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 18:00
7642 citiri
Opinii: Un Cuza modern care isi alunga romanii din tara
Foto: Reuters

Al. I. Cuza a fost reinviat pentru a-i servi drept model lui Traian Basescu si echipei sale de guvernare. Intru apararea catastrofalei imagini de care "se bucura" presedintele si premierul, Gheorghe Falca, finul lui Traian Basescu, a emis cea mai halucinanta teorie consipirationista in care miturile istoriei se combina perfect minciunile prezentului.

"Daca am judeca cum judeca astazi televiziunile pe Cuza (...) reformele l-au trimis din tara, pentru ca i-a afectat pe toti. Cand a pus Cuza in ordine sistemul, sistemul a reactionat. (...) De aceea noi, PDL, credem ca facem istorie pentru romani" - Gheorghe Falca, primarul Aradului si secretar executive al PD-L. Falca are dreptate cu siguranta intr-un singur punct - Traian Basescu si PD-L fac istorie pentru romani. Insa care este valoarea acestei istorii?

Altfel, si Stalin, si Hitler, si Ceausescu au facut istorie la vremea lor, ba chiar vor ramane pentru totdeauna mentionati in orice manual sau studiu al secolului XX. Daca acesta este singurul scop al guvernarii portocalii, atunci ei nu sunt departe de tinta. Daca insa vor sa ramana mentionati ca reformatorii si modernizatorii Romaniei, in acest caz s-ar putea ca istoria sa le joace o festa si sa ii consemneze la capitolul distrugatori ai tarii si poporului roman.

In perioada guvernarii lui Al. I. Cuza s-au pus intr-adevar bazele statului roman modern. Baza pentru o buna parte a institutiilor, care nu functioneaza nici macar in ziua de astazi, a fost pusa acum 150 de ani. Sinistra perspectiva, daca nici dupa un secol si jumatate ai nostri conducatorii nu au fost in stare sa faca sa mearga principalele functii ale unui stat modern.

Faptul in sine ca democrat liberalii au atata lipsa de bun simt incat sa vorbeasca astfel dupa ce stiu foarte bine ca se afla la putere de sase ani, timp in care presedintele a fost ocupat cea mai mare parte a timpului cu provocarea de scandaluri politice, demonstreaza ca ei au pierdut orice contact cu realitatea romaneasca.

Traian Basescu, acest Cuza reinviat al PD-L, va ramane in istorie ca liderul care nu a fost lasat sa faca nimic, in ciuda faptului ca detine puterea totala. In functie de interese si avantaje, cei care nu l-au lasat sa faca au fost pe rand ba Opozitia, ba mogulii, ba televiziunile, ba liberalii, ba cresterea economica (nu a lor, desigur), ba agenturile straine, ba insusi poporul intr-un final, daca ritmul reformelor se va pastra acelasi, iar strazile se vor umple de oameni nemultumiti care nu vor mai putea indura saracia si lipsa sperantei in viitor.

Nu conteaza nici ca tot mai des presa internationala avertizeaza asupra derapajelor sociale si falimentului economic din Romania, ca mii de firme de firme pleaca in Bulgaria atrase de stabilitatea economica si legislativa, ca medicii refuza sistemul modern asigurat de Guvernul lui Boc, leafa generos taiata cu 25%, si urmeaza sfatul lui Cuza, parasind aceasta tara de prima mana in schimbul uneia de mana a doua, intr-un exil unde va fi chinuit cu cel putin 3-4.000 de euro pe luna.

Daca modernizarea statului si reformarea sistemului bugetar inseamna sa tai la toti 25% si mai mult chiar din salariu, indiferent de competente, de studii si valoarea in sine a functionarului, cand si asa salariile lor erau cele mai mici din Uniunea Europeana, atunci inseamna ca acest Cuza al prezentului isi depaseste istoria si o reinventeaza.

Cat de ironic si de tragic in acelasi timp poate fi ca la 21 de ani de la Revolutie am ajuns sa fim speriati din nou cu spectrul comunistilor, al strainilor catre care nu vrem sa ne vindem tara, al oamenilor de afaceri care vor sa suga sangele poporului si al presei care pur si simplu inventeaza o alta realitate cu care manipuleaza in masa.

Pe atat de ironic pe cat este si faptul ca in doi ani de putere absoluta, Traian Basescu si Emil Boc nu au reusit sa duca la bun sfarsit nicio lege, niciun proiect, cu exceptia taierilor bugetare in masa. Altfel, totul inca se discuta, se dezbate si se modifica incontinuu.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Basescu Cuza modern , #presedinte
Comentarii
Poza Jerome
Jerome
rank 5
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Acelasi gospodin Leka Lekanov Lekanovici pe care il stim . Minte , dezinformeaa , manipuleaza , defaimeaza , contorsioneaza , abuzeaza .....