Un fleac, l-au ciuruit cu stenograme (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 21:04
7768 citiri
Un fleac, l-au ciuruit cu stenograme (Opinii)

Dupa prima scurgere de informatii din sistem, putem sa ne imaginam ca sunt teancuri de interceptari in care numele lui Traian Basescu apare cu aceeasi frecventa ca al lui Catalin Voicu in cunoscutele stenograme ale caracatitei din justitie?

Bomba nu ar fi ca exista. Senzational e ca unele au prins viata. Si despre dosarul de colaborator al Securitatii al lui Traian Basescu s-au scris si s-au spus fluvii de "dezvaluiri" in presa. Cat timp insa el nu a vazut lumina tiparului sau a netului, nu exista.

In zidul care il inconjurase pe presedinte vedem acum o gaura cat un obuz. Unora li se pare un fleac - niste discutii fara nicio relevanta. In sine, da, ceea ce apare in stenograme nu e ceva care sa trimita DNA si DIICOT la Cotroceni. Citind insa printre randuri si mereu cu litera si spiritul Constitutiei in fata, pentru prima oara avem dovezi clare a ceea ce pana acum doar deduceam din franturi. Depasind socul provocat de aparitia insasi a unor stenograme care sa-l aiba ca personaj principal pe presedinte, alte cateva "problemute" rasar in secunda a doua.

Sa-i lasam pe stenogramisti - oameni care au ca ocupatie tocmai datul sau opritul unor astfel de documente catre presa - in plata Legii. Sa nu uitam timpurile cand stenogramele plecau catre presa gata montate chiar din mailul procurorului general. Nu catre toata presa, desigur, doar catre acea parte care acum a fost neglijata si a fost luata prin surprindere de cealalta tabara.

Insa stirea este ca si nucleul politic opus lui Traian Basescu a ajuns sa aiba acces la ceea ce pana acum era detinut in exclusivitate doar de catre gruparea credincioasa presedintelui.

Lucrul cel mai bun dintre toate este poate chiar razboiul dintre cele doua tabere. Din moment ce exista unul, din moment ce fortele s-au echilibrat pe toate planurile, nu putem spera decat sa se bata pana la ultimul soldat, pana la ultima suflare, pana se anihileaza reciproc si elibereaza astfel singure institutiile statului. Cel mai probabil nu se va intampla. Una singura va castiga razboiul, iar aripa politica aleasa de aceasta va avea ca prima si singura grija perpetuarea obiceiului, intarirea "sistemului".

Despre care "sistem" vorbim insa? Pai despre cel numit de Traian Basescu "ticalosit". Acelasi presedinte radea de Constantinescu, spunand ca el nu se va lasa invins ca predecesorul sau. Citind stenogramele inteleg si de ce radea. El nu a fost doborat, pentru ca a imbratisat sistemul, a renuntat la lupta, daca o dusese vreodata, si s-a lasat ajutat, sprijinit si intarit de "sistem".

A doua mare problema a presedintelui e ca, in sfarsit, a fost prins cu minciuna in flagrant. Nu mai e vorba de pixeli, omul a recunoscut. Stenogramele prezinta interceptari ale unor discutii prelungi si in detaliu dintre Sorin Blejnar si Traian Basescu, efectuate in august - septembrie 2010. Sase - sapte luni mai tarziu, in martie 2011, in plin scandal al Reginei si al coruptiei din vami, Traian Basescu declara, la Realitatea Tv, ca il cunoaste de cateva saptamani pe seful ANAF, deci abia a auzit de numele lui; iar la TVR, in aceeasi luna, spunea:

"Pe Blejnar, nu-l cunosc. Nu-l cunosc. Inteleg ca a fost numit, ca e tehnician, n-a fost in partid. Habar n-am de unde vine Blejnar. Nu-l cunosc, de asta nu ma pot pronunta daca este un om atins de coruptie" - Traian Basescu, TVR.

Si? Pentru cei care nu vor sa vada, intr-adevar nu e nicio problema. Insa complicitatea cu seful unei institutii cu care presedintia nu are nicio legatura, insistenta sa rezolve o anumita problema asa cum vrea el si nu seful ANAF, acceptarea unor practici mafiote de-ale lui Blejnar asupra unor firme - "adica le taiem finantarea, dar ii tinem asa, cat de cat sub control" - toate construiesc o imagine teribila a unui presedinte care pare mai degraba complicele sistemului ticalosit decat dusmanul sau.

Dar astea sunt cea mai mica problema a lui Basescu. Mai dureroase sunt spaimele ce trebuie sa le experimenteze la gandul ca tabara sa ar putea fi invinsa definitiv, iar arhiva ei secreta ar ajunge in presa. Un sistem pe care el insusi l-a intarit si l-a subjugat se revolta impotriva stapanului.

In politie se cheama interceptarea ascultatorului. Asta e rezultatul dorintei de putere de dragul puterii. Sistemul tinde sa se perpetueze, iar noua putere va fi tentata sa il mosteneasca.

Solutia? Abia atunci, dupa predarea puterii totale, conceptul de "mai multa Europa" ar putea avea sens si ar da rezultate la noi. Pentru ca pana si la nivel institutional am fost invatati sa ascultam doar de o forta superioara, experimentul "tot mai multa UE" trebuie sa fie implementat prima oara la noi acasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu stenograme Blejnar, #stenograme interceptari Tehnologica, #Sorin Blejnar amenintari firme , #presedinte
Comentarii
L
laurent47
rank 1
Nu-ti fie teama ca nu te-am citit mai Iuleca!
Poza nolticus
nolticus
rank 5