Opinii: Un presedinte umilit

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 18:06
8984 citiri
Opinii: Un presedinte umilit
Foto: Arhiva

Traian Basescu s-a simtit umilit si, probabil, jignit de intrebarile ziaristilor care si-au dorit sa stie daca a fost, sau nu, prieten cu Vintu, daca au batut palma in 2007 si daca, certandu-se, Justitia s-a activat automat in cazul "parintelui FNA si FNI". Sa fii umilit este un sentiment neplacut, din care vrei sa iesi repede si fara prea multe discutii. Sa intelegem asta.

Rugamintea lui Basescu - "nu incercati sa va umiliti presedintele care reprezinta oriunde, in baza minciunilor unora care trebuie sa raspunda in fata legii..." - pare mai degraba un apel la mila cetatenilor, un scurt santaj emotional. In numele functiei, uitati de persoana si nu umiliti institutia suprema a statului - pare a spune Traian Basescu.

Nu stiu daca presedintele a incercat cu adevarat umilinta, vreodata, chiar si daca jurnalistii l-ar fi alergat zi si noapte cu microfoanele si intrebarile in vant. Putem presupune insa ca cele 22 de milioane de romani au intrezarit umilinta din plin, cand presedintele le spune ca sunt locuitorii unei tari de mana a doua. Iar daca nu sunt multumiti de ce le ofera statul, pot sa ia calea exodului.

Cum credeti ca se simt medicii si profesorii nostri cand, avand un salariu de mizerie, afla intr-o zi ca le-a fost taiat un sfert din mizeria pe care o aveau oricum? Putem presupune doar ca mai mult decat umiliti. Cum se simt bugetarii din administratie, fortati sa supravietuiasca din doar patru-cinci sute de lei lunar?

Sau cum trebuie sa se simta profesorii care sunt sfatuiti sa isi mai ia inca un job, pentru ca oricum castiga mai bine decat presedintele, dar muncesc totusi prea putin. Ori, acest lux trebuie pedepsit printr-o judicioasa reducere de salariu. Muncind prea putin la catedra, sunt invitati sa mai presteze si altceva, iar daca nu sa culeaga capsuni in Spania sau Franta.

Oare nu il umileste mai mult pe presedinte mizeria in care se zbat cele 22 de milioane de romani, profesorii, medicii, bugetarii din administratie, coruptia generalizata, asteptarile inselate, promisiunile neonorate niciodata, tepele din Piata Revolutiei, nemultumirile populatiei tot mai accentuate? Nu e si mai umilitor sa nu iti respecti nicio promisiune, iar la sfarsitul unui mandat, singura reusita sa fie haituirea unor eterni suspecti, cu catuse, prin fata camerelor de luat vederi.

Nu este si mai umilitor sa castigi primul mandat la Cotroceni infierandu-l pe Gabriel Oprea, pe care il numesti generalul "mafiei personale a lui Adrian Nastase", iar in cel de-al doilea mandat sa iti sustii propriul partid si guvern la putere tocmai cu ajutorul si sprijinul lui, pe care il mai si rasplatesti numindu-l in fruntea ministerului Apararii?

Daca nici asta nu mai este umilitor, atunci presedintele nu are idee ce este umilinta, iar falsele sale exercitii stilistice de mimare a emotiilor si lacrimilor in public raman doar incercari patetice de cucerire a publicului. In functie de asteptarile fiecaruia, am putea spune ca a trai in Romania de astazi este umilitor, iar presedintele impreuna cu Boc si Guvernul sau nu fac nici cel mai mic efort sa ne simtim mai bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Basescu umilit, #Basescu Vintu , #presedinte
Comentarii
Poza iLogica
iLogica
rank 5
Leca si sfarsitul de saptamana. Cand puterea presei este de partea tradatorilor de neam si tara, nu exista mai mare umilinta pentru un presedinte, indiferent care i-ar fi numele.