Un presedintele fost jucator vrea liniste (Opinii)

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 17:21
3508 citiri
Un presedintele fost jucator vrea liniste (Opinii)
Foto: agenda.ro

Schimbarea tonului comunicarii si a prioritatilor nu se putea sa nu fi trezit atentia nucleului dur al sustinatorilor lui Traian Basescu. Dupa 8 ani de cautari si chinuri, presedintele pare ca in sfarsit si-a gasit linistea. Nu se stie pentru cat timp.

Incepandu-si cariera politica prin socarea opiniei publice cu mesaje contondente si surprinzatoare, a devenit cu timpul un personaj insolit, greu de asezat in tiparele clasice ale politicii. Un fel de, pastrand proportiile, "Hannibal ante portas" al lui Cicero.

"Portile" i-au fost deschise larg mai ales dupa loviturile date Guvernului CDR condus de Victor Ciorbea, probabil cel mai de dreapta Executiv al Romaniei. Din cauza gratuitatii lor, aproape nimeni n-a inteles despre ce era vorba.

Urmatorul pe lista neagra a fost Petre Roman, caruia, printr-o miscare neasteptata de vorbe si de invaluire, reuseste sa-i subtilizeze leadership-ul PD-lui. Apoi scena politica romaneasca a inceput sa-si schimbe incet-incet cutumele si chiar regulile, prin raportare la astfel de evenimente. Se putea si asa.

Un presedinte jucator

La inceput, dupa castigarea presedintiei in 2004, sustinea cu tarie ca "doar in liniste se fura", ca PSD "isi doreste liniste pentru ca in liniste se fura". Asa ca linistea sa si a poporenilor era scoasa definitiv din calcul. De aceea, si-a croit singur statutul de presedinte jucator care sa-i permita actiuni politice pe gustul sau: sa-si provoace si sa-si prinda pe picior gresit adversarii.

Stratagema a fost foarte simpla: schimba sau se facea ca schimba (jocul la cacealma) o piesa pe tabla de sah, obligandu-si mereu competitorii sa se repozitioneze, iar jocul de-a politica si iesitul la televizor au inceput sa-l atraga din ce in ce mai mult.

Asa ca nu era zi sa nu provoace noi schisme, noi reasezari prin aparitii publice urmarite direct, cu promptitudine, si de catre ai sai, si de catre opozanti. In felul acesta a creat stiri, stapanind aproape 8 ani agenda publica.

Dupa atatea jocuri politice si provocari mediatice, spatiul public a ajuns la saturatie, astfel de informatii reusind sa plictiseasca ori sa deranjeze tot mai multa lume. Ar fi fost necesare inca din 2007 un rebranding, o schimbare de tactica. Dar, pierzandu-si consilierii de valoare, nestiind sa-si gaseasca ori sa asculte de alti PR-isti cu viziune, panta neincrederii populare se accentueaza.

Din victorie in victorie

Totusi, prin astfel de mijloace, la limita politicului, a trecut cu bine referendumul de demitere din 2007, a depasit pe linia de sosire campania de realegere din 2009, numai ca in 2012, pe fondul diminuarii credibilitatii, pierde la scor confruntarea la al II-lea referendum de demitere, ramanand in fruntea statului roman printr-o interventie a CCR si a unor inalti demnitari din UE. Dar legitimitatea si respectul majoritatii cetatenilor au fost pierdute.

Daca asta vara inca refuza linistea, afirmand sententios ca "veti avea liniste pentru ca se va asterne linistea hotilor", odata cu sfarsitul lui 2012, "spera [ca] Mos Craciun sa-i aduca liniste" lui si alor sai, iar noua "prosperitate si liniste sufleteasca".

Mai demult, daduse si o explicatie: "Daca as fi pretuit mai mult linistea si siguranta functiei mele decat independenta institutiilor statului, m-as fi inteles demult cu domnii Voiculescu, Antonescu si Ponta".

Faceti liniste! Imparatul se hodineste

Tinand cont de racursiul de mai sus, daca afirmatia ar fi venit de la altcineva, ar mai fi putut fi intrucatva creditata. In acelasi timp, insa, dupa cum sustine o anumita parte a spectrului mediatic, ea evidentiaza fara tagada aria principala a preocuparilor prezidentiale: nu soarta Romaniei si a poporului roman l-a preocupat preponderent in acesti ultimi ani pe presedinte, ci cum sa-si desfiinteze adversarii politici Voiculescu, Antonescu, Ponta si cati or mai fi fiind.

Or victoria asupra respectivelor personaje nu reprezenta interesul national, nici fisa postului de la Cotroceni.

Doua evenimente l-ar fi putut determina sa-si doreasca liniste: pierderea legitimitatii dupa referendum si majoritatea de aproape 70% a USL in Parlament. Nimeni nu ia in calcul varsta: un om care inca mai conduce masina si snowmobilul, care umbla prin restaurante si la petreceri nu se gandeste la liniste.

Nu stiu daca linistea este propice sau nu momentului politic actual, ne vor spune istoricii, cert este ca absolut toate marile realizari benefice ale omenirii provin din perioade de liniste si pace sufleteasca. La aceasta sa se fi gandit presedintele?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Traian Basescu Craciun liniste, #Basescu urari 2013 , #presedinte
Comentarii