Un sondaj controversat: Basescu presedinte, cu PD-L in frunte

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 04 August 2008, ora 12:19
5203 citiri
Un sondaj controversat: Basescu presedinte, cu PD-L in frunte

Daca sunt reale, datele sondajul INSOMAR, dat duminica publicitatii, ofera o imagine interesanta despre tendintele de vara inundata - toamna electorala ale romanilor. Cel putin trei elemente merita o privire mai atenta - componenta viitorului Parlament, posibilele aliante de guvernare, popularitatea presedintelui.

Potrivit sondajului, in viitorul Parlament vom avea doua trei partide: PDL-38%, PSD-26%, PNL-16%. Toate celelalte, inclusiv UDMR si PRM, nu ar trece pragul electoral. Cu amendamentul ca, in general, maghiarii obtin la vot mai mult decat in sondaje, deci ar avea o sansa sa patrunda in legislativ, este clar trendul de concentrare a scenei politice, ceea ce e un lucru bun.

Orientarea catre partidele cu suficenta forta pentru a-si pune in aplicare proiectele este un semn de maturitate a electoratului care a inceput sa inteleaga cum se face politica.

Nu e de ignorat nici faptul ca avem o testare mai concludenta pentru votul de lista, iar in toamna vom avea vot uninominal, tip de scrutin in care personalitatea candidatului poate modifica optiunea politica din cadrul colegiului.

Potrivit aceluiasi sondaj, oamenii nu sunt insa deloc lamuriti cum se va vota. 42,6% dintre subiecti nu stiu cum se vor desfasura alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor, 27,2% cred ca nu se va schimba nimic in sistemul de vot si doar 30,2% dintre subiecti stiu ca se va schimba ceva. Asadar, votul va fi in continuare puternic politizat.

Daca ne uitam la procentul primelor clasate observam, din start, ca niciunul dintre partide nu poate guverna singur. Daca facem combinatii vedem ca, teoretic, fara PD-L nu poate exista majoritate. PSD si PNL insumeaza 42% si cu tot cu redistribuirea ar putea ajunge undeva spre 50%, poate putin peste, dar la limita. In schimb, refacerea Aliantei D.A ar crea o majoritate confortabila, la fel ca aproape imposibila combinatie PD-L si PSD.

Sunt cifre care dau o gura de oxigen gruparii din PNL doritoare sa mai incerce o data cu PD-L. Sigur, dupa episodul "ministru imbecil", apele par sa se mai fi tulburat, insa nici nu trebuie sa ne imaginam ca o astfel de declaratie, in nota pana la urma obisnuita a presedintelui, poate constitui un obstacol real.

Pana la urma, accesul la guvernare este o miza mai importanta decat onoarea nereperata a lui Cristian David, inclusiv pentru Cristian David insusi.

Interesanta si pozitia presedintelui Traian Basescu in acest sondaj INSOMAR, potrivit caruia el ar fi reales inca din primul tur de scrutin. Presedintele pare sa fi reusit sa-si opreasca trendul descendent de pana acum. Studiul a fost facut exact in perioada inundatiilor, adica perioada in care presedintele a batut tara si, extrem de important, s-a abtinut sa atace guvernul, ba dimpotriva.

Ar mai fi de notat ca optiunile de vot pentru presedinte (58%) sunt mai consistente decat increderea in el (doar 49%). Daca datele sunt corecte, ele ar putea fi un simptom al lipsei cronice de contracandidati ai presedintelui. Cu alte cuvinte, bun, rau, altul nu se arata.

Observam, de altfel, ca sondajul INSOMAR dezumfla mitul recent Sorin Oprescu creditat cu doar 12 la suta din optiuni in cursa prezidentiala. Diferenta este foarte mare, surprinzator de mare in raport cu cifrele vehiculate neoficial pana acum. Dar sa nu uitam ca Sorin Oprescu sustine deocamdata cu tarie ca nici nu se vrea presedinte.

Este insa, in mod evident, in campanie electorala si reia, pana in cele mai mici amanunte, miscarile de la inceputul mandatului de primar al lui Traian Basescu - demiteri spectaculoase, actiuni duminicale prin oras cu presa pe urme, declaratii ferme referitoare la cele mai mari suparari ale bucurestenilor (vezi RATB, piete si functionari cercetati penal). Daca aceasta "calcare pe urme" ii va aduce lui Sorin Oprescu rezultatul scontat, el ar putea deveni un contracandidat redutabil. Deocamdata e totusi departe.

PSD, dar si o parte din PNL sustin ca sondajul este o manipulare ordinara in favoarea PD-L si a presedintelui Traian Basescu. Greu de dovedit, greu de exclus. Cert este ca o eventuala umflare a procentelor PD-L numai in avantajul democrat liberalilor nu ar fi, partidul fiind mereu amenintat de suficienta si automultumire.

Valeriu Stoica a avertizat deja ca increderea nu e suficienta, ea trebuie si valorificata, capitol la care PD-L are mari probleme, dupa cum au demonstrat si europarlamentarele si localele. Ramane de vazut cu ce date vor veni celelalte institute de sondare a opiniei publice si cine va avea pana la urma dreptate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#sondaj, #INSOMAR, #Traian Basescu, #Theodor Stolojan, #partide, #parlamentare, #uninominal , #presedinte