Urmareste minut cu minut vizita lui Traian Basescu la Chisinau

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 13:40
2753 citiri
Urmareste minut cu minut vizita lui Traian Basescu la Chisinau

Presedintele Traian Basescu se va afla si joi in Republica Moldova, in cea de-a doua zi a vizitei sale oficiale in aceasta tara.

Joi, Traian Basescu si omologul sau, Mihai Ghimpu, participa la ceremonia depunerii coroanelor de flori la "Parcela de Onoare Romaneasca" de la cimitirul din satul Cania, raionul Cantemir si la "Cimitirul de Onoare Romanesc" din localitatea Tiganca, raionul Cantemir.

Ulterior, Ghimpu si Basescu merg la Cahul. Potrivit agendei, vor rosti alocutiuni in fata studentilor si profesorilor Universitatii de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu" si vor vizita sediul viitorului Consulat al Romaniei din Cahul.

Urmareste pe Ziare.com desfasurarea evenimentelor pe parcursul vizitei lui Traian Basescu la Chisinau

14:50 - La plecare, intrebat despre impresiile proaspete despre moldoveni, presedintele roman, Traian Basescu a raspuns: "Acesti oameni trebuie iubiti". Dupa care a adaugat: "Si sprijiniti".

14:20 - Delegatiile oficiale au mers la Consulatul Romaniei din Cahul, unde au stat foarte putin. Presedintele Basescu a schimbat cateva vorbe cu functionarii Consulatului, dorindu-le "sa-si inceapa activitatea cat mai repede".

13:40 - Traian Basescu a declarat ca Romania a strans din dinti pentru a fi in NATO si UE. "Trecerea la economia de piata inseamna cresterea preturilor si renuntarea la subventii. Nu poate fi conceputa competitia cand preturile pe piata nu sunt corecte. Romanii le-au suportat cu suparare. Am strans din dinti pentru ca am vrut sa fim in NATO si UE", a declarat Basescu.

12:55 - Traian Basescu a ajuns la Universitatea de Stat din Cahul. Studentii i-au inmanat presedintelui Romaniei o geanta, un tricou si un ceas, pentru "un nou inceput al relatiilor de colaborare".

12:15 - Aproximativ 100 de copii din satul Ghioltosu au iesit in fata coloanei oficiale cu drapelele Romaniei si ale Republicii Moldova si i-au oferit flori presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

11:55 - Delegatiile Romaniei si Republicii Moldova au plecat spre Piata Independentei din Cahul, unde se vor intalni cu presedintele raionului si cu primarul orasului Cahul.

11:50 - Traian Basescu nu a ratat nici joi sansa de a face o baie in multimea de pana la o mie de persoane, care au scandat "Basescu!" si "Noi suntem romani!". Presedintele roman a dat si mana cu oamenii din multime.

11:40 - IPS Petru, mitropolitul Basarabiei, si Arhimandritul Irineu Dogaru oficiaza o slujba de pomenire in memoria ostasilor romani, la Cimitirul Romanesc de Onoare de la Tiganca.

11:30 - Oficialii romani si moldoveni depun coroane de flori la Cimitirul Romanesc de Onoare de la Tiganca. Oamenii prezenti scandeaza "Traiasca, traiasca, traiasca si-nfloreasca Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca" si "Basescu!"

10:20 - Traian Basescu se indreapta spre satul Tiganca, raionul Cahul, unde isi va trece numele in Cartea de Onoare a localitatii. Coloana oficiala, care se indreapta spre Tiganca este formata din circa 30 de masini ale oficialilor si ziaristilor.

Prima zi a vizitei lui Basescu la Chisinau: bai de multime, glume si lacrimi

Miercuri, in prima zi a vizitei sale la Chisinau, seful statului roman a fost intampinat cu paine si sare si s-a intalnit cu toti liderii politici moldoveni.

Apoi, insotit de delegatia romana si cea moldoveneasca, Basescu s-a dus sa depuna flori la monumentul lui Stefan cel Mare. Acolo il asteaptau deja peste 1.000 de moldoveni care l-au intampinat scandandu-i numele si cerand toti intr-un glas unirea.

A urmat apoi un moment emotionant, Basescu fiind cuprins de tristete cand a depus flori la mormintele poetului Grigore Vieru, Ion Vatamanu si la cel al regretatilor Doina si Ion Aldea-Teodorovici, la Cimitirul Central din strada Armeneasca.

Basescu a fost "mandatat" de primarul capitalei moldovene, Dorin Chirtoaca, sa reprezinte interesele Republicii Moldova in Uniunea Europeana si sa militeze in continuare pentru aderarea sa la spatiul european.

"Sper ca aveti mandat de la Presedintie ca sa imi dati acest mandat", a replicat Basescu zambind.

Tot miercuri, Traian Basescu si omologul sau, Mihai Ghimpu, au schimbat intre ei cele mai inalte distinctii ale tarilor lor: Steaua Romaniei in grad de Colan, respectiv Ordinul Republicii.

"Este cea mai mare decoratie a statului roman, care se acorda doar sefilor de stat, iar in Romania este un singur om care detine aceasta distinctie. Aceasta decoratie a fost acordata pentru trei persoane: pentru doua persoane post-mortem si guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei. Este un semn de respect pentru democratia care se instaureaza in Republica Moldova si pentru dumneavoastra ca sef al statului care a luat-o pe un drum democrat ireversibil", a spus Traian Basescu.

Si Ghimpu l-a decorat pe Basescu, precizand ca "nu este doar o decizia a mea, ci s-a confirmat si prin votul cetatenilor la alegerile prezidentiale. (...) Va dorim multa sanatate si la multi ani!".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Traian Basescu vizita Chisinau, #Basescu vizita Republica Moldova, #Basescu Chisinau Moldova , #presedinte