Urmatoarea victima a lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 01 Iulie 2013, ora 12:15
8187 citiri
Urmatoarea victima a lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva

L-am auzit pe presedinte cum ameninta gasca din Parlament, care lucreaza la revizuirea Constitutiei, sa o urmareasca pana la capat (orice ar insemna asta) cu propriul referendum - de fapt repetarea consultarii nationale din 2009 pe tema reducerii numarului de alesi si de camere in Parlament.

Este momentul mult asteptat de Traian Basescu, ziua in care sa reintre in pielea personajului care l-a facut mare - omul care lupta impotriva sistemului.

O tactica pe care presedintele a aplicat-o constant si in ultimii ani, insa din cauza faptului ca ajunsese sa detina aproape toata puterea din stat, discursul sau mai degraba irita si provoca spaime decat sa atraga simpatia.

S-a ajuns insa dupa un an de guvernare Ponta si dupa sase luni de patronaj al unei majoritati parlamentare useliste de 70% la punctul din care unii scad si altii cresc. Traian Basescu a observat punctul slab al demersului USL de revizuire a Constitutiei: nu tine cont de votul din 2009, asa populist si manipulator cum a fost obtinut.

Si intelegand trendul descendent al USL, va face tot ce se va putea pentru a eroda Uniunea pana la punctul de ruptura.

Evident ca referendumul din 2009 a fost organizat in scop electoral de Traian Basescu si la fel de sigur e ca subiectele sunt de un populism care ar trebui el singur sa invalideze rezultatele.

Insa nici majoritatea pe care a avut-o pana in 2012 nu a facut nimic in sensul implinirii vointei cetatenilor care au votat in 2009 pentru 300 de parlamentari si o singura camera, iar asta nu inseamna ca ea a fost mai putin o gasca.

A fost gasca personala a presedintelui, care i-a sustinut toate ideile, i-a implinit dorintele si a facut in primul rand totul ca sa-i dea cel de-al doilea mandat si apoi sa fie gata sa plateasca pentru toate oalele sparte la alegerile din 2012.

Intre timp, Traian Basescu s-a despartit de fosta sa gasca si este in cautarea uneia noi, care sa-i asigure o iesire decenta si in siguranta de la Cotroceni, astfel incat sa nu ajunga in nefericita situatie a lui Adrian Nastase - el insusi abandonat de gasca lui dupa ce a pierdut partida cu Traian Basescu.

Este punctul spre care conduc toate gesturile si actiunile presedintelui - de la pactul de coabitare si pana la recenta mana intinsa lui Crin Antonescu si rugamintea de a-i tine locul in Croatia.

In fata cadourilor otravite care vin dinspre Cotroceni, liderii USL par tot mai paralizati, cu atat mai mult cu cat propriile demersuri se izbesc ori de insule ale gastii lui Traian Basescu, ori de ramasite ale statului de drept aparat inca eroic de diversi judecatori, procurori si alti membri ai Curtii Constitutionale sau ai CSM - ului.

Traian Basescu stie ca va avea ceva de oferit si va primi altceva, la schimb, doar daca va acumula puncte suficiente si "amenintarile" sale cu referendumul sunt reale si produc efecte. E singura modalitate de a se pastra in centrul jocului si de a nu fi aruncat pe margine sau, si mai rau, sa ramana fara nicio gasca in final.

Iar problema noastra e ca Romania insasi e proiectul diferitelor gasti care o controleaza.

Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
#Basescu Antonescu Croatia UE, #Basescu Ponta coabitare , #presedinte