USL a subrezit pozitia lui Basescu si a Romaniei (Opinii)

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 08:52
4940 citiri
USL a subrezit pozitia lui Basescu si a Romaniei (Opinii)

In sfarsit, ceea ce trebuia sa se intample demult s-a intamplat: punand propria situatie in acelasi taler cu pozitia Romaniei, ca de obicei, presedintele a realizat ca ambele au fost subrezite de mitingul USL desfasurat pe Arena Nationala.

In schimb, "o anumita parte a presei" ii reaminteste mereu de cele 88% voturi pentru demitere, de boicotul la referendumul de asta vara, de cvorumul real ascuns dupa faldurile robelor visinii ale CCR, de apelul disperat la ajutorul UE si al liderilor europeni pentru a-l contrapune celor 7,4 milioane de voturi impotriva-i. Dupa care orice lider care se vrea salvatorul propriului popor s-ar fi retras.

A se mai observa ca, in ciuda atitudinii prezidentiale si a efortului sustinatorilor sai de negare a evidentelor, de atunci aproape nu e zi sa nu apara fapte, evenimente din trecut care sa justifice votul popular si perceptia publica a unei misiuni asumate si neindeplinite: buna guvernare, lipsa partizanatului politic, factor de echilibru intre puterile statului, reprezentarea externa in interesul Romaniei...

E de bine sau de rau

De aceea, vom pune in contrabalans asertiunile prezidentiale cu acuzatiile impotriva-i, ca sa intelegem incotro bate vantul.

Astfel, ideea lui Toader Paleologu ca la mitingul "de pe stadion" fostul presedinte interimar Crin Antonescu, "dus de betia aclamarilor de catre 70 de mii de oameni", lanseaza "un mesaj implicit antieuropean" si aluziile la nazisti, fascisti, legionari, bolsevici, Ceausescu... facute de politologul Vladimir Tismaneanu si alti sustinatori nu fac decat sa confirme starea de nervozitate si lipsa solutiilor eficiente de reconstruire a imaginii prezidentiale.

Pentru ca intrunirea de pe stadion nu s-a deosebit cu aproape nimic de altele asemanatoare desfasurate in SUA si in alte tari democratice. Au diferit poate saracia si matele ghiortaind de foame.

Delegitimarea continua

In fine, sa acceptam ca erau ceausisti, desi cuvantul si calitatea asertiunii ma infioara, numai ca un astfel de calificativ nu stopeaza delegitimarea presedintelui.

Sa nu ne facem iluzii ca stenogramele aparute intempestiv in presa sunt antiprezidentiale, caci ele aveau menirea sa-l repozitioneze pe dl Basescu in centrul spatiului public, unde ii este cel mai bine domniei sale. Si pentru asta a fost nevoie sa se mai arunce in presa si cateva informatii inconfortabile pentru a deveni credibil intregul demers.

Din pacate, astfel de lovituri mediatice nu-i mai reusesc. De aici si desele comunicate, luari de pozitie despre rolul extraordinar jucat de Cotroceni in "recuperarea datoriilor pe care compania Rompetrol le are fata de statul roman, in contextul in care combaterea evaziunii fiscale si colectarea creantelor la bugetul de stat au facut obiectul unei hotarari a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii". In CSAT, da.

Sa traiti!

Dar in Constitutia Romaniei nu scrie ca presedintele se ocupa cu recuperarea banilor de la datornici, a creantelor, nici cu coordonarea ministerelor sau a garzii si a controalelor financiare, nici cu reprezentarea propriului partid in PPE...

Cum s-a ajuns ca sefii unor organisme centrale sa-i raporteze presedintelui ce si cum? Toate cele de mai sus fiind cuprinse, nu neaparat in aceasta forma, si in hotararile de demitere votate in Parlamentului Romaniei in 2007 si 2012.

Incat, ca alegator si cetatean, stai si te intrebi ce e de facut: ne-am ales candva un presedinte care sa ne rezolve cateva chestiuni punctuale de stat, dar inaltului demnitar nu-i place sau nu-i convine fisa postului si el mereu vrea sa faca si face altceva. De ce nu l-au lasat liderii europeni sa se duca sa faca ce-i pofteste inima?

Vointa poporului suveran

Asadar, cine a subrezit presedintia in afara propriilor fapte de "mare jucator"? "Transa deliranta" a lui Antonescu adresandu-se "pe un stadion" celei mai mari adunari publice din Romania postdecembrista, adresare in care vorbeste despre rolul principial al politicienilor de a apara independenta si suveranitatea tarii, de a milita pentru buna guvernare, pentru atitudine morala in politica?

Sau sa califici majoritatea parlamentara ca "puscariabila", iar multimile ca naziste si ceausiste, sa nu recunosti vointa poporului, sa sustii impotriva tuturor evidentelor ca mai suntem 23 de milioane, ca peste 1,5 milioane de voturi au fost fraudate la referendum, ca onestitatea e una si apararea statului de drept, alta, ca guvernarea in interesul tuturor cetatenilor, imaginea Romaniei in lume sunt doar atributul unei persoane unice sine qua non?

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#subrezirea pozitiei presedintelui, #USL Arena Nationala referendum antieuropean , #presedinte