Va regreta USL? Ce putere mai are Basescu (Opinii)

Marti, 28 August 2012, ora 07:20
10005 citiri
Va regreta USL? Ce putere mai are Basescu (Opinii)

Traian Basescu se intoarce slabit la Palatul Cotroceni. Nu pentru ca a pierdut cu 7,4 milioane la 900 de mii referendumul. Ci pentru ca asta e inca o dovada asupra faptului ca a pierdut principalul sau atu - o popularitate foarte ridicata, ce se transfera asupra partidului sau, PDL, si il ajuta sa castige alegeri.

Din contra, acum Traian Basescu e o adevarata piatra de moara pentru partidul pe care il sustine.

Totusi, el e inca, dupa publicarea deciziei in Monitorul Oficial, presedintele tarii. Ce putere mai are el? A devenit Traian Basescu irelevant? In niciun caz. Basescu este inca un personaj foarte puternic in Romania. Iar USL va regreta, la un moment dat, ca nu a reusit sa-l demita. Ce putere mai are el, asadar?

In primul rand, puterile date de Constitutie, cele formale, cu care a ramas dupa cele informale, de control asupra Guvernului si Parlamentului, i-au fost luate dupa caderea Guvernului PDL.

Numirea premierului. Cea mai importanta atributie ramasa lui Basescu. Dupa numirea procurorilor, as adauga. Intrebarea care se pune e daca, asa cum pare sigur la ora asta, USL castiga alegerile parlamentare, isi poate permite sa nu-l numeasca din nou premier pe Victor Ponta? Teoretic si practic, poate. Rezultatul ar fi insa unul extrem de dur. Atunci Basescu risca o noua suspendare din care nu va mai scapa.

Asta daca lucrurile merg cum trebuie pentru USL. Dar daca nu? Daca se intampla ceva? Daca, sa luam o situatie extrema, cade Ponta?

Sa zicem ca, dupa alegerile astea, Basescu se conformeaza si numeste premierul dorit de USL, daca aceasta obtine victoria.

Mai e o chestiune. Pana in 2014 insa, multe lucruri se pot intampla. Poate cade Guvernul, poate altceva si atunci Basescu poate fi din nou in situatia de a numi premierul.

Potul cel mare. Numirea procurorilor. Basescu numeste procurorii-sefi la DNA si Parchetul. La propunerea ministrului Justitiei. Garantez un mic scandal pe tema asta, dar, oricum ar fi, fara Basescu nu se poate. Asta e miza Romaniei viitoare. USL n-a avut curaj sa mearga asa de departe incat sa-i numeasca in perioada interimatului lui Antonescu.

Blocarea ministrilor. Tineti minte povestea cu Norica Nicolai, blocata de a deveni ministru al Justitiei. Traian Basescu inca poate opri numirile ministrilor. In unele situatii, poate folosi aceasta arma, dar rar.

Putere in exterior. Pentru interior. Foarte important, Basescu e, potrivit Constitutiei, seful politicii externe a Romaniei. Se va dovedi foarte important.

Chiar Victor Ponta a spus ca Basescu reprezinta Romania la NATO si in alte organisme. El a pretins ca si in cadrul Consiliului European. Curtea Constitutionala a decis invers si Traian Basescu e cel care va trebui sa mearga la Bruxelles. Poate am uitat, dar nici pana la aceasta ora decizia nu a fost publicata in Monitorul Oficial.

Il va ajuta asta pe Traian Basescu? Enorm. Inseamna sa mai aiba putere in Romania. Inseamna sa poata decide, semnand chestiuni, acorduri europene, asupra unor "bucati" de politica interna a Romaniei. Sa dau un exemplu. Cand Basescu a semnat Tratatul fiscal, s-a angajat ca Romania sa mentina niste deficite foarte stricte, decizand astfel o parte din politica Guvernului pentru anii viitori. Obligandu-l, indiferent cine l-ar forma. Pam-pam!

Poti jongla cu chestiile astea si Basescu stie. O sa vedeti in perioada urmatoare, mai ales ca discutia europeana despre viitorul Uniunii va lua amploare anul asta.

Armata si serviciile. Traian Basescu e seful armatei si cel caruia ii raporteaza serviciile secrete. Daca vrem sa o traducem in alt registru, e cel care are cele mai multe si mai bune informatii din Romania. Informatii secrete, extrem de puternice.

Dincolo de asta, ii asigura o comunicare privilegiata cu liderii altor tari.

Fiind presedinte si vorbind. Dincolo de atributiile sale formale, Basescu mai are un avantaj. E presedinte. Si cand vorbeste presedintele, toata lumea il asculta. Si in tara, si in strainatate. Poate transmite niste mesaje foarte puternice, poate da orientari, poate lovi in adversari.

Rezumand, nu e putin lucru. Traian Basescu ramane un jucator. Si va mai juca in perioada urmatoare. Cu capul mai jos, insa.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Basescu puteri revenire, #Basescu presedinte atributii , #presedinte
Comentarii
Poza RETARDER
RETARDER
rank 5
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5
Sunt interesat de "Potul cel mare", numirea procurorilor, unde cred