Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vanzatorii de tara in razboi cu hotii patriei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 30 Martie 2011, ora 22:10
6296 citiri
Vanzatorii de tara in razboi cu hotii patriei (Opinii)
Foto: oldcotidianul.ro

Ponta il acuza pe Traian Basescu de tradare, pentru ca si-a vandut tara ca sa isi rezolve problemele personale. Chiar de-ar fi si adevarat, nu ar fi nici primul si nici ultimul caz.

Acelasi lucru l-a spus, cu ani in urma, insusi Traian Basescu despre Adrian Nastase. Culmea, acelasi presedinte o mai spune si astazi. Traian Basescu ii acuza pe pesedisti ca ar fi vrut sa vanda tara rusilor, ar fi inchinat Romania mogulilor si i-ar fi inchiriat pe romani intereselor straine.

In acelasi timp, si unii si altii se complimenteaza reciproc cu etichete precum hoti, mafioti, corupti si spagari, comunisti, fascisti si dusmani de tara.

Imi aduc aminte de un personaj celebru care spunea, in urma cu vreo zece ani, cand mai trecuse din primitivismul lui "nu ne vindem tara!", ca ar da toate fabricile si uzinele tarii marilor investitori straini chiar si pe un dolar, doar doar s-ar astupa astfel marile gauri negre ale Romaniei. Adevarul e ca alt drum spre profitul sanatos si de lunga durata nu prea exista, iar a continua sa iti imaginezi ca statul ar fi putut sa administreze rentabil vreun colos industrial inseamna ca persista intr-o mare eroare. Si inca una de sorginte comunista.

Exemplele sunt nenumarate si aproape ca nu exista exceptie de la aceasta regula. Sa repetam. Intre a falimenta Rompetrolul, Petromul sau Sidex-ul, asa cum acestea si erau inainte de a fi privatizate, si a le privatiza pe mai nimic, cred ca nicio minte sanatoasa nu are ce sa aleaga altceva decat instrainarea actionariatului. Ca ne-am vandut odata cu marile obiective industriale si resursele naturale din pamant - asta este o prostie, insa are la baza atat hotia guvernantilor din toate timpurile, cat si retardul lor politic si social.

Victor Ponta il acuza pe presedinte nu doar ca a vandut tara, ci si ca i-a umilit pe romani si le-a "vandut" durerea si mandria, ca a ingenunchiat Romania in fata americanilor si se comporta intocmai ca un patron.

"Am vazut ca domnul Basescu ne-a vandut pe toti ca sa isi rezolve problemele lui personale. Am vazut ca l-a asigurat pe ambasadorul american ca acel puscas care a comis un accident si l-a ucis pe Teo Peter nu va pati nimic in Romania. L-am vazut pe domnul Basescu ca a renuntat la datoria pe care Romania o avea de incasat, banii nostri ai tuturor, ca sa isi rezolve o problema personala.

L-am vazut pe domnul Basescu ca spunea, de parca e patronul Romaniei, sa luam (avioane - n.r.) numai din SUA, cat este el presedinte, ca sa isi rezolve el o problema personala. Cred ca un patron normal, ceea ce nu este Basescu, patron al Romaniei, ar trebui sa spuna ce e mai bine pentru Romania" - Victor Ponta, presedinte PSD.

Toate acuzatiile vin in baza dezvaluirilor facute de WikiLeaks, vis-a-vis de activitatea si declaratiile pe care le-ar fi facut presedintele din 2005 pana in prezent. Te intrebi, imediat dupa ce citesti aceste randuri, nu exact la fel a facut si mentorul sau, Adrian Nastase, pe vremea cand a fost premier? Daca ar fi sa avem parte de telegrame ale ambasadei americane din perioada 2000 - 2004, oare nu ne-am fi ingrozit si mai mult si mai rau?

Si, mai ales, daca Ponta si PSD ar reveni la putere, cu Adrian Nastase calare din nou pe cai mari, nu am ajunge imediat in aceeasi situatie? Toate inregistrarile care au rasuflat de-a lungul timpului din interiorul Partidului Social Democrat au tradat exact aceleasi practici, daca nu si mai grave si mai cinice.

In realitate, marea problema pe care am avut-o este ca nu am stiut sa ne vindem deloc tara. Ba chiar l-am luat in brate pe acel retrograd "nu ne vindem tara!", care ne-a trimis in urma cu zeci de ani. In timp ce toate statele dezvoltate ale Europei din Est isi privatizau marile fabrici, politicienii nostri foloseau colosii sub forma de gauri negre ale economiei pentru a-si trage bani in buzunare, pentru a-si finanta camapaniile electorale si pentru a-si planta in fruntea lor tot arborele genealogic. Astfel s-au facut marile averi si s-au intretinut marile familii mafiote ale Romaniei.

Apoi, cand a venit vorba sa privatizam, aceiasi politicieni - si de la PSD, si de la PNL, si de la PD-L - au incercat sa scoata musai un profit personal si din asta. Ba uneori s-au pierdut privatizari importante pentru ca unii dintre ei nu au fost multumiti de marimea "comisionului" care le intra in buzunare. Aceasta tara hada, urata, mizerabila si saraca a fost adusa in halul asta de ei. In primul rand, de lacomia si de prostia lor. Iar aceste doua "calitati" au avut succes si din cauza proastiei noastre.

Pentru ca in tarile unde majoritatea populatiei este educata civic, este atenta la modul in care se cheltuieste banul public si are o cultura sociala si politica dezvoltata, acolo si hotii trebuie sa se adapteze, sa fure mai putin si mai inteligent. Din nefericire, ai nostri sunt mai prosti decat ai lor. Din toate punctele de vedere.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#dezvaluiri WikiLeaks Basescu, #Ponta telegrame ambasada SUA, #Basescu accident Teo Peter , #presedinte
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Pana in 2004 - a fost EPOCA COMUNISTA, din 2004 si pana in prezent suntem in EPOCA SECURISTA INTERLOPA
Poza P.N.L
P.N.L
rank 5
MARŞ DE ADIO (COLEGILOR MEI MÂRLAMENTARI) - Adrian Păunescu