Voice of Russia: A inceput sfarsitul rusofobiei Romaniei?

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 14:41
6939 citiri
Voice of Russia: A inceput sfarsitul rusofobiei Romaniei?
Foto: Voice of Russia

Relatiile dintre Bucuresti si Moscova nu pot fi considerate insorite si este destul de evident ca presedintele Traian Basescu a jucat un rol important in conturarea actualei situatii. Liderul roman a ramas in memorie pentru lauda adusa criminalilor nazisti, precum si pentru declaratia publica conform careia, in 1941, ar fi dat ordinul atacarii URSS, noteaza editia in limba engleza a "Vocii Rusiei".

Actiunile si declaratiile facute de oficiali de rang inferior au parut "pozne inocente", insa nu au fost intr-atat de inocente. Asemenea pozitii ale conducerii romane nu ar putea trece fara consecinte politice si economice, scrie Voice of Russia.

Majoritatea parlamentara a USL, semn al imbunatatirii relatiilor ruso-romane

Dupa ce opozitia parlamentara a reusit sa formeze o majoritate si o coalitie de guvernamant, incep sa apara semne ale unei imbunatatiri a relatiilor ruso-romane.

Spre deosebire de Traian Basescu, prim-ministrul Victor Ponta nu prezinta niciun semn de rusofobie patologica si chiar creeaza impresia unui politician rational. Cu toate acestea, unii dintre membrii noului guvern ar prefera sa trateze cu Moscova folosind tot retorica necorespunzatoare.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, iese in evidenta in mod special pentru ca a inceput o discutie dura si de lunga durata cu Dmitri Rogozin, vicepremierul guvernului rus. Executivul de la Moscova doreste sa deschida un consulat in Transnistria, acesta fiind marul discordiei dintre cele doua parti.

Traian Basescu si lupta interna cu aspect geopolitic

In contextul relatiilor istorice complexe dintre Moscova si Bucuresti, simplul fapt ca o putere politica a castigat alegerile parlamentare cu o imensa majoritate a voturilor, si care nu arata o rusofobie agresiva, poate deja fi considerat drept un important pas inainte.

Traian Basescu si-a folosit toata puterea pentru a da luptei politice interne un aspect geopolitic, in timp ce acuzarea liderilor USL ca incearca sa impinga Romania de pe cursul sau pro-euroean si pro-atlantic au fost baza campaniei electorale a partidului presedintelui. Trebuie mentionat ca, pentru prima oara in istoria post-socialista a Romaniei, acuzatii nu s-au grabit sa se scuze referitor la pretinsa iubire pentru Rusia, ci sa contraatace cu propunerea ca societatea romaneasca sa ia in considerare serios intrebarea: este atat de rau in a avea relatii bune cu Rusia si China?

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat recent ca nu va aduce in discutie aceleasi argumente din nou, pentru a dovedi ca este un politician pro-european, si ca a gasit de cuviinta sa puna capat odata pentru totdeauna zvonurilor privind cursul geopolitic al Romaniei.

"Rusia si China sunt doua tari cu care SUA are serioase legaturi economice si politice. Rusia este principalul partener politic si economic al Germaniei. In acelasi timp, presedintele Romaniei scrie pe Facebook: nu votati pentru acesta si acesta, deoarece ne vor conduce catre Rusia si China! Toata lumea rade de noi! Nu ma simt confortabil cand ma intalnesc cu diplomatii rusi si chinezi. Insultam aceste tari prin simplul fapt al unor asemenea discutii publice", a spus liderul liberal.

Este posibil astfel ca criza economica si schimbarea de generatii din politica romaneasca sa duca la faptul ca o atitudine mai pragmatica si mai putina rusofobie vor aparea in relatiile dintre Bucuresti si Moscova, noteaza Voice of Russia. Exista o sansa ca exemplul dat de tarile occidentale, care au gasit cai prin care sa coopereze in mod eficient cu Rusia, va incuraja noua generatie de politicieni romani sa caute cai prin care sa stabileasca dialog reciproc benefic, lasand la o parte comportamentul necorespunzator al predecesorilor lor.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#inceput sfarsit rusofobie Romania, #Traian Basescu rusofobie Romania, #Vocea Rusiei Basescu rusofobie Romania, #Victor Ponta apropiere Rusia, #Vocea Rusiei Ponta politician rational, #relatii Romania Rusia , #presedinte