Ar trebui macar un armistitiu (Opinii)

Marti, 07 August 2012, ora 22:00
2770 citiri
Ar trebui macar un armistitiu (Opinii)

Dupa cum s-a vazut, nebunia continua.

Pronuntarea Curtii Constitutionale in chestiunea validarii sau invalidarii rezultatului referendumului se amana pana prin septembrie, daca nu cumva pana la calendele grecesti, presedintele interimar isi continua mandatul provizoriu, Guvernul vrea sa amputeze vreun milion si mai bine de romani din corpul natiunii in vederea atingerii scopului totusi meschin al intrarii in cifra cvorumului necesar demiterii, totul se petrece sub semnul provizoratului, haosului si urii.

Din pacate, insa, consecintele nu se reduc la ambitiile unor oameni politici, la victoria sau infrangerea lor in competitia politica, ci risca sa afecteze grav stabilitatea si securitatea economica si geo-politica a Romaniei, in ansamblu.

Deja efectele vizibile sunt elocvente. Romania a devenit oaia neagra a Europei, indreptatind suspiciunile si rezervele pe care partenerii nostri le-au nutrit in ceea ce ne priveste.

A ajuns din nou la mare cinste discursul anti-european, izolationist, obsesiile autarhice preluate parca din celebrele teze ale lui N.Ceausescu din perioada lui de glorie.

Ca si cum nu noi, ci altii au dorit sa ne integreze, ca si cum nu ar fi limpede ca apartenenta la acest club impune niste reguli liber asumate.

Aceasta atitudine va avea ca efect, cu siguranta, pe termen scurt sau mediu o restrangere a fluxului financiar din directia UE, o ingustare a marjei de influenta si decizie a Romaniei in organismele de conducere a Uniunii. Romania va deveni in scurt timp o tara de mana a doua sau chiar una marginala din arealul european.

Si nu este deloc sigur ca mentinerea tarii in interiorul organizatiei va fi garantata in orice conditii. Indepartarea obiectivului Schengen e un simptom.

La aceste lucruri se adauga spectrul unei secete fara precedent, caderea abrupta a monedei nationale, fuga unor capitaluri, stagnarea cresterii economice, dificultatile finantarii deficitelor bugetare, toate conturand, in contextul unei Europe macinate de criza, un viitor sumbru si imprevizibil.

Desi din punctul nostru de vedere adevarul si dreptatea, cel putin in acest caz, inclina balanta in favoarea presedintelui suspendat, incepe sa fie, incetul cu incetul, mai putin important si relevant cine are dreptate, cine si cum va castiga partida, cat interesul general care trebuie oricand, dar mai ales in situatii grave precum cea de acum, sa precumpaneasca.

Asta daca nu vrem sa marsaluim aliniati catre marginea prapastiei cu decizia ferma de a ne arunca incrancenati in ea. Se impune macar un armistitiu, daca nu o pace liber consimtita in beneficiul comun, al tuturor partilor implicate.

Cum s-ar putea realiza acest lucru? Unii mai hatri, de pe site-urile de socializare, ii invita pe toti cei trei protagonisti (Traian, Victoras si Crin) sa demisioneze in bloc, guvernarea fiind preluata intr-o anumita formula de tehnicieni care sa aiba misiunea de a pregati niste alegeri ceva mai corecte decat referendumul care tocmai s-a savarsit.

Alta solutie ar fi ca USL sa accepte oferta de demisie a presedintelui cu conditia respectarii celuilalt referendum care stabilea cifra maxima de 300 de parlamentari. Fie si cu prezervarea celor doua camere ale Parlamentului. Guvernul actual ramanand pe pozitie, iar alegerile parlamentare conjugandu-se cu cele prezidentiale.

Oricum partile ar trebui sa renunte la cerintele maximaliste si victoriile absolute. Politica este arta compromisului si a concesiilor reciproce. Ca practician o vreme in domeniu, stiu ca nu este nevoie de iubire sau prietenie, ci de respectarea unor relatii si raporturi de tip institutional intre persoanele reprezentand diferite orientari.

Daca acest lucru nu va fi inteles si aplicat, in stadiul malign in care se afla astazi relatiile dintre parti, ne asteapta zile mai grele decat ne-am putea imagina. Poate insa ca o meritam intrucatva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#referendum demitere decizie CCR, #Basescu atacuri Ponta , #referendum demitere