CCR a vorbit. O fi bine, domnule Basescu? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 09 August 2012, ora 15:00
17466 citiri
CCR a vorbit. O fi bine, domnule Basescu? (Opinii)

Ar fi trebuit ca lucrurile sa fie simple. Ce scrie la lege, aia spunem. Din foarte multe motive, insa, viata judecatorilor Curtii Constitutionale nu a fost deloc simpla dupa anuntarea rezultatelor oficiale ale referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Atunci puteau transa rapid problema, invalidand referendumul pe motiv de lipsa de cvorum. Nu s-a intamplat. Au dat o luna Guvernului, organizatorul referendumului, pentru a "actualiza listele electorale permanente". Ce inseamna asta?

In primul rand ca au judecat in spiritul legii mai mult decat in litera ei. Dupa ce tot ei stabilisera pragul electoral, in ciuda recomandarilor Comsiei de la Venatia, dar potrivit sensului initial pe care legea referendumului l-a avut in Romania de la promulgarea ei in 2000, judecatorii CCR nu au mai avut curajul sa spuna clar si rapid ca 7,4 milioane de voturi pentru demitere nu sunt suficiente, dar conteaza absenta celorlalti. Ar fi putut sa o faca, ar fi avut legea de partea lor.

In momentul acela, insa, a intervenit judecata in spiritul legilor. Peste care apoi s-a infiltrat si judecata politica. Determinant a fost raportarea la realitate. Pentru ca in ultimii ani stirile legate de scaderea dramatica a numarului romanilor au fost tot mai multe, ajungand inevitabil si la urechile si constiinta judecatorilor, acestia au luat in calcul si au judecat si in functie de "realitatea" actuala. Gandindu-se, probabil, ce ar putea reprezenta o invalidare de astazi a referendumului peste cateva luni, intr-o iarna grea sa ne imaginam, cand INS ar fi anuntat ca, in realitate, nu suntem mai multi de 15-16 milioane de romani cu drept de vot.

Si asa s-a ajuns ca CCR sa dea Guvernului mult timp, o luna si jumatate, riscand sa arunce tara si mai rau in haos prin mentinerea incertitudinii, pentru "actualizarea listelor". S-a intamplat insa ca presedintelui suspendat sa i se para prea mult time-out-ul pe care si l-au luat judecatorii si a facut presiuni din fundul curtii catre judecatorii Curtii sa decida mult mai repede rezultatul si nu pornind de la actualizarea listelor, ci de la listele electorale permanente actualizate inainte de data anuntarii organizarii referendumului.

Surprinzator, dupa interventia presedintelui suspendat din fundul curtii, in numele presedintelui CCR, dar fara semnatura sa si fara o intalnire prealabila a membrilor, Curtea Constitutionala trimite o "erata" (fara motivatie) Guvernului, care schimba radical prima sa decizie si care spune ca s-a inteles de fapt totul gresit. Nu e nevoie de "actualizarea listelor", ci de "listele electorale permanente actualizate". Exact lucrul pe care il ceruse si presedintele suspendat.

Ieri insa doi dintre judecatorii Curtii au vorbit. Unul a spus ca "scrisoarea - erata" e ilegala, celalalt i-a cerut presedintelui CCR convocarea Plenului Curtii intru rezolvarea problemei, pentru ca ei nu au avut cunostinta de noua decizie luata in numele lor, dar fara stiinta lor. Si de aici s-a declansat al doilea haos. Inainte ca judecatorii sa vorbeasca, aparusera deja tot felul de informatii despre o scrisoarea a aceleiasi Curti Constitutionale trimisa direct Comisiei de la Venetia, in care judecatorii se plangeau de presiunile uriase si amenintarile la care sunt supusi din partea Guvernului Ponta.

Paradoxal si mai absurd decat orice si-ar putea imagina insa un european linistit de prin Occident, presiunile cele mai clare si exacte venisera dinspre curtea presedintelui suspendat, de la Traian Basescu si de la Monica Macovei care criticasera in termeni ce nu pot fi reprodusi aici actiunile si membrii CCR. Cu surprindere insa aflam ca presiunile la care se refereau judecatorii erau cateva declaratii de-ale lui Crin Antonescu de prin primavara si unele stiri peste care judecatoarea Motoc se izbise probabil pe Facebook, in timp ce era preocupata sa dea mesaje in cheie din sedintele Curtii.

Pentru ca haosul sa fie total, toate aceste lucruri se petrec in timp ce judecatorii CCR si-au luat concediu si se odihnesc in asteptarea unei transari politice a sortii referendumului. Prin balbaiala lor si amanarea aproape nedefinita a unei decizii clare, prin chineza pe care o vorbeste ca institutie, CCR se plaseaza singura sub tirul pasiunilor si influentelor politice. Pentru ca le-a fost frica sa aplice litera legii, pentru ca au diluat spiritul ei in absurdul politicii si haosul din administratia care nu cunoaste realitate si, nu in ultimul rand, pentru ca se lasa influentati si amenintati, judecatorii Curtii s-au plasat singuri intr-o situatie imposibila din care nu vor putea iesi usor.

In conditiile astea, nu m-ar mira sa aud ca vor chema si Europa in ajutor. Sau, dimpotriva, asa cum am auzit din gura unei judecatoare imediat dupa anuntarea rezultatelor, am putea sa ne asteptam sa anuleze cu totul referendumul. Pana sa aflam vointa carei majoritati o reprezinta votul celor 7,4 milioane de romani si ce inseamna 8,5 milioane prezenti la urne, sa nu ne facem iluzii decizia CCR va mai multumi pe cineva, indiferent care ar fi ea. Pentru ca nimeni nu va mai avea incredere in sentinta unei astfel de institutii care vorbeste in chineza intr-o piesa mai absurda decat teatrul lui Ionesco.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#judecatori CCR decizie, #referendum demitere presedinte, #Traian Basescu presedinte suspendat , #referendum demitere