Ce statut au si cine supravegheaza sectiile de votare din hoteluri, restaurante sau de la malul marii

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 16:29
4885 citiri
Ce statut au si cine supravegheaza sectiile de votare din hoteluri, restaurante sau de la malul marii
Foto:A rhiva

Guvernul a decis sa organizeze sectii de vot la referendumul din 29 iulie in statiuni, hoteluri si restaurante. Totusi, ele nu sunt considerate sectii speciale sau suplimentare.

Conform presei, romanii vor putea vota duminica si pe litoral si in varful muntelui, primariile punand la punct sectii de votare si la iesirea din telecabina din Poiana Brasov, dar si la iesirea din apa marii.

De exemplu, in judetul Constanta vor fi organizate sectii de votare in 21 de hoteluri si 7 restaurante, acestea nefiind insa considerate sectii speciale sau suplimentare de catre autoritati. Nici cele care vor fi organizate, conform Mediafax, in spatiile comerciale, agentiile fiscale sau in policlinici, baze sportive si in pavilioanele expozitionale "Aqua Magic" si "SummerLand", nu sunt considerate sectii speciale de catre actualul guvern, desi in solicitarea oficiala adresata BEC de catre reprezentantii USL se arata ca este necesar ca ele sa fie infiintate pentru cei care vor veni la Liberty Parade, Stufstock sau concertul lui Jessie J.

Sectiile speciale nu au alegatori arondati, iar voturile sunt trecute pe liste suplimentare

Contactat de Ziare.com, vicepresedintele Autoritatii Permanente Electorale Marian Muhulet a confirmat faptul ca, in ciuda celor de mai sus, la acest referendum nu exista sectii de vot speciale.

"Nu exista notiunea de sectie speciala pentru referendumul din 2012. Nu au existat sectii speciale nici la alegerile locale. Au existat sectii speciale intr-un singur caz, la alegerile prezidentiale care s-au desfasurat concomitent cu referendumul (2009, n.red.)", ne-a declarat acesta.

Intrebat ce se intelege prin "sectie de vot speciala", Marian Muhulet a explicat ca acestea sunt sectii care nu au arondati alegatori la ele, iar voturile sunt inscrise pe liste suplimentare.

"Cine a facut acolo delimitarea sectiilor de votare a arondat alegatori.(...) Sectiile au fost delimitate de prefecti. Ele trebuie sa aiba alegatori. Dupa stiinta mea, toate sectiile infiintate pentru referendum au arondate alegatori care locuiesc in zona acelor sectii de votare", a declarat vicepresedintele AEP.

El a mai precizat ca Autoritatea Electorala Permanenta nu are competenta de a verifica sectiile de votare organizate pe litoral, Prefectura Constanta fiind cea are poarta intreaga responsabilitate.

Adriean Videanu, lider interimar al PDL Bucuresti, a comentat, pentru Ziare.com aceasta situatie spunand ca i se pare incredibila si ca USL pregateste o mare frauda la referendum, folosindu-se inclusiv de aceste sectii nou infiintate.

"Ele sunt sectii speciale, dar legea prevede simplu: sectii de votare. (...) E un tertip in interpretarea legii, stim foate bine ca de la un ciclu electoral la altul, si cand e vorba de referendum la interval de o luna (de la alegerile locale, n.red.), toate sectiile care sunt infiintate in plus sunt sectii de votare suplimentare.(...)

Este absolut incredibil. Nu stiu de ce nu au facut sectii de vot in toate carciumile din Romania. Lasand gluma la o parte, mi se pare absolut de domeniul absurdului ceea ce au facut. Dar acest lucru nu este decat o mica parte a scenariului de frauda pe care il pregatesc in momentul de fata", a declarat Adriean Videanu pentru Ziare.com, anuntand ca PDL va scoate toti militantii duminica in strada, pentru monitorizarea stricta a referendumului.

Adriean Videanu nu este singurul lider PDL care a acuzat frauda la referendum, mai multi emitand aceasta posibilitate inca de la votul de suspendare din Parlament. Acest fapt l-a facut pe premierul Victor Ponta sa reactioneze, spunand ca este absurd sa acuzi ca ceva e fraudat atat timp cat inca nu s-a intamplat.

"Este condamnabil si iresponsabil sa strigi peste tot ca se fraudeaza referendumul inainte ca referendumul sa aiba loc. Nu va lasati provocati de declaratii politice, acestea vor continua si dupa referendum pentru ca, in Romania, cine pierde nu recunoaste rezultatul decat foarte rar", a spus Ponta, in sedinta de guvern de miercuri.

Alt referendum, alt tip de sectii speciale

La referendumul din 2009, organizat pentru trecerea la parlament unicameral cu cel mult 300 de parlamentari, au existat sectii de votare speciale, adica in afara de cele la care se voteaza in mod curent, dar in gari, aeroporturi, camine studentesti sau spitale.

De altfel, Guvernul Boc a impus atunci instalarea de camere de supraveghere in toate sectiile de vot suplimentare prin Hotararea de guvern 1.045 adoptata pe 23 septembrie 2009, cand Victor Ponta era ministru pentru relatia cu Parlamentul, hotararea fiind contrasemnata si de actualul ministru al Comunicatiilor Dan Nica, pe atunci vicepremier si ministru de Interne.

PDL a cerut si acum guvernului sa instaleze camere de supraveghere in sectiile speciale organizate pentru referendumul din 29 iulie.

"Nu am mai auzit niciodata de camere de luat vederi in sectiile de votare", a fost prima reactie a premierului Victor Ponta, aratandu-se insa dispus sa faca acest lucru "cu placere", in cazul in care este posibil.

Ponta, despre camere video in sectii de vot: Daca exista o posibilitate, cu mare placere

Ponta a revenit, insa, asupra declaratiilor sale: "Sunt suficiente sectii de vot si nu exista sectii speciale, motiv pentru care diverse cereri neserioase nu puteau fi satisfacute. Nu a existat in Romania pana in acest moment supraveghere video a tuturor sectiilor de vot, a fost vorba de sectiile speciale atunci cand au existat. Acum sunt sectiile normale, iar daca cineva cauta nod in papura, dumneavoastra trebuie sa raspundeti foarte clar si conform legii ", le-a cerut premierul ministrilor sai in sedinta de guvern de la Palatul Victoria.

Prim-ministrul a mai adaugat ca numarul total al alegatorilor inscrisi este de 18.292.000 persoane, dintre care doar 15.700.000 au carti de identitate, iar restul au avut posibilitatea sa voteze cu ajutorul buletinelor, al cartilor de identitate provizorii si al pasapoartelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#secti vot hoteluri restaurante, #sectii vot speciale referendum, #camere supraveghere sectii referendum 2012 , #referendum demitere