Ce se vede si ce se scrie ori se spune (Opinii)

Vineri, 24 August 2012, ora 12:05
5828 citiri
Ce se vede si ce se scrie ori se spune (Opinii)
Foto: Reuters

In mediile romanesti, uneori si aiurea, daca receptam corect stirile si analizele despre Romania din presa straina, de regula ponderata, informatia nu mai are ca principale surse adevarul faptic, evenimentul real, ci devine munitie electoralist-politicianista circumscrisa unei batalii pentru putere de o parte ori de alta.

Daca prin anii '90 razboaiele politice se declansau din te miri ce dar treceau, azi conflictele s-au permanentizat, iar democratia abia nascanda mai rezista doar in frazele unor analisti aflati in treaba ori ale idealistilor.

Am intrat in plina epoca postdemocratica, spun politologii, cu mai toate servitutile si abuzurile de putere, in pofida regulilor juridice invocate spre a justifica o fortare a legii ori alta. De demonstrat.

CCR a legiferat?

In baza doar a probelor pe care a vrut sa le foloseasca, CCR decide corectitudinea referendumului, dar il invalideaza din cauza cvorumului. Nu s-a atins de datele reale ale INS si ale MAI ca sa vada numarul actual al cetatenilor cu drept de vot, ci de listele neactualizate ale BEC, ceea ce putea s-o faca de la prima sedinta.

Invocarea cvorumului s-a facut in baza unei decizii proprii, desi CCR nu are competenta legislatoare. Se vede clar ca suveranitatea poporului a fost inlocuita cu un surogat care ii hotaraste soarta, ceea ce legitimeaza dreptul la contestare si revolta.

De aici mai departe vedem cum realitatea celor 88% pentru demitere e escamotata, fiind ascunsa dupa alegatii de tipul: "11 milioane de romani au spus NU ori au boicotat referendumul".

Situatia exacta insa e alta: au spus NU 943.375 votanti, iar dintre cei absenti numarul voturilor negative nu are absolut nicio legatura cu cifra de 11 milioane scoasa manipulatoriu din burta: predomina cei neinteresati de niciun fel de alegeri, urmeaza cei scarbiti de fenomenul politic romanesc, apoi cei ce nu s-au putut deplasa din varii motive si abia la urma cei ce au boicotat referendumul la indemnul interesat de "masa verde" a dlui Basescu.

Sociologii si analistii seriosi sustin cu argumente ca repartizarea cifrelor celor ce participa la alegeri coincide cu a celor ce nu participa, asadar raportul - 88 la 12 s-ar fi pastrat.

Boicot si onoare

In privinta boicotului, situatia dramatica este a onoarei si a demnitatii: nu poti cere cvorum ca tocmai tu sa-l boicotezi. Cu atat mai mult cu cat te-ai angajat in fata intregului popor ca vei fi un competitor corect, ca vei respecta decizia acestuia. Este handicapul cel mai greu dupa cel cu 7,4 milioane de voturi impotriva pe care le va avea de infruntat dl Basescu.

Majoritatea mediilor romanesti si straine, inclusiv Le Figaro, afirma despre presedintele inca suspendat ca ar fi cel ce a distrus mafiile delapidatoare ale banului public din '90 incoace, dar cetatenii vad si spun la unison ca nicicand n-au fost mai multa coruptie si hotie ca din 2008 incoace. O simt si pe propria piele.

Politologii si jurnalistii care au sustinut trup si suflet restauratia regimului Basescu nu au realizat nici in ultimul ceas ca legitimitatea oricarui politician depinde de acordul si bunavointa cetatenilor, iar un inalt demnitar fara suport popular e lipsit de legitimitate si putere democratica, fiind nevoie sa apeleze la institutiile de forta ale statului pentru rezolvarea conflictelor. Or in aceasta situatie, republica si democratia isi pierd continutul.

Aveti rabdare!

Fireste, sustinatorii dlui Basescu pot miza pe absenta sentimentului civic, pe credulitatea, clementa si rabdarea unei populatii adanc incercate de necazuri si criza, dar nu intotdeauna socoteala de acasa se potriveste cu aceea din targ. Fara adevar si penitenta nimic nu va fi.

Ii ramane sa se foloseasca mai departe de forta coercitiva a sustinerii externe, dar in acest caz ajutorul UE se va opri la granita, limitandu-se la bunavointa, indicatii, eventual hotarari. Ducerea lor la indeplinire va reveni tot entitatilor politice interne. Deocamdata Justitia, serviciile secrete si SPP sunt ascultatoare, dar niciuna dintre ele nu are atributii executive.

Cat despre coabitare si realizarea unui nou inceput, era bine ca atat PDL, cat si dl Basescu sa se gandeasca inainte de a-i ameninta pe liderii USL cu puscaria. A vorbi acum despre impacare cand ranile sunt prea adanci ca sa poata fi vindecate este o alta forma de a ne afla in treaba.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#CCR referendum Traian Basescu, #Traian Basescu revine Cotroceni, #Traian Basescu referendum suspendat , #referendum demitere