Un referendum fara castigator politic (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 31 Iulie 2012, ora 00:40
9096 citiri
Un referendum fara castigator politic (Opinii)

Nu exista castigator politic al referendumului de duminica, chiar daca ambele parti incearca, cu disperare, sa intre in acest rol.

Traian Basescu se va intoarce, cel mai probabil, la Cotroceni insa intr-o pozitie mult subrezita. Domnia sa invoca majoritatea romanilor care au absentat refuzand sa valideze referendumul. Ea exista, desigur, dar aceasta majoritate nu e neaparat una proprezidentiala. Este o majoritate impotriva practicilor abuzive ale USL, o majoritate care, mai pe romaneste, a refuzat sa scape de dracu' ca sa dea de tata-sau.

Nu asadar toti dintre cei care nu s-au dus la vot pot fi socotiti sustinatori ai lui Traian Basescu. Cert este insa ca Traian Basescu are impotriva sa peste 7 milioane de voturi, cu doua milioane mai multe decat cele pe care le avea impotriva la realegerea din 2009. Si aceste 7 milioane de voturi reprezinta o problema politica majora.

Traian Basescu vorbeste despre lectia primita de USL, dar ar fi bine sa mediteze si la lectia primita de el insusi. Plasarea reconcilierii pe primul loc al viitoarelor sale prioritati ar putea fi un semn, insa ar presupune o reinventare a presedintelui pe acest final de mandat.

Reconciliere cu cine? Nu cred ca intra in discutie una cu USL. Dimpotriva cred ca dupa parlamentare va urma un nou asalt de cucerire a functiei prezidentiale (doar Vocea Rusiei, postul de radio guvernamental de la Moscova, indeamna USL sa iasa din defetism).

Ca sa faca fata unui nou asalt, presedintele trebuie sa se reconcilieze cu poporul, misiune foarte dificila, dar nu imposibila, daca USL va continua sa faca greseli la fel de mari, iar Traian Basescu va reusi revenirea credibila in tiparul principiilor care l-au consacrat.

Faptul ca pare sa fi renuntat la vechile figuri din jurul sau, in frunte cu funesta Elena Udrea, intrata intr-un binemeritat con de umbra, si ca ele au fost inlocuite cu chipuri noi si cu mult mai credibile si articulate precum Monica Macovei, MRU, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi, este un semn bun, dar insuficient pentru o autentica reinventare.

De partea cealalta, indiferent cum vrea puterea sa impachetze situatia, ea este clara: USL a ratat acest referendum. Si l-a ratat pentru ca au speriat lumea fortand limitele statului de drept si trimitand la practici bolsevice.

Sunt gata sa pun pariu ca daca n-ar fi fost precedat de niste abuzuri fara precedent care ne-au adus in pericol major de suspendare din UE, daca n-ar fi aratat o disponibilitate pentru dictatura si un dispret total pentru lege si institutiile statului, referendumul pentru demitere ar fi inregistrat prezenta necesara.

Lipsa cvorumului este sanctiunea incasata de USL pentru practicile antidemocratice si ilegale etalate cu nerusinare in ultimele saptamani si pentru instabilitatea, in primul rand economica, in care a aruncat Romania.

Daca Traian Basescu poarta in spinare povara a 7 milioane si ceva de voturi contra, USL ar trebui sa se gandeasca la cele 10 milioane de oameni pe care nu i-a convins sau i-a indepartat, adica cei care au votat NU sau au absentat.

Iar toate argumentele folosite pentru a cosmetiza infrangerea sunt vulnerabilizate de trecutul partidelor de la putere.

"Dar cine castiga referendumul, cum sa plece din politica? Adica, cine castiga, se retrage...", zice Victor Ponta, cu referire la promisiunea facuta de Crin Antonescu.

Dar cati dintre actualii parlamentari, in frunte cu Crin Antonescu au profitat de aceasta ciudatenie, capatand mandatul de pe locul al doilea si chiar al treilea la precedentele alegeri, cand multi invingatori s-au dus acasa.

"Nimeni din Romania si din afara Romaniei nu poate ignora si nu poate batjocori votul a opt milioane de romani", spune tot Victor Ponta. Asa e, dar USL ignora fara remuscari decizia altor peste 9 milioane de romani care se pronuntau intr-un referendum validat pentru unicameralism si reducerea numarului de parlamantari.

Asa de tare le-a pasat social-democaratilor si liberalilor de decizia acestor 9 milioane, incat legea uninominalului a prevazut o crestere a numarului de parlamentari, motiv pentru care a si fost respinsa de CCR.

USL trebuie sa inteleaga ceva esential: anii guvernarii Nastase sunt dusi, iar puterea nu-si mai poate permite orice, macar pentru ca Romania face parte din angrenaje politice internationale intransigente in privinta statului de drept si ale caror reactii nu mai pot fi ignorate.

Indiferent daca o inteleg sau nu, ambele tabere au incasat asadar o lectie si ma astept ca ea sa aiba urmari majore pe scena politica, incepand cu reformarea dreptei in jurul unor lideri noi si continuand cu schimbarea compromisei garniturii de conducere in USL. Dar cred ca toate aceste posibile modificari merita o discutie separata si amanuntita.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#referendum Traian Basescu, #rezultat referendum Basescu, #vot referendum Basescu , #referendum demitere