Va fi demis Traian Basescu la referendum? Ce spun sociologii

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 16:59
24233 citiri
Va fi demis Traian Basescu la referendum? Ce spun sociologii
Foto: AP

Traian Basescu are sanse sa ramana presedinte, dupa referendumul din 29 iulie, daca scrutinul se va desfasura dupa formula cu majoritate absoluta din numarul total al celor prezenti la vot, sustin sociologii intervievati de Ziare.com.

Astfel, intrebat care sunt sansele ca Traian Basescu sa ramana presedinte dupa referendum, sociologul Alfred Bulai a raspuns ca "foarte mari, daca referendumul se va desfasura dupa formula cu majoritate absoluta din numarul total, potrivit legii, pentru ca nu va fi prezenta la vot. Deci nu va conta de fapt cati sunt pentru sau contra, ci faptul ca nu va exista participare, in opinia mea, suficienta incat sa se valideze. Mai ales ca este o tema mult mai putin importanta decat cred politicienii pentru populatie problema suspendarii".

Intrunirea majoritatii absolute la referendum,esentiala - CCR

Potrivit acestuia, numarul celor care vor veni la vot va fi mic pentru ca este vara, iar oamenii nu sunt interesati de acest subiect.

"Daca era in ianuarie sau februarie (referendumul - n.red.), cu siguranta participarea era mult mai mare. Dar acum este mult mai putina lume interesata, este vara, de aia nu se fac alegeri vara pentru ca ar fi prezenta foarte mica in mijlocul verii", a declarat Alfred Bulai.

67% dintre romani ar vota pentru demiterea lui Basescu - sondaj Avangarde

Dar, potrivit sociologului, daca Legea referendumului se va schimba, lucrurile vor sta diferit.

"Daca se schimba Legea referendumului, asa cum intentioneaza USL-ul, sigur ca atunci lucrurile se pot schimba. Problema este daca formula aceasta in Parlament va rezista si presiunilor internationale, pentru ca este o problema tehnica. Legea ar actiona intr-un fel retroactiv pentru ca referendumul este parte a suspendarii, nu este separat de suspendare. Ori suspendarea s-a produs deja, ceea ce inseamna ca trebuie sa functioneze pe cadrul legal existent inaintea suspendarii.

Deci sunt niste probleme de ordin tehnic, juridic si de politica interna si internationala vizavi de acceptanta anumitor reguli ale jocului", a mai declarat Alfred Bulai.

La randul sau, Mircea Kivu sustine ca Traian Basescu va avea prima sansa la acest referendum, daca se va respecta regula ca referendumul este valid numai daca se prezinta jumatate plus unu dintre cei de pe listele de vot.

Referendumul pentru demiterea lui Basescu, monitorizat de Comisia Europeana

"In ipoteza ca se va respecta regula ca referendumul este valid numai daca se prezinta jumatate plus unu dintre cei de pe listele de vot, atunci are prima sansa. Sau, ma rog, as spune ca are doua sanse din trei. Adica are pe langa sansa sa obtina o majoritate de voturi si pe cea de a nu se intruni cvorumul", a declarat Mircea Kivu pentru Ziare.com.

In opinia lui Vasile Dancu, exista foarte multe lucruri care conteaza la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu.

"Conteaza foarte multe lucruri. Prezenta la vot, pentru ca este foarte greu sa obtii o prezenta de 50% plus unu, conform listelor electorale, dar nu este imposibil, pentru ca la alegerile locale, desi ne asteptam la o prezenta mica si a fost o campanie foarte slaba, oamenii s-au dus la vot si intr-o proportie foarte mare, ceea ce intr-un fel a surprins putin. Deci exista si posibilitati de auto-mobilizare pentru oameni. Asa ca nu pot sa ma pronunt asupra acestui lucru", a declarat Vasile Dancu, pentru Ziare.com.

Referendum in doua zile?

In cazul in care referendumul s-ar organiza in doua zile, asa cum doreste PSD, situatia nu s-ar schimba foarte mult, apreciaza sociologii.

Georgica Severin propune prelungirea referendumului pe 2-3 zile

"Nu exista o crestere semnificativa (a numarului de votanti - n.red). Cand a trebuit sa aderam la Uniunea Europeana, a fost aceeasi smecherie cu doua zile si prezenta in prima zi a fost de cateva procente", a declarat Alfred Bulai, pentru Ziare.com.

"Cine are de gand sa se prezinte se prezinta si intr-o zi. Se poate creste numarul votantilor cu 5%, dar nu mai mult", a spus si Mircea Kivu.

La randul sau, Vasile Dancu a declarat, pentru Ziare.com, ca, daca referendumul se va organiza in doua zile, este posibil sa se adauge 10-15 procente la cei care merg la vot.

"Teoretic, doua zile ar facilita o mobilizare mai mare a publicului. Daca ar fi doua zile, s-ar adauga probabil vreo 10-15 procente la cei care merg la vot. Dar cum vor vota cei care merg la vot este mai greu de presupus. Noi stim ce au spus oamenii la inceputul campaniei, dar dupa ce va trece tot acest timp, dupa ce vor fi toate argumentele puse pe masa, vom vedea ce se intampla. Nu ma hazardez sa fac prognoze atat timp cat nu am o baza solida de date cu ceea ce se intampla", a declarat Vasile Dancu.

Numarul sectiilor de votare din strainatate, redus drastic. Va influenta votul?

In ceea ce priveste reducerea drastica a numarului sectiilor de vot din strainatate: de la 294 la ultimele alegeri, cele prezidentiale din 2009, la 150 pentru referendumul din 29 iulie, sociologii intervievati de Ziare.com sustin ca acest lucru nu va influenta foarte mult rezultatul referendumului.

"Sectiile de votare din strainatate nu influenteaza in mare masura rezultatul in cadrul acestui referendum, pentru ca nu sunt foarte multi. La alegerile prezidentiale trecute au fost 147.000 de votanti in strainatate. Deci un procent foarte mic. Deci in nici intr-un caz nu vor fi o miza importanta. Nici pentru cei de la Putere. Contributia voturilor din Occident este insignifianta la acest scrutin", a declarat Vasile Dancu.

In opinia lui Mircea Chivu, cei care au luat aceasta decizie s-au gandit la ipoteza ca va fi necesara majoritatea voturilor celor prezenti, indiferent cati sunt acestia. Acum insa, spune el, masura se intoarce impotriva lor.

"Probabil ca cei care au luat aceasta masura se gandeau la ipoteza ca va fi necesara majoritatea voturilor celor prezenti, indiferent cati sunt acestia. Si stiind ca de regula la sectiile din strainatate Traian Basescu obtine scoruri bune, au incercat sa diminueze numarul voturilor de acolo. Dar acum se pare ca se intoarce impotriva lor masura respectiva", a adaugat Mircea Kivu.

Mircea Kivu a comentat si declaratia presedintelui interimar al Romaniei, Crin Antonescu, potrivit caruia romanii din diaspora ar trebui sa poata vota daca platesc cel putin un impozit.

"Notiunea de cetatean nu este legata de plata impozitelor. Sunt si alti oameni care nu platesc niciun fel de impozit, de pilda pensionarii cu pensii mici, si ar trebui pe logica respectiva sa fie exclusi si ei de la dreptul de vot. Este o aberatie", a mai declarat Mircea Kivu.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#referendum demitere Traian Basescu, #referendum doua zile, #sectii vot strainatate referendum , #referendum demitere