Cvorumul la referendum, micsorat pe baza unei hotarari BEC?

Joi, 09 August 2012, ora 18:11
9591 citiri
Cvorumul la referendum, micsorat pe baza unei hotarari BEC?

In contextul disputelor pe tema listelor electorale permanente valabile la referendumul din 29 iulie, in mass-media este reamintita o hotarare emisa de Biroul Electoral Central pe 28 iulie in care se precizeaza ce legi sunt aplicabile in cazul demiterii presedintelui suspendat.

"Biroul Electoral Central hotaraste: In cazul referendumului national pentru demiterea presedintelui Romaniei sunt aplicabile prevederile Titlul I al legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului si pentru modificarea si completarea legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a legii nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali, in masura in care legea nr. 3/2000 nu dispune altfel", se arata in decizia Biroului Electoral Central.

In baza acestei hotarari, sustinatorii demiterii presedintelui suspendat afirma ca romanii din diaspora trebuie eliminati din calcularea cvorumului necesar pentru validarea referendumului.

Aceeasi opinie a fost exprimata si de presedintele interimar Crin Antonescu, miercuri seara, de la Palatul Cotroceni. In schimb, presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat miercuri ca in cazul referendumului pentru demiterea unui presedinte listele electorale permanente sunt cele care se iau in calcul si la investirea unui presedinte, adica toti cetatenii romani cu drept de vot, indiferent unde s-ar afla.

Pe 4 august, Biroul Electoral Central si-a suspendat activitatea pana cand Curtea Constitutionala va lua o decizie cu privire la validarea referendumului.

Rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie au fost publicate pe site-ul oficial al Biroului sub semnatura judecatorului Gabriela Bogasiu, presedintele BEC.

Procesele verbale, semnate de toti cei sase judecatori din BEC, arata ca "numarul persoanelor inscrise in lista pentru referendum" este de 18.292.464, iar "numarul participantilor" la referendum a fost de 8.459.053, reprezentand 46,24%.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#hotarare BEC referendum, #hotarare BEC liste electorale , #referendum demitere