Guvernul a pus la punct referendumul: Termene, conditii, cheltuieli (Video)

Sambata, 07 Iulie 2012, ora 10:57
6024 citiri
Guvernul a pus la punct referendumul: Termene, conditii, cheltuieli (Video)
Foto: B1TV

Guvernul Ponta a adoptat sambata, intr-o sedinta extraordinara, hotararile in baza carora se va organiza referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

S-a decis ca suma alocata pentru organizarea referendumului va fi de 95.606.000 de lei, o parte din bani urmand sa fie repartizati la nivelul prefectilor, a anuntat ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre.

Confectionarea stampilelor pentru toate sectiile de vot se va face de catre Ministerul Administratiei si Internelor prin Monetaria Statului, timbrele autocolante se vor tipari prin compania Imprimeria Nationala, iar tiparirea buletinelor de vot se va face prin Monitorul Oficial, toate sumele urmand sa fie suportate de MAI.

De asemenea, s-au stabilit prin hotarari de guvern durata si conditiile de pastrare a buletinelor si stampilelor dupa 29 iulie, dar si cuantumul indemnizatiilor membrilor Birourilor Electorale sau sectiilor de votare.

S-a constituit comisia tehnica centrala, aceasta urmand sa fie condusa de ministrii Ioan Rus si Victor Paul Dobre.

Calendar si conditii de vot

Ministrul Dobre a anuntat ca, vineri seara, odata cu publicarea hotararii Parlamentului de suspendare a lui Traian Basescu, s-a intrat in campania electorala, potrivit legii.

"Maine se va face tragerea la sorti a judecatorilor Inaltei Curti si a presedintilor birourilor electorale, urmand ca pana pe 10 iulie partidele sa isi desemneze delegatii", a mai anuntat ministrul.

De asemenea, potrivit legii Referendumului, campania electorala se va incheia pe 28 iulie la ora 7, iar intervalul orar in care vom putea vota pe 29 iulie este 8-20, decalat cu o ora fata de cel de la alegeri.

La referendum participa toti cetatenii romani care au implinit 18 ani si care au drept de vot.

"Atat pe teritoriul national, orice cetatean poate vota oriunde la fel ca si la alegerea presedintelui republicii, iar in strainanate la sectiile care se vor organiza de MAE", a mai precizat ministrul Dobre.

La cererea jurnalistilor, acesta a precizat ca nu vor exista sectii speciale, iar, in linii mari, sectiile vor fi cele de la recentele alegeri locale.

In ceea ce priveste numarul alegatorilor romani, "nu exista decat o singura cifra: cetatenii romani aflati pe listele electorale, asa cum au fost si la alegerile locale, nu exista alta cifra", a precizat ministrul, intrebat fiind daca se vor lua in calcul sau nu cele mai noi date ale INS.

De asemenea, ministrul Dobre a reamintit ca el a organizat si referendumul pentru demiterea presedintelui din 2007, explicand ca varianta finala a buletinului de vot va fi decisa de BEC, dupa constituirea sa, urmand sa fie tiparite in jur de 20 de milioane de buletine de vot, care vor fi trimise pe tot teritoriul tarii, dar si la ambasadele din intreaga lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#referendum demitere Basescu cheltuieli, #referendum Basescu campanie electorala, #tiparire buletine referendum , #referendum demitere