Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Mai incet cu amenintarile!

Luni, 23 Iulie 2012, ora 21:02
13829 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Mai incet cu amenintarile!

Curg amenintarile. Desi in campanie e normal ca adversarii sa se atace intre ei, acum se depun si sesizari penale contra celorlalti. Evident, nu vor avea urmari in justitie, dar contribuie la crearea unui climat de intimidare.

Daca si pe adresa noastra, la Romaniacurata.ro, au inceput sa vina amenintari (o sa publicam o selectie), desi lumea nu s-a prins cu cine tinem (din motivul evident ca nu tinem cu nimeni, ca nu exista din pacate un partid al CSM, ANI, ICCJ, DNA, CNSAS, institutii pe care nu le confundam cu Traian Basescu; am tine probabil cu acest partid, daca ar exista) inseamna ca situatia s-a degradat de tot.

Mai ales ma distreaza ca ne scrie lumea sa controlam editorialele pe Romania Curata, ca sunt unii pro Basescu si altii contra. Partizanii au obsesia unanimitatii, si nu se lasa pana nu aduc pe toata lumea la un numitor comun. Calea adevarului si dreptatii e, desigur, cenzura, si daca noi, cei neutri si de la centru, refuzam sa o practicam, ne vedem acuzati de acesti dusmani ai dictaturii- cum se pretind toti zilele astea - ca nu calcam in picioare libertatea de expresie a unor oameni. In mare parte din presa aceasta a fost definitiv ingropata de referendumul asta.

Ce inseamna aceste amenintari, ca acela care pierde referendumul merge la puscarie, ca vedeti voi dupa referendum, va inchidem, etc.? Chiar daca in conceptia celor care le profereaza or fi doar feluri de a mobiliza electoratul, ele sunt mai mult decat atat. Si anume, expresia unei patologizari a politicii noastre si o marturisire pe fata a dorintei celei mai profunde care anima pe cei care cauta puterea la noi: cea de a controla justitia pentru a-si baga adversarii la puscarie.

Din pacate, efectul anticoruptiei condusa de la Bruxelles a alimentat acest gen de dorinta revansarda la maximum, si faptul ca exista o agentie specializata anticoruptie face ca energiile negative sa se concentreze asupra ei. Asta, desi la Iasi un Parchet ordinar a inceput urmarirea penala contra ministrului delegat al Economiei, iar secretarul general al Guvernului, celalalt urmarit penal din Guvernul Ponta, e la plangerea CNSAS, si iarasi nu e in jurisdictia DNA, ci a unui Parchet obisnuit.

Sunt sigura, judecand dupa numarul enorm de plangeri penale (mai nou si de plagiat) ca acestea sunt folosite ca arme electorale. Si as vrea sa recomand tuturor sa o lase balta, exista destule motive reale de plangeri penale ca sa mai facem si plangeri pur electorale. Nu facem decat sa crestem miza, sa incitam la violenta, cu rezultate pe care nimeni nu le va mai controla. Si nici rezultatele electorale nu sunt previzibile cum cred autorii amenintarilor. Daca dl. Sova mai da multe conferinte de presa explicand cum o sa il bage el pe Basescu la puscarie eu pariez ca iese Basescu la referendum.

Sa va dau un exemplu, il puteti examina pe larg la http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtprimul-presedinte-de-partid-condamnat-cine-urmeazal-2948.htm. Emil Boc are 30 de plangeri penale inregistrate, Victor Ponta 7, Crin Antonescu doua, Gabriel Oprea 14, Corneliu Vadim Tudor 11 si Dan Diaconescu trei. Pana si Kelemen Hunor are doua.

In enorma lor majoritate, aceste dosare sunt la faza actelor premergatoare, doar Vadim Tudor si Dan Diaconescu au dosare mai avansate. Va fi, ca atare, o enorma presiune politica daca se da neinceperea urmaririi penale sau se merge mai departe cu ele. Lor li se adauga plangerile penale facute zilele astea de USL, nu se stie cu ce scop, procesele civile de calomnie ca acela dintre Monica Macovei si Dan Sova, etc. Numarul e inselator. Procesele lui Diaconescu se pot dovedi, desi doar trei, mult mai serioase decat teancul de procese contra lui Boc, intentate de unii carora le-a taiat salariul.

Fapt e ca nu e normal. Nu e normal, pe langa ca ne-a batut Dumnezeu ca o clasa politica in care unii calca repetat pe de laturi, sa folosim amenintarea cu justitia ca o strategie, sa inundam adversarii in plangeri penale care umbresc plangerile pe bune, sa inghesuim justitia cu cauze pur politice in care orice verdict s-ar da, o tabara politica va racni ca ailalta controleaza justitia. Nu e nomal ca in loc de cinci plangeri serioase la cinci lideri sa gasim cinzeci. Finalmente, e o strategie de propaganda, e o relativizare si o bagatelizare a crimei daca toti avem zeci de urmariri penale.

Pentru cine nu stie, politia e obligata sa cerceteze orice plangere penala depusa de cineva, chiar daca la prima vedere nu are nici un merit. Gasiti pe Romaniacurata.ro un formular de plangere penala, dar folositi-l cu judecata, nu pentru ce a spus X sau Y la televizor sau la Bruxelles.

Ma indoiesc ca o sa urmeze cineva sfatul asta, dar creditez pe orice lider politic care zilele astea nu isi trateaza adversarii de criminali si nu ne da a intelege ca scopul suprem al politicii e sa bagi pe ceilalti la puscarie. Adrian Nastase nu a intrat la puscarie ca a pierdut alegerile, nu l-a bagat Basescu, ci un complet al Inaltei Curti condus chiar de presedintele acesteia. Altii, ca "Micky Bacsis", au fost eliberati, ca nu au existat dovezi suficiente.

Nu vrem sa fie bagat nimeni pentru care nu exiosta dovezi. Nu toti cei contra lui Basescu sunt criminali si puscariabili, doar cativa sunt. Sa lasam verdictele pe seama justitiei, sa retragem plangerile penale pur electorale, si sa lasam batalia politica sa fie politica, nu penala. Avem, slava Domnului, atatea diferente de vederi pe care ne putem certa. Vreau si eu sa ma cert cu cineva despre bacalaureat, despre Legea Sanatatii a noului guvern care nu e prea departe de ce a celui vechi, si asa mai departe. Putem iesi din scenariul Hotii si vardistii? Va rog.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#campanie referendum demitere Traian Basescu, #referendum demitere Traian Basescu , #referendum demitere