Invitatii Ziare.com Bogdan Glavan: Cum am ajuns la referendum din cauza politicilor economice gresite

Joi, 26 Iulie 2012, ora 07:08
5009 citiri
Invitatii Ziare.com Bogdan Glavan: Cum am ajuns la referendum din cauza politicilor economice gresite
Foto: Arhiva

Cand intreaga tara este captivata de problema demiterii presedintelui Traian Basescu, iar mediul intelectual discuta aprins tensiunile politice din ultima vreme, imi vine greu sa nu intru in joc si sa nu imi spun parerea despre chestiune.

In ultima perioada, am fost martorii unui scandal politic de amploare, care s-a intins rapid pana la Bruxelles - o premiera dupa anii tumultuosi care au urmat Revolutiei din 1989. Numeroase voci au acuzat, daca nu ilegalitatea, atunci macar nelegitimitatea si imoralitatea suspendarii presedintelui. Expresia "lovitura de stat", cu sau fara ghilimele, continua sa inflameze opinia publica. Ca economist, am prea putine de spus in aceasta privinta; deciziile institutiilor competente sa judece legalitatea intregului demers sunt, pana la urma, finale si trebuie sa le acceptam.

Mai important mi se pare, insa, fondul problemei, anume politica (economica) dusa in Romania din 2009 incoace, de cand cu criza. Aceasta mi se pare ca reprezinta elementul esential in jurul caruia s-a copt intregul demers privind suspendarea. Sa exemplific.

Cea mai dura acuzatie adusa presedintelui suspendat priveste subminarea atributiilor prim-ministrului si are in vedere faptul ca Traian Basescu a anuntat (dispus) taierea pensiilor si a salariilor bugetarilor. Cum ziceam, incadrarea juridica mi se pare prea putin importanta sau, mai bine zis, mi se pare ca se trece foarte usor peste miza sau fondul problemei: politica de austeritate inspirata de FMI.

Incadrarea juridica nu ar mai fi valorat doi bani - din punct de vedere politic - daca substratul economic era altul. Bunaoara, daca presedintele incalca prerogativele prim-ministrului anuntand nu taieri de salarii, ci reduceri de impozite, credeti oare ca se mai ajungea la vreun referendum de suspendare? Daca in loc de impovararea natiunii cu o dubioasa "centura de siguranta" in valoare de zeci de miliarde de euro, presedintele anunta ca bancherii, speculantii imobiliari si "baronii" afacerilor construite pe datorie (un soi de schema Ponzi) sau gratie privilegiilor oferite de stat vor da faliment, credeti ca se ajungea la referendum? Bineinteles ca nu!

Traian Basescu a ajuns la suspendare din cauza erorilor comise in gestionarea crizei. Erori de gandire economica, in primul rand. Erori pentru care, cu siguranta, sunt responsabili si "expertii", "tehnocratii", "savantii de inalt renume international" care au sfatuit decidentii politici de la Bucuresti sa ia masurile nepopulare (pe buna dreptate) pe care le-au luat. Experti si consilieri remunerati pentru sfaturile lor. La Bucuresti au venit gratis profesori celebri de economie, care au criticat politica FMI si a UE - dar clasa politica nu a avut urechi pentru ei.

Accesul la idei economice sanatoase a fost liber, dar cine a avut ochi sa citeasca si urechi sa asculte? Reforma statului a ramas la stadiul de... "o vorba de dansii inventata", cata vreme povara care apasa asupra mediului privat de afaceri - veritabilul sector productiv al societatii - nu a scazut, ba chiar a sporit gratie cresterii taxelor.

In fond, aceste erori - politicile economice gresite, generatoare de contradictii sociale si, mai ales, retardate in raport cu vremurile pe care le traim - sunt judecate la referendum. Sa nu uitam un principiu vechi: nimeni nu poate guverna fara acceptul, macar tacit sau implicit, al majoritatii. A sosit timpul sa vedem in ce consta acest consimtamant.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#cauze economice referendum, #politici economice Traian Basescu, #referendum demitere Traian Basescu , #referendum demitere