Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Minti bolnave si disperate

Joi, 09 August 2012, ora 23:55
8884 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Minti bolnave si disperate

Este greu sa-ti pastrezi cumpatul si luciditatea in conditiile actuale. Cand zeci de declaratii analizeaza si diseca acte normative, cand se fac calcule peste calcule despre cum se calculeaza cvorumul, de au ametit pana si expertii.

Nu intru in capcana analizei calculelor, nefiind familiarizat cu problemele juridice.

Tot ce-am retinut este ca pe 11 iulie, la cinci zile de la anuntarea datei referendumului, numarul total al alegatorilor aflati in listele permanente se bate in cuie. Bine, prost calculat, asta e. Cu el defilam, anuntat in cateva randuri de ministrul Ioan Rus.

Nimeni n-a avut nimic de obiectat, nici CCR, in speranta ca la vot vor iesi 80% dintre alegatori si vor vota impotriva lui Basescu. Ceea ce nu s-a intamplat.

Imediat ce a fost clar ca s-au prezentat la referendum doar 8,4 milioane de electori, au inceput fibrilatiile, la toate nivelurile, inclusiv la CCR.

Suceli, invarteli, socoteli, calcule, doar-doar sa se modifice cvorumul. Joc in care a intrat, din pacate, si o parte dintre judecatorii CCR, ca Ion Predescu care se declara zeu pe Pamant ("E frumos aici, 27 de grade Celsius, o imagine superba. Mai stau aici si saptamana viitoare, nu se poate face nicio sedinta"), Tudorel Toader, numit de PNL si avand o liota de doctoranzi de la varful PNL, printre care si Alina Gorghiu, sau Acsinte Gaspar, a carui cariera este impletita strans cu aceea a lui Adrian Nastase.

Asa incat pronuntarea clara si legala, pe 1 sau 2 august, pe documente legale existente, n-a mai avut loc, iar Romania, cu aportul "zeilor" judecatori de la CCR, a fost aruncata in haos economic, politic si social.

Mai grav este jocul de-a mini-recensamantul populatiei, decis in urma discutiilor violente dintre Crin Antonescu si Victor Ponta. Motivul demisiei lui Ioan Rus.

In urma atentionarilor primite de la oficialitati UE si din partea ambasadorului SUA, Ponta inclina sa renunte la o lupta pierduta en avant, dar amenintarile lui Crin Antonescu si-au facut efectul. Probabil cu demiterea Guvernului prin motiune de cenzura.

Asa ca in ultima sedinta de guvern, dupa ce daduse asigurari ca recensamantul nu va avea loc, Ponta aproba un memorandum cu masuri de mai mare rasul. Si fara efect, daca primarii si alesii locali PDL refuza sa intre in acest joc ilegal si boicoteaza mini-recensamantul.

Ce legatura au buletinele expirate, casatorii-divorturi, oameni inghesuiti in spatii prea mici etc., cu calitatea de alegator pe listele electorale permanente? Cum se pot constata aceste situatii, prin declaratii verbale, scrise sau cum? Ce inseamna numar de persoane prea mare, raportat la suprafata locuibila? Ca multi cetateni se inghesuie cu rude, copii, ca n-au unde sa locuiasca.

Si daca aceste rezultate obtinute pe aceasta baza vor fi contestate in justitie de catre PDL si Traian Basescu? Se va amana decizia CCR, pana cand?

Toate aceste acte publice tradeaza minti bolnave si disperate, care se fac de ras in lumea civilizata si, odata cu ele, Romania.

Sa vedem si miza. Sa plece Basescu. Credinta oarba ca, odata cu plecarea sa, se rezolva toate problemele tarii este ridicola.

Va fi uitat plagiatul lui Ponta daca pleaca Basescu? Nici gand, va fi aruncat, periodic, in fata premierului, unde te astepti mai putin.

Se va opri justitia din drumul catre eventuala condamnare a lui Voiculescu? Nici vorba, abia l-a condamnat pe Adrian Nastase, cu rang mai inalt, comparativ cu acela a lui Voiculescu.

Se va imbunatati situatia economico-financiara a tarii? Aiurea, o spune delegatia FMI, exista riscuri si ingrijorari majore referitoare la contextul economic intern si extern.

Se va intoarce presa romana si straina, elita intelectuala, clasa politica europeana, va ierta si uita derapajele democratice si legale ale cuplului Ponta-Antonescu? Trebuie sa fii smintit sa crezi asa ceva.

Ii aparam pe cei 7,4 milioane care au votat impotriva lui Basescu, zic actualii guvernanti. In primul rand, nu rezulta de nicaieri ca USL se poate baza pe ei si la alegerile din decembrie. Dar pe restul de 11 milioane, cine-i apara?

Un scenariu malefic, instrumentat sau macar necontracarat de SIE, a facut praf imaginea Romaniei in lume, cred cei doi conducatori ai Romaniei.

Nici dupa saptamani de discutii, Ponta si, mai ales, Antonescu nu pot accepta ca oamenii acestia, mai marii UE, nu pot fi dusi de nas si imbroboditi de forte ostile. Ei evalueaza situatia dupa acte si documente oficiale, nu dupa barfe si comentariile scrise pe Contributors. Cat de incult trebuie sa fii in ale diplomatiei sa intelegi atata lucru?

Sa presupunem ca pleaca Basescu. Respingerea si ura impotriva actualilor guvernanti va creste exponential, pana la alegerile din toamna. Votul anti-Basescu s-a estompat intre timp, dupa devoalarea loviturii de stat legislativa la care a recurs actuala Putere, iar, daca situatia economica a tarii se va pulveriza, va fi o dovada cat se poate de palpabila ca Basescu a avut dreptate atunci cand a sustinut austeritatea.

Ipoteza cat se poate de verosimila, avand in vedere dependenta Romaniei de imprumuturi, avertismentele lui Mugur Isarescu si ale FMI.

Pentru a evita suferintele a milioane de romani exista o singura solutie. CCR sa se reuneasca de urgenta. Sa aplice cadrul legal existent la 29 iulie, sa decida invalidarea sau validarea referendumului.

Altfel, de toate costurile si suferintele ulterioare, provocate de actuala criza politica, CCR este direct raspunzatoare.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#validare referendum 2012, #memorandum Ponta referendum Basescu, #demitere Basescu referendum , #referendum demitere