Judecatoare CCR, despre modalitatile de organizare a referendumului

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 08:50
3714 citiri
Judecatoare CCR, despre modalitatile de organizare a referendumului
Foto: Arhiva

Decizia de marti a CCR, conform careia referendumul va fi valid doar daca se prezinta la urne cel putin jumatate plus unu din alegatorii inscrisi pe listele de vot, a starnit controverse pe scena politica.

In timp ce USL-ul transmite ca referendumul se va desfasura conform ordonantei de urgenta, nu pe baza deciziei CCR, democrat-liberali cer Puterii sa respecte hotararile Curtii.

Iulia Motoc, unul dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, explica, pe contul sau de Facebook, ca "Deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii. Este ceva de contestat in aceasta afirmatie?".

Ulterior, Motoc a venit cu o a doua postare: "Decizia Curtii precizeaza intr-un mod clar modalitatile de organizare a referendumului".

CCR: Referendumul pentru demiterea lui Basescu e valabil doar cu prezenta la vot peste 50%

Intr-un comentariu la acest mesaj, judecatoarea mentioneaza ca "discutarea motivarii deciziilor necesita un anumit timp. Mi se pare ca pentru o curte constitutionala am adoptat multe decizii intr-un termen extrem de scurt. Motivatia unei decizii explica rationamentul juridic. Mai mult decat atat, la Curtea Constitutionala si considerentele deciziilor sunt obligatorii".

Curtea Constitutionala a decis, in sedinta de marti, ca modificarile la Legea Referendumului sunt constitutionale.

Magistratii au stabilit, totusi, ca, pentru a fi validat referendumul, trebuie sa se prezinte la vot jumatate plus unu din numarul de alegatori, iar ceea ce decide majoritatea dintre acestia se va aplica.

USL: Referendumul se va desfasura conform ordonantei de urgenta, nu pe baza deciziei CCR

USL a transmis insa ca referendumul de pe 29 iulie se va defasura conform ordonantei de guvern si nu pe baza deciziei CCR de marti, potrivit careia trebuie sa fie prezenti la vot 50% plus unu din alegatori, pentru validarea referendumului.

PDL cere respectarea deciziei CCR cu privire la organizarea referendumului

In replica, democrat-liberalii au cerut Puterii sa respecte decizia Curtii Constitutionale referitoare la organizarea referendumului si sa nu arunce tara in anarhie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#referendum CCR Iulia Motoc, #referendum demitere Basescu CCR, #referendum Guvern CCR , #referendum demitere