MAI: Presedintele va fi demis de majoritatea celor prezenti la vot, indiferent de prezenta

Marti, 10 Iulie 2012, ora 19:46
4879 citiri
MAI: Presedintele va fi demis de majoritatea celor prezenti la vot, indiferent de prezenta

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) sustine ca ordonanta de urgenta a Guvernului, potrivit careia presedintele este demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne, se aplica la referendumul din 29 iulie.

Ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre, a declarat, marti, ca referendumul va fi organizat in conformitate cu legislatia in vigoare, precizand ca aceasta este Legea 3/2000 corectata si modificata prin OUG 41/2012, potrivit Mediafax.

USL: Referendumul se va desfasura conform ordonantei de urgenta, nu pe baza deciziei CCR

"Vreau sa fiu foarte clar si precis: Ministerul Administratiei si Internelor, toate institutiile implicate, Guvernul Romaniei nu pot organiza consultarea decat in conformitate cu legislatia in vigoare, adica Legea 3/200 corectata si modificata prin Ordonanta 41/2012. Restul sunt comentarii", a spus Victor Paul Dobre.

USL: Referendumul va fi organizat in conformitate cu OUG in vigoare

Liderii USL Mihai Voicu, purtatorul de cuvant al PNL, si Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, au explicat, marti, in cadrul unei conferinte de presa comune ca referendumul din 29 iulie va fi organizat in conformitate cu OUG in vigoare.

"Astazi (marti - n.red.) s-a discutat la CCR despre un proiect de lege. Ce este la CCR este un document care nu are continutul ca si ordonanta. Am remarcat ca se invoca despre schimbarea regulilor in timpul jocului. USL ia in considerare doar OUG in vigoare", a declarat Mihai Voicu.

La randul lui, Liviu Dragnea a subliniat ca Guvernul a primit de la Parlament sarcina sa organizeze pe 29 iulie referendumul pentru demiterea presedintelui, astfel ca Executivul va respecta decizia CCR privind organizarea pebiscitului, insa CCR s-a pronuntat pe altceva.

"Decizia Curtii Constitutionale, care nici macar nu este redactata, nu tine loc de lege, de act normativ. Repet, proiectul de lege de la CCR va merge la Cotroceni, unde presedintrele interimar, in termen de 20 de zile, va hotari ori promulgarea legii ori retrimiterea la Parlament, pentru a pune in acord eventual proiectul de lege care a fost contestat la Curte si proiectul de lege de aprobare a OUG in vigoare.

Guvernul nu poate retrage ordonanta de urgenta pentru ca asta inseamna ca nu putem organiza referendumul si deja toate procedurile au fost declansate si sunt in curs de desfasurare", a accentuat Dragnea.

Guvernul se angajeaza sa respecte decizia CCR privind Legea Referendumului

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a declarat, anterior, ca referendumul de pe 29 iulie se va defasura conform ordonantei de guvern si nu pe baza deciziei CCR de marti, potrivit careia trebuie sa fie prezenti la vot 50% plus unu din alegatori, pentru validarea referendumului.

Dusa a declarat ca, in sedinta de marti, magistratii CCR s-au pronuntat asupra unei initiative legislative care reglementeaza referendumul, apartinand a doi parlamentari, si care a fost contestata de catre un grup de parlamentari PDL.

Curtea Constitutionala a decis, in sedinta de marti, ca modificarile la Legea Referendumului sunt constitutionale.

Magistratii au stabilit, insa, ca, pentru a fi validat referendumul, trebuie sa se prezinte la vot jumatate plus unu din numarul de alegatori, iar ceea ce decide majoritatea dintre acestia se va aplica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#MAI OUG organizare referendum, #organizare referendum Ordonanta Urgenta, #referendum suspendare Traian basescu , #referendum demitere