Mircea Kivu: Oamenii vor fi tentati sa voteze la referendum daca il vor pe Ponta sau pe Basescu - Interviu

Duminica, 22 Iulie 2012, ora 23:50
10317 citiri
Mircea Kivu: Oamenii vor fi tentati sa voteze la referendum daca il vor pe Ponta sau pe Basescu - Interviu

Sociologul Mircea Kivu considera ca evenimentele din ultima saptamana nu au produs mari mutatii in intentiile de vot ale celor care se vor prezenta pe 29 iulie la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mircea Kivu explica acest lucru prin faptul ca alegatorii interpreteaza recentele evenimente, printre care raportul pe justitie si scandalul de plagiat al premierului Ponta, prin prisma afinitatilor politice.

In opinia sa, Victor Ponta ar trebui sa demisioneze dupa demonstratia facuta vineri de Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti.

In ceea ce priveste rezultatul referendumului, acesta spune: "Cand e vorba de Traian Basescu intr-o competitie electorala, scorul nu e niciodata previzibil".

- Se incheie o saptamana complicata, marcata de un raport foarte dur pe Justitie si de un alt tip de raport, cel al Universitatii Bucuresti in cazul acuzatiilor de plagiat aduse premierului Victor Ponta. Ce impact in societate au avut aceste evenimente?

- Nu as califica raportul pe Justitie ca fiind foarte dur. El a avut doua parti, o parte care era practic evaluarea celor cinci ani de evolutie a Justitiei si pe de alta parte o evaluare a evenimentelor politice mai mult din ultima vreme. Prima parte as considera-o chiar echilibrata. As constata ca anumite institutii, care pana acum erau criticate destul de dur, cum ar fi Consiliul Superior al Magistraturii, acum sunt privite in termeni pozitivi.

Dar sigur ca opinia publica a fost mai atenta la partea a doua, care critica niste presiuni facute asupra Justitiei reale si care sunt niste amenintari certe pentru independenta Justitiei. Evident ca s-a accentuat starea de nervozitate din zona politica.

- Dar credeti ca cetatenii chiar au fost atenti la ce s-a intamplat zilele trecute la Bruxelles sau totul a fost o inflamare de moment a presei si a vietii politice si atat?

- Ei au inteles ca s-a intamplat ceva neplacut, dar problema este cum interpreteaza fiecare. Interpretarile trec prin prisma afinitatilor politice. Cei care simpatizeaza actuala majoritate au spus 'Uite ce ne-au facut cei care au dezinformat Bruxelles-ul', iar cealalta parte a zis 'Uite cum arunca in aer actuala majoritate stradaniile de cinci ani de zile'.

Una peste alta, mari mutatii in intentiile de vot pentru ceea ce urmeaza sa se intample peste o saptamana, ca pana la urma asta ne intereseaza, nu s-au produs.

Barroso: Romania s-a indepartat de la marginea prapastiei. Un nou raport, la sfarsitul anului

- Nici macar verdictul de plagiat dat vineri de Universitatea Bucuresti nu credeti ca va produce astfel de mutatii?

- Si aici am vazut cam acelasi tip de reactii. Ma uitam pe forumurile diferitelor site-uri si este clar: o parte saluta verticalitatea celor de la Universitatea Bucuresti, ceilalti zic ca e vorba despre niste politruci.

Universitatea Bucuresti: Victor Ponta a plagiat texte si idei

- Dar pe ce baza ar putea cineva sa ii acuze pe acestia ca raspund unei comenzi politice? Nu sunt membri de partid, au ajuns in aceste pozitii prin votul colegilor.

- Pai, uitati cum. Am vazut ca in multe ziare se vorbeste despre Flavius Baias ca ar fi membru al acestei Comisii de Etica. Ori el nu e membru al Comisiei, el a participat la conferinta in calitate de decan al Facultatii de Drept. In mai multe locuri am vazut ca se spune ca el e membru in Comisie, deci iata ca in aceasta comisie sunt prieteni ai lui Valeriu Stoica, iar acesta...si asa mai departe.

Obiectiv vorbind, Comisia de Etica de la Universitatea Bucuresti e o comisie numita pe criterii transparente, iar eu m-am uitat pe numele din lista si nu am identificat pe nimeni despre care sa stiu ca ar avea vreo afiliere politica. Asta spre deosebire de Consiliul National de Etica de la Ministerul Educatiei, care este o comisie numita prin ordin al ministrului.

- Ati vazut declaratia domnului presedinte al Academiei Romane: "Decizia Universitatii va avea in lumea academica un ecou mai important decat orice comisie"?

- Din pacate, domnul Ionel Haiduc este una dintre personalitatile care, daca merge pe strada, nu il recunoaste multa lume, desi ar trebui sa fie una dintre personalitatile cheie ale societatii.

- Spuneati ca, una peste alta, ceea ce s-a intamplat in aceasta saptamana nu a produs mari mutatii in opiniile concetatenilor.

- Ce este interesant este ca, de fapt, noi avem peste o saptamana un referendum la care avem de raspuns la o intrebare despre Traian Basescu si in toata aceasta asa zisa campanie electorala nu s-a discutat aproape deloc despre ce a facut bine sau ce a facut rau Traian Basescu, s-a discutat numai despre ce se intampla in aceste doua saptamani.

- Din ce cauza se intampla asta?

- Cred ca este o strategie a sustinatorilor lui Traian Basescu, pentru ca evident ca, daca discutia ramanea despre ce a facut el bine sau rau, lumea isi aducea aminte ca a anuntat ca se taie salariile, ca se ingheata pensiile si asa mai departe.

Si atunci, au mutat agenda, ca sa spun asa, pe un teren care le este mult mai favorabil, adica abuzurile comise de actuala majoritate. Probabil ca oamenii vor fi tentati sa voteze la referendum daca il vor pe Ponta sau pe Basescu.

- In mod normal, ceea ce s-a intamplat in ultimele zile, mai ales verdictul de plagiat dat de Universitatea Bucuresti, ar fi trebuit sa conduca la o demisie a premierului Ponta?

Fara indoiala. Cum sa va spun, nu exista loc de discutii. Cand ti se pune in fata doavada ca o treime din text este copiat, nu te mai intrebi care era definitia plagiatului in 2003 si daca cei care au spus chestia asta aveau dreptul sa o faca. Importante sunt cele 115 pagini copiate.

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi toate documentele

- Si totusi este limpede ca Victor Ponta nu va demisiona. In ce fel va fi afectata Romania pe plan extern?

- Probabil ca presiuni directe nu vor exista pentru ca, pana la urma, este o problema interna. Numai ca prestigiul persoanei premierului este afectat si asta il face mai putin capabil sa apere interesele tarii in discutii, in negocieri.

Presa straina: Premierul Romaniei si-a plagiat teza de doctorat, dar nu demisioneaza

- Mai avem o saptamana pana la referendum. Putem spune ca rezultatele sunt deja cunoscute?

- Rezultatele nu sunt deloc batute in cuie pentru ca ramane problema participarii care nu mi-e deloc clar cat de mare va fi.

- Si, totusi, aproape sigur pragul va fi depasit, romanii s-au mobilizat de fiecare data cand a fost o miza, iar toate sondajele arata ca Traian Basescu nu mai este popular.

- Ma astept ca rezultatul sa ii fie defavorabil lui Traian Basescu, dar este posibil ca o parte din sustinatorii lui, chiar daca nu exista mesaje explicite in acest sens, sa isi faca socoteala ca il ajuta mai degraba neprezentandu-se la vot decat votand impotriva demiterii sale.

- Presupunand ca Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni, credeti ca Victor Ponta va demisiona si Crin Antonescu se va retrage din viata publica, asa cum a promis?

- Asta e problema. Mi-e greu sa va spun, dar in legatura cu Victor Ponta deja vedem ce se intampla. A spus ca isi da demisia daca se stabileste ca e plagiat. S-a stabilit, dar nu si-a dat demisia.

El Pais demonstreaza ca Ponta a promis ca demisioneaza. A facut publica inregistrarea

- Traian Basescu recunoaste ca isi propune imposibilul, adica sa castige referendumul. E posibil? Ce altceva s-ar mai putea intampla in aceasta ultima saptamana?

- Mi-e tare greu sa spun. Sigur, cand e vorba de Traian Basescu intr-o competitie electorala, scorul nu e niciodata previzibil. Eu am fost unul dintre cei care erau siguri in 2009 ca o sa piarda si de asta ma feresc acum de pronosticuri.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#referendum Basescu Mircea Kivu, #Ponta demisie plagiat, #Mircea Kivu prezenta referendum , #referendum demitere