Ponta cere implicarea lui Barroso la referendum

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 21:05
3983 citiri
Ponta cere implicarea lui Barroso la referendum
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta ii cere, printr-o scrisoare, presedintelui Comisiei Europene sa-i incurajeze pe romani sa participe la referendum de pe 29 iulie, reclamand "violarea evidenta a principiilor democratice de catre PDL, abuzul clar impotriva Constitutiei si a statului de drept" prin decizia de a boicota referendumul.

Astfel, in scrisoarea trimisa, miercuri, presedintelui CE, Ponta ii cere lui Barroso sa adreseze cetatenilor romani "un mesaj de incurajare in directia exercitarii cu responsabilitate a drepturilor lor democratice de vot", scrie Realitatea.net

Totodata, Ponta reclama existenta unor "informatii publice ca unii reprezentanti ai PDL, partidul domnului Basescu, nu numai ca instiga populatia la boicotarea referendumului, dar au si initiative de a retine cartile de identitate ale cetatenilor, sub diverse pretexte, impiedicandu-i astfel sa isi exercite dreptul la vot".

"Curtea Constitutionala a Romaniei, prin Decizia sa nr. 731, din 10 iulie 2012, argumenteaza ca 'participarea la referendum a majoritatii cetatenilor este un act de responsabilitate civica'.

Mai mult, exista informatii publice ca unii reprezentanti ai PDL, partidul domnului Basescu, nu numai ca instiga populatia la boicotarea referendumului, dar au si initiative de a retine cartile de identitate ale cetatenilor, sub diverse pretexte, impiedicandu-i astfel sa isi exercite dreptul la vot. Legea nr. 3/2000 privind organizarea referendumului stipuleaza la art. 52 ca 'impiedicarea, prin orice mijloace a liberului exercitiu a dreptului de a participa la referendum constituie infractiune'.

Aceste circumstante confirma suspiciunea ca demersurile recente ale reprezentantilor PDL (membri ai Parlamentului Romaniei si membri ai Parlamentului European) sunt actiuni premeditate pentru a obtine invalidarea referendumului prin orice mijloace", scrie Victor Ponta.

In continuare, premierul isi exprima speranta ca oficalul CE va "estima si aceste actiuni antidemocratice" ale lui Basescu si afirma ca un mesaj de "incurajare" a romanilor pentru a vota va fi "" deosebit de apreciat.

"In ultimele saptamani, v-ati exprimat ingrijorarile cu privire la posibile amenintari la adresa regulilor democratice, a regulilor Europene, respectiv la adresa statului de drept din Romania. In acest moment, putem doar spera ca veti estima si aceste actiuni antidemocratice initiate de catre presedintele Basescu ca amenintari serioase la aceleasi valori.

Sunt increzator, Domnule Presedinte, ca in aceste circumstante, un mesaj de incurajare din partea dumneavoastra adresat cetatenilor romani in directia exercitarii cu responsabilitate a drepturilor lor democratice de vot ar fi deosebit de apreciat. La fel ca intotdeauna, vom acorda atentie deosebita sfatului si indrumarii dumneavoastra.

Din acest motiv, as aprecia daca ati considera exprimarea cat mai curand a unei atitudini pentru prevenirea oricaror abuzuri si prezervarii principiilor democratice si a statului de drept", se mai precizeaza in scrioare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Victor Ponta scrisoare Barroso referendum, #presedinte Comisie Europeana referendum , #referendum demitere