Presa franceza: Basescu, fost membru comunist si marinar sincer, care iubeste baile de multime

Luni, 30 Iulie 2012, ora 09:53
11122 citiri
Presa franceza: Basescu, fost membru comunist si marinar sincer, care iubeste baile de multime

Fostul capitan de marina comerciala, presedintele Traian Basescu, care a afirmat ca a scapat de destituire, duminica, s-a pozat in aparator neobosit al reformelor, dupa primul sau mandat din 2004, insa adversarii sai ii reproseaza ca este un "tiran", relateaza presa franceza.

Basescu a supravietuit deja unei tentative de destituire in anul 2007, in timpul primului sau mandat, atunci cand s-a confruntat cu partidul social-democrat si cu cel liberal, cele care formeaza astazi Uniunea social-liberala, scrie agentia AFP, preluata de Lapresse.ca.

Dupa primele estimari oficiale, Basescu ar urma sa ramana in functia de presedinte, rata de participare la vot ceruta pentru demiterea sa, de peste 50 la suta, nefiind atinsa duminica.

"Reforma statului se va face cu tumult, cu opozitie, cu dispute", a declarat presedintele suspendat, inaintea realegerii sale, in anul 2009.

In varsta de 60 de ani, acest om care iubeste baile de multime a intepat adeseori o clasa politica pe care o critica pentru tergiversarile si, potrivit lui Basescu, tentinda de a-si conserva privilegiile intr-o democratie in continuare tanara, noteaza AFP.

"Basescu se mandreste cu reforma Justitiei si se felicita pentru masurile de austeritate"

El se mandreste ca a dus la avansarea reformei Justitiei in conformitate cu exigentele Uniunii Europene, iar unii diplomati europeni au recunoscut angajamentul sau pentru consolidarea independentei Justitiei.

Basescu se felicita de asemenea pentru ca a sustinut masurile de austeritate ale Executivului precedent de centru-dreapta, contribuind la iesirea Romaniei dintr-o recesiune severa, cu ajutorul Fondului Monetar International si al Uniunii Europene.

Insa masurile de austeritate, care au dus la taierea salariilor functionarilor cu 25 la suta, i-au afectat cota de popularitate. AFP scrie ca, duminica, Basescu a recunoscut ca milioane de romani sunt furiosi pe el, facand insa un apel la reconciliere.

Fost membru al partidului comunist, dar si "tiran" si "scorpion" pentru adversari

Fost membru al partidului comunist, el a fost primul care a condamnat oficial crimele comunistilor, intr-un discurs in Parlament, in anul 2006, in ciuda fluieraturilor din partea unora dintre deputati si senatori.

Adversarii sai i-au reprosat totusi ca nu s-a limitat la rolul sau de mediator, ci "si-a asumat in mod direct conducerea tarii", violand Constitutia. Copresedintele USL, Crin Antonescu, care asigursa interimatul in fruntea tarii, il numeste "tiran", iar prim-ministrul social-democrat Victor Ponta il catalogheaza drept "scorpion".

AFP aminteste ca, iarna trecuta, in dorinta de a impune o reforma a sistemului de sanatate, presedintele l-a fortat sa demisioneze pe medicul Raed Arafat, fondatorul serviciului de urgenta cu care Basescu nu a fost de acord asupra unui punct al reformelor si una dintre cele mai respectate figuri al Romaniei postcomuniste.

Elena Basescu, "Paris Hilton din Carpati"

Adversarii si partizanii sai il vad drept "un animal politic", iar Traian Basescu a declarat, in anul 2009, pentru AFP, ca ceea ce are el si ce ii deranjeaza pe ceilalti "este ca, atunci cand cred cu adevarat intr-un obiectiv, insist mult. Incerc sa mobilizez populatia si fortele politice".

Casatorit si tatal a doua fete, Basescu a recunoscut ca a comis "erori" in timpul mandatului sau. El estimeaza ca si-a pierdut din sustinere dupa ce fiica sa mai mica, Elena, supranumita "Paris Hilton din Carpati", a candidat la alegerile europarlamentare, beneficiind de sprijin puternic din partea PDL, partidul tatalui sau, potrivit presei, mai noteaza AFP.

Traian Basescu, "marinarul sincer" care a ajutat la lupta impotriva coruptiei

La Nouvelle Republique titreaza "Capitanul este lasat in deriva", notand ca acesta a fost comandantul "Biruintei", nava a marinei comerciale romane sub Nicolae Ceausescu, si este numit "tiran" de catre numerosii sai opozanti.

Modernizarea, intr-un mars fortat, al unei tari inapoiate si plombate de era Ceausescu, a fost tema primului sau mandat. Marinarul sincer, cum este numit de publicatia in limba franceza, a ajutat la lupta impotriva coruptiei care mineaza in continuare societatea si economia din Romania.

El a fost cel care a condus integrarea Romaniei in Europa, in 2007, iar numerosi diplomati europeni aflati la Bucuresti au subliniat progresul constant al "cele mai dezbracate" membre a Uniunii Europene.

Dominat de temperamentul sau, capitanul se lasa uneori purtat in deriva, chiar daca asta inseamna ca trebuie sa faca modificari. El nu este insa sigur ca aceasta este suficient, de data aceasta, incheie sursa citata.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#AFP referendum Basescu, #presa externa referendum demitere Basescu, #presa franceza Traian Basescu , #referendum demitere
Comentarii