Referendum 2012: CCR decide pe 12 septembrie - Antonescu ramane interimar

Joi, 02 August 2012, ora 16:16
33951 citiri
Referendum 2012: CCR decide pe 12 septembrie - Antonescu ramane interimar
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala a amanat luarea unei decizii in cazul referendumului pentru demiterea presedintelui pana pe 12 septembrie, urmand ca listele electorale judetene sa fie reverificate.

Pana atunci, Crin Antonescu ramane presedinte interimar.

Conform comunicatului CCR, toate sesizarile depuse de USL, presedintii camerelor si ceilalti cetateni au fost respinse cu unanimitate, dar magistratii nu s-au putut pronunta asupra primului punct discutat, si anume "confirmarea rezultatelor referendumului" pentru ca li s-au oferit informatii contradictorii din partea institutiilor statului in ceea ce priveste numarul de alegatori din Romania.

Ion Predescu, membru al CCR, a declarat la iesirea din sediu ca se asteapta verificarea "realitatii", adica a numarului cetatenilor cu drept de vot la 29 iulie.

El a confirmat faptul ca se asteapta datele oficiale, in conditiile in care Curtii i-au fost transmise informatii diferite.

Intrebat cine o sa numere alegatorii si cine o sa intocmeasca listele electorale reale, Predescu a raspuns "Vedeti legea", adaugand ironic "Ziceau sa o facem noi".

La randul sau, judecatoarea CCR Aspazia Cojocaru a declarat la iesirea din sediu ca se asteapta ca "toate institutiile competente sa ne trimita toate datele".

"Eu, dupa mine, trebuia anulat votul pentru ca totul s-a bazat pe date false", a spus Aspazia Cojocaru.

CCR a amanat decizia pentru validarea referendumului - vezi reactii

Curtea Constitutionala a reluat, joi dimineata, la ora 09.00, sedinta pe tema rezultatului referendumului de demitere a presedintelui suspendat, Traian Basescu. Sedinta s-a incheiat la ora 16.00.

CCR decide asupra "valabilitatii" referendumului - termenul "validare" nu exista in lege

Dupa ce Curtea va lua o decizie finala, ea va fi trimisa Parlamentului. Cele doua camere se vor reuni pentru ca decizia sa fie citita in plen, dupa care ea va fi publicata in Monitorul Oficial si pusa imediat in aplicare.

Care sunt datele in prezent

Biroul Electoral Central a anuntat miercuri rezultatele finale ale referendumului pentru demiterea presedintelui, prezenta inregistrata fiind de 46,24%.

Referendum 2012: Rezultate finale - Prezenta a fost de 46,24%

Din numarul total de persoane inscrise pe listele electorale, au participat la vot 8.459.053, adica 46,24%, a declarat presedintele BEC, judecatorul Gabriela Bogasiu. Dintre participanti, 7.403.836 (87,52%) de persoane au votat "Da", in timp ce 943.345 (11,15%) au votat "Nu", iar 111.842 (1,32%) voturi au fost nule.

USL, presedintii celor doua camere parlamentare, Valeriu Zgonea (PSD) si Mircea Dusa (PSD), precum si Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate si mai multi cetateni, au depus sesizari la Curtea Constitutionala.

In acestea se cerea fie validarea referendumului in ciuda faptului ca pragul de peste 9 milioane de alegatori prezenti la referendum nu fusese atins, dar prin coborarea acestui prag in baza unor date existente la Institutul National de Statistica, fie neluarea in considerare a pragului, fie amanarea luarii unei decizii pana cand se va stabili cu exactitate cati romani ar fi trebuit sa participe la referendum.

Referendum 2012: USL, Zgonea si Filip cer CCR sa nu tina cont de pragul de prezenta

Argumentele USL demontate: CCR a spus clar care sunt regulile referendumului - Interviu Ziare.com

In schimb, PDL a sustinut, in declaratii publice, ca referendumul nu poate fi considerat valid pentru ca nu s-a inregistrat cvorumul necesar si a cerut reunirea Parlamentului imediat dupa aflarea deciziei Curtii, pentru ca Traian Basescu sa revina la Cotroceni.

Blaga: Rezultatele sunt acum publice si clare, referendumul e invalid (Video)

MAI nu stie cati alegatori sunt

Dupa ce a primit datele finale de la BEC, Curtea Constitutionala a studiat cele peste 18 mii de procese verbale si a dezbatut sesizarile. Pentru a lua o decizie, CCR a cerut INS si Ministerului de Interne cifre oficiale cu privire la numarul de alegatori. MAI a comunicat la finalul zilei acelasi numar de 18.292.514 alegatori inscrisi in listele electorale, in baza carora s-a organizat referendumul, in timp ce INS a precizat ca nu poate oferi cifre exacte pentru ca nu are date definitive.

Tot miercuri, INS dat un comunicat in care afirma ca cifrele sale nu cuprind numarul romanilor din strainatate, motiv pentru care sunt mai mici decit cele ale Ministerului de Interne, care cuprind si romanii din strainatate.

In aceste conditii, magistratii CCR au fost nevoiti sa reia dezbaterile joi, la prima ora. In jurul pranzului, MAI a trimis un alt document oficial catre CCR prin care a spus ca nu isi poate asuma veridicitatea datelor din documentul trimis anterior.

Basescu: 3 saptamani de lupta politica - de ajuns, 3 luni cu Ponta la Guvern - prea mult

Datele de la partide la inchiderea urnelor

Adriean Videanu a anuntat, duminica-noaptea, ca exit poll-ul realizat de PDL arata ca prezenta la vot a fost de 46,8% la inchiderea urnelor. In schimb, in jurul orei 23,30, USL a sustinut ca rezultatele vor fi altele dupa numararea finala a voturilor, respectiv intre 51 si 52 %.

18.292.514 alegatori au fost asteptati duminica la urne pentru a-si exprima optiunea in legatura cu demiterea presedintelui Traian Basescu, in acest sens fiind organizate 18.548 de sectii de votare, dintre care 18.242 in tara si 306 in strainatate.

Pentru ca referendumul sa fie validat, era necesar ca la urne sa se prezinte cel putin 50% plus unu din numarul alegatorilor, adica 9.154.307 de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Curtea Constitutionala decizie referendum, #decizie Curte referendum Basescu, #validare referendum 2012 , #referendum demitere