Romania la test (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 29 Iulie 2012, ora 07:44
3553 citiri
Romania la test (Opinii)

Presedintele CE avertiza in urma cu putin timp ca Romania a pierdut increderea partenerilor europeni si ca se afla pe marginea prapastiei. Ei bine, astazi putem face un decisiv pas inainte daca vom pica testul ultim al democratiei - corectitudinea alegerilor.

Felul in care se va desfasura referendumul este decisiv pentru soarta Romaniei, indiferent care va fi rezultatului votului, indiferent daca scrutinul va fi validat sau nu.

Nu cred ca UE asteapta neaparat un anumit scor, un anumit verdict, dar in mod cert asteapta un scrutin corect, in care optiunea fiecarui cetatean sa fie respectata fara fisura, atat in cazul celor care se prezinta la urne, cat si in cazul celor care opteaza pentru absenteism, pentru ca acolo unde legea nu prevede obligatia de a merge la urne, absenta reprezinta, la randul ei, o optiune, deci un drept electoral.

Din nefericire, avem motive intemeiate de ingrijorare, pentru ca toate semnalele de pana acum au fost in sensul unor nereguli cum n-a mai vazut Romania de prin anii 90. Cele mai evidente sunt prevazute de chiar ordonanta de organizare a alegerilor, la care Victor Ponta n-a vrut sa renunte nici in ruptul capului, indiferent de insistentele de la Bruxelles.

Si n-a vrut pentru ca aceasta ordonanta elimina niste garantii esentiale pentru un scrutin corect. Astfel bulentinele de vot nu mai sunt inseriate, deci nimeni nu stie cate au fost tiparite, cate au fost impartite si de unde pot aparea cele care vor ajunge prin urne. Numarul stampilelor de vot din fiecare sectie nu mai este precizat in procesele verbale, nici cel al alegatorilor de pe listele suplimentare. De ce oare? A fost refuzata utilizarea softului antifrauda, care depisteaza rapid votul multiplu. De ce oare?

Vorbim apoi despre organziarea de sectii de vot in locuri cu totul nepotrivite, prin baruri, in Aqa Land, in hoteluri. Ma intreb cat turism electoral se va ascunde sub turismul sezonier firesc intr-un week-end canicular din mijlocul verii. Vorbim despre setul de masuri folosit pentru atragerea oamenilor la vot si anuntat de Liviu Dragnea: tombole, concursuri, premii. Dar exista si ale metode: amenintarea, inclusiv cu pierderea locului de munca, a celor care se gandesc sa nu se vor prezenta la serviciu luni dimineata cu stampila "votat" pe documentul de identitate.

In plus, campania electorala nici macar nu s-a incheiat asa cum ar fi trebuit. Ce altceva decat o forma ostentativa de campanie este deschiderea pentru public a vilei Dante exact in ziua referendumului, desi guvernul nu a produs pana acum vreo dovada clara ca vila respectiva a fost amenajata din ordinul lui Traian Basescu pentru sine. Si chiar daca ar fi produs dovada, pelerinajul aceasta la "casa diktatorului" tot campanie electorala, interzisa in ziua votului, s-ar numi.

Toate acestea, doar ca exemple semnificative, pentru ca ar mai fi si alte motive de suspiciune, ridica mari semne de intrebare in privinta corectitudinii scrutinului de astazi. Miza e mare, tensiunea uriasa si tentatia recurgerii la metode pe care PSD, cel putin, le stapaneste foarte bine inca din anii 90 este pe masura. Sper totusi, poate naiv, ca actuala putere nu va decide sa dea Romaniei si ultimul sut in prapastie. Pentru ca o compromitere a acestui referendum care, cu siguranta, este foarte bine monitorizat si de la Bruxelles, si de la Washington (nu am nicio indoiala ca si de la Moscova) ar insemna compromiterea totala a Romaniei.

Procedura de suspendare poate fi reluata si peste o saptamana la o adica. Dar ceea ce s-ar pierde prin fraudarea scrutinului va ramane bun pierdut si extrem de greu remediabil, daca nu chiar iremediabil. Si daca nu vor intelege asta politicienii, sper sa inteleaga macar oamenii obisnuiti, poporul atat de invocat in ultima vreme, indiferent care ii sunt optiunile electorale. Testul de democratie, de integritate si maturitate, nu este, in definitiv, numai al clasei politce, ci al intregii Romanii. La fel vor fi si efectele lui.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#referendum demitere Traian Basescu, #frauda referendum Traian Basescu , #referendum demitere