Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Spiegel: Referendumul, doar o batalie in razboiul continuu pentru putere

Marti, 31 Iulie 2012, ora 09:27
3807 citiri
Spiegel: Referendumul, doar o batalie in razboiul continuu pentru putere
Foto: Reuters

Presedintele suspendat Traian Basescu a evitat la limita demiterea, in urma referendumului de duminica. Insa este putin probabil ca votul sa puna capat bataliei pentru putere cu prim-ministrul Victor Ponta, scrie presa externa.

Traian Basescu si Victor Ponta vad disputa dintre ei ca nimic mai putin decat o batalie pentru supravietuire, noteaza Spiegel Online.

Presedintele suspendat si-a dat toata silinta, duminica, sa para ca un om de stat, comenteaza publicatia citata.

"Ii asigur pe romani ca o data ce ma intorc... voi incerca si voi genera un sentiment de reconciliere in societate. Diviziunile din societate trebuie sa fie oprite, trebuie anihilate, deoarece Romania are nevoie de toata energia sa pentru a se integra in lumea civilizata", a afirmat Traian Basescu.

Acesta a trecut la limita peste referendumul de demitere, datorita prezentei scazute la urne. Ramane de vazut daca acest lucru va fi de ajuns pentru ca cei doi politicieni sa gaseasca o cale pentru a repara relatia lor ostila si de a inceta criza politica ce a paralizat tara in ultimele luni.

"Romania este divizata in doua triburi politice", a spus Dimitar Bechev, care conduce biroul din Sofia al Consiliului European pentru Relatii Externe. "Nu este un dezacord politic de principiu, este un razboi murdar si devine foarte personal", continua Bechev.

Nepasare fata de Constitutie

Eforturile energice ale premierului Victor Ponta de a-l discredita pe presedinte l-au trimis pe prim-ministrul roman in ape tulburi cu Uniunea Europeana. Aceasta este ingrijorata in legatura cu ceea ce criticii au descris a fi nepasarea lui Ponta fata de Constitutia tarii.

"Evenimentele din Romania ne-au zdruncinat increderea", a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, in urma cu doua saptamani, subliniind ingrijorarea sa. In plus, raportul privind reformele Justitiei din Romania au fost "nimicitoare", Barroso afirmand ca "evenimente exceptionale" din tara au fost "o sursa majora de ingrijorare".

Intr-un interviu recent pentru Spiegel, inaintea referendumului, Victor Ponta a fost intrebat ce se va intampla daca se vor prezenta la vot 45% dintre romani, dar va fi o majoritate clara impotriva lui Basescu. "Aceasta va fi decizia lui, daca va ramane in functie sau nu. Ar trebui sa se intrebe, in aceasta situatie, pe cine reprezinta, dar cu siguranta nu pe majoritatea oamenilor", a raspuns prim-ministrul.

Votul de duminica este putin probabil sa puna capat crizei politice din tara, crede Bechev, care spune ca batalia dintre prim-ministru si presedinte a fost intensificata de condamnarea fostului premier Adrian Nastase, la doi ani de inchisoare, pentru coruptie.

"Acum, atat Ponta cat si Basescu cred ca este vorba despre supravietuire personala", crede analistul bulgar.

In ciuda rezultatului de duminica, se pare ca Basescu are in continuare cele mai proaste carti, iar Ponta l-a numit pe presedintele suspendat "un scorpion care omoara orice in jurul sau", "cel mai mare mincinos din istoria Romaniei" si "un om fara rusine sau onoare".

Totodata, prim-ministrul a promis "sa nu mai vorbeasca vreodata cu acest om care va infige un cutit in spate de indata ce te intorci".

"Pe termen mediu, el (Basescu) este probabil plecat. O multime de oameni care odata au avut incredere in el l-au abandonat. Basescu a castigat batalia, dar nu a castigat razboiul", a mai spus analistul Dimitar Bechev.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Der Spiegel referendum Basescu, #Basescu referendum demitere, #referendum batalie razboi, #razboi Basescu Ponta , #referendum demitere