Stanomir: Trebuie spus raspicat - Mediul politic exercita presiuni asupra CCR - Interviu

Sambata, 04 August 2012, ora 00:20
9380 citiri
Stanomir: Trebuie spus raspicat - Mediul politic exercita presiuni asupra CCR - Interviu
Foto: evz.ro

Procedurile constitutionale nu sunt facute pentru a servi "interesul egoist" al politicienilor, ci pentru a servi interesul public, iar suprematia Constitutiei trebuie sprijinita, in conditiile in care exista un mediu politic care exercita presiuni asupra judecatorilor Curtii, a declarat prof. univ. Ioan Stanomir.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta a explicat inca o data in ce conditii este demis presedintele suspendat Traian Basescu si a precizat ca un nou referendum de demitere ar presupune parcurgerea unei noi proceduri, de la capat.

In plus, specialistul in drept constitutional a mai subliniat faptul ca pe umerii celor 9 judecatori constitutionali apasa o dubla raspundere, de a da solutii corecte, in conformitate cu legile si Constitutia Romaniei, dar si de a le da intr-un termen rezonabil.

- S-a vorbit in aceste zile despre referendum validat, invalidat, valabil, anulat, repetat... Puteti sa ne explicati ce prevede Constitutia si in ce conditii va fi demis Traian Basescu din functia de presedinte, conform tuturor reglementarilor legale in vigoare?

Regulile constitutionale la noi sunt foarte clare. Presedintele ramane demis in momentul in care se valideaza referendumul de demitere si se constata ca exista numarul cerut de Constitutie si de legi pentru inlaturarea sa din functie.

In conditiile in care un referendum nu este validat, adica nu se intruneste numarul minim de cetateni cerut pentru ca pragul de prezenta sa fie atins, presedintele nu poate fi demis din functie, procedura nu este dusa la capat, iar presedintele suspendat se intoarce in functie.

Constitutia noastra nu prevede referendumuri cu repetitie, ca sa folosim o expresie metaforica. Pentru o singura procedura de suspendare, pentru un singur vot in parlament de suspendare, exista un singur referendum.

Daca majoritatea din cele doua camere doreste sa organizeze un nou referendum pentru demiterea presedintelui suspendat actualmente, trebuie sa declanseze din nou procedura, sa treaca din nou prin parlament un vot, sa ceara un nou aviz Curtii Constitutionale si sa demareze procedura pentru un nou referendum.

In conditiile procedurii deja declansate, nu mai poate exista, in opinia mea, un al doilea referendum.

Eugen Nicolaescu: Parlamentul sa decida un al doilea tur de scrutin al referendumului!

- In cazul referendumului de demitere a presedintelui, pentru luarea unei decizii de catre CCR este nevoie de majoritate calificata, adica 6 din cei 9 judecatori sa cada de acord. Ce se intampla in cazul in care nu se poate ajunge in aceasta situatie, adica ramane fiecare pe pozitie, mai ales ca nu este prevazut un termen pana la care CCR sa ia o decizie?

In legislatia europeana si in gandirea constitutionala exista asa-numitul "termen rezonabil", la care s-a facut referire zilele acestea. Mie mi se pare ca pe umerii celor 9 judecatori constitutionali apasa o dubla raspundere.

Prima este de a respecta legile si Constitutia Romaniei, iar cea de a doua este ca solutiile pe care le dau sa fie corecte si date intr-un termen rezonabil.

Termenul rezonabil pentru o natiune este acel termen care previne acutizarea conflictelor politice si prelungirea unei stari de interimat la nivelul sefului de stat, stare care poate avea consecinte dramatice pentru functionarea institutiilor statului si pentru reprezentarea noastra la nivelul Uniunii Europene si al altor organisme.

Laura Stefan: Ar trebui sa se solicite CCR preschimbarea termenului in unul rezonabil

Curs euro - leu Euro atinge un nou maxim istoric, dupa amanarea CCR

Mai adaug un lucru. Procedurile constitutionale nu sunt facute pentru a servi interesul egoist al practicienilor politicii. Ele sunt facute pentru a servi interesul public si pentru a face guvernarea transparenta. Stiu ca par truisme, dar in Romania aceste truisme trebuie repetate.

In mintile unor natiuni, cum sunt cea americana sau cea engleza, aceste lucruri sunt gravate de peste doua secole. In mintea francezilor de asemenea, in mintea germanilor de asemenea, pentru a da doar cateva exemple. Mie mi se pare ca in mintile politicienilor nostri aceste lucruri nu sunt gravate suficient de puternic.

Orice procedura care este gandita si creeaza un efect economic si social pervers este o procedura care se dovedeste contrara intereselor cetatenilor si submineaza democratia constitutionala pe termen mediu si lung.

- Dumneavoastra ati inteles de ce nu au luat magistratii CCR, miercuri, o decizie in baza datelor primite initial de la BEC si MAI? De ce au cerut si au asteptat informatii suplimentare, din cauza presiunii exercitate asupra lor?

Eu cred ca exista doua probleme. In primul rand, exista aceasta opinie schimbatoare a Ministerului de Interne, opinie care pare ca se modifica de la o zi la alta.

In al doilea rand, exista si trebuie sa o spunem raspicat, un mediu politic care exercita presiuni asupra judecatorilor Curtii Constitutionale.

Si aici este de ajuns sa va atrag atentia asupra modului in care presedintele interimar a inteles sa se exprime cu cateva ceasuri inainte ca judecatorii CCR sa se pronunte.

Antonescu: Basescu este povara de pe umerii CCR

Curtea Constitutionala face obiectul unei atentii speciale din partea guvernantilor actuali ai Romaniei de cateva saptamani, iar faptul ca ea a fost obiectul unei ordonante de urgenta prin care s-a incercat limitarea atributiilor ei este dovada peremptorie ca asupra Curtii s-au exercitat si se vor exercita presiuni, institutionale sau difuze.

In aceste conditii, eu cred ca trebuie sa sprijinim nu pe judecatorii CCR, ci ideea insasi de suprematie a Constitutiei, idee fara de care Romania risca sa involueze democratic dincolo de un prag inimaginabil noua tuturor in urma cu cateva luni.

- Ati mai intalnit in practica internationala o asemenea situatie, ca datele oficiale in baza carora s-a organizat un referendum sa se schimbe dupa ce s-a dat votul? Este o asemenea actiune in conformitate cu normele Uniunii Europene?

Problema este foarte simpla. Pe baza acestor cifre s-au tinut si alegerile locale. Aceste cifre trebuie sa fie respectate sau intram intr-o competitie ale caror reguli se schimba pe parcurs.

Daca domnul ministru de Interne simtea ca aceste cifre pe care le-a comunicat initial nu sunt credibile, domnia sa trebuia sa faca acest lucru cunoscut inainte ca referendumul sa porneasca.

Nu poti sa pornesti o procedura, dupa care sa revii asupra datelor initiale, pe baza carora Biroul Electoral Central a comunicat procentul necesar Curtii Constitutionale pentru a valida sau invalida referendumul.

Mie mi se pare ca, asemeni situatiei in care se modifica pragul de validare prin lege sau ordonanta de urgenta, aici se incearca din mers schimbarea unor date pentru atingerea unor obiective politice extrem de precise.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Stanomir demitere referendum Basescu, #Stanomir referendum validat, #Stanomir repetare referendum , #referendum demitere
Comentarii