Traian Basescu exista, deci este vinovat (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 12:12
4614 citiri
Traian Basescu exista, deci este vinovat (Opinii)
Foto: Arhiva (TVR)

A recunoscut-o chiar el, la TVR. Afirmatia nu are gradul ontologic al celebrei cugetari carteziene, a fost o gluma, inca una din lungul sir al jocurilor prezidentiale de cuvinte, insa e atat de potrivita momentului ca merita tiparita in memoria istoriei.

Traian Basescu si-a inceput interviul de la TVR deja nervos de introducerea pe care i-a facut moderatorul postului public: "domnule Traian Basescu" - aproape o lezmajestate.

Cine a fost atent a putut sa observe, in clipa urmatoare, cum pumnul presedintelui s-a crispat, a dat sa loveasca masa, s-a deschis inainte de a o atinge, mimica fetei s-a calmat si, intr-o expresie profunda de resemnare si dezamagire, Traian Basescu s-a limitat sa-i spuna jurnalistului doar "domnul presedinte ales".

Momentul defineste lupta care are loc in aceste zile in Romania. A fost confruntarea dintre presedintele prea invatat sa se duca la TVR doar pentru a-si varsa umorile si schemele de joc pentru partid si "obraznicia" unui moderator care pune intrebari si care, in trecut, il facuse si pe Emil Boc sa-i spuna ca "parca sunteti de la Realitatea sau de la Antena3".

Acelasi lucru i l-a spus acum si presedintele. Numele sau este Mihai Radulescu. Dupa inceputul nervos si furia inecata a lui Traian Basescu, in legatura cu statutul sau, ziaristul s-a incapatanat sa-l contreze in continuare pe invitat spunandu-i ca l-a invitat in calitate de "presedinte suspendat, de cetatean".

Clipa devenise nepoliticos de lunga, iar prelungirea ei de catre gazda a facut sa para cumva nepotrivita. "Cetateanul Traian Basescu nu ajungea niciodata in studiourile dumneavoastra", a incheiat presedintele suspendat.

A fost poate si singurul moment din intreaga emisiune cand presedintele a demonstrat ca are replica, lucrul care l-a facut atat de temut candva.

Ciocnirea de la inceputul emisiunii de la TVR dintre jurnalist si un presedinte obisnuit sa aiba intotdeauna dreptate doar pentru ca nu i se pun toate intrebarile pana la capat a fost edificatoare. Derulati inregistrarea inapoi si fiti atenti la privirea presedintelui. Ochii sai blanzi, privirea plecata, cautatura resemnata, tonul impaciuitor si resemnarea in fata sortii ce pare acum a-i fi implacabila.

Toate sunt doar produsul unui histrion natural. Al celui mai bun politician histrion pe care l-a dat Romania in ultimii 23 de ani.

Si cu cat va fi injurat mai mult, cu cat se va pune mai mult patos in confruntarea dinainte castigata de catre dusmanii sai, cu atat lui si nu adversarilor sai ii vor creste sansele sa revina.

Cu cat razboiul impotriva lui va fi mai murdar, cu atat ochii sai milosi si privirea sa blanda vor (re)castiga mai multe inimi. Este jocul pe care Traian Basescu il face din instinct, dar pe care foarte putini l-au inteles.

Basescu plange cu raceala unei reptile, pe cand suspendacii sai bocesc prin studiouri cu nervii intinsi la maximum condamnandu-l inainte de judecata poporului.

Cand moderatorul i-a spus ca a descoperit doua motive de suspendare validate de CCR, presedintelui i-a alunecat vorba spunand ca ar fi trei. Sunt patru in realitate, dar nu mai conteaza. Cand a fost rugat sa precizeze care este al treilea motiv, actorul si-a executat rolul perfect: "cred ca a treia motivare a suspendarii este ca exist".

Paradoxal, desi este cea mai incorecta judecata politica posibila, asa si este: marea si singura vina a lui Traian Basescu este ca a existat asa cum a facut-o pana acum. Nu uitati ca aceeasi privire umila si blanda a mai fost jucata si in 2009. Dupa ce a fost ales a venit, insa, si fleacul: "v-am ciuruit!" Sa nu-i uitam privirea din momentul acela.

In mod normal, existenta este in sine nevinovata, insa cu felul sau de a fi Traian Basescu a impartit ca nimeni altul toata existenta in alb si negru, declarandu-se mereu de partea binelui. Asta e vina. El a fost cel care a facut apoi din alb - negru si din negru - alb, cu dexteritatea unui jongler de alba-neagra din portul Constanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu vinovat CCR, #Basescu TVR discurs, #Basescu referendum demitere , #referendum demitere
Comentarii