Un iz insistent de frauda (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 24 Iulie 2012, ora 10:42
9481 citiri
Un iz insistent de frauda (Opinii)

Greu de anticipat verdictul de astazi al CCR. Habar nu am daca prelungirea programului de vot duminica viitoare este o decizie neconstitutionala.

In schimb mi se pare ceva in neregula cu prevederea legala care lasa Parlamentului decizia finala dupa o eventuala invalidare a referendumului. Dupa cum ma intreb ce se va intampla in cazul in care legea adoptata saptamana trecuta in sesiunea extraordinara a Parlamentului si cu mari emotii va fi invalidata de CCR. Ce lege s-ar aplica duminica?

Dar dincolo de verdictul de astazi al Curtii, ceea ce deranjeaza in toata aceasta poveste si nu va putea fi sters chiar in cazul respingerii contestatiei depuse de PDL, este sentimentul de improvizatie permanenta menita sa minimalizeze, chiar sa elimine riscurile ratarii demiterii presedintelui.

In vederea suspendarii au fost modificate pe picior, prin ordonanta de urgenta, atributiile CCR, astfel incat sa nu mai aiba decat un rol simbolic in intreg procesul declansat de USL. A fost data si o ordonanta de schimbare e Legii referendumului. Aceasta facea din scrutinul pentru demiterea presedintelui o exceptie unica de la regula referendumului in Romania, care impune cvorum de prezenta. A fost demis si singurul om care puta sa atace ordonantele la CCR, dupa ce s-a incercat si un atac la CCR abandonat din cauza reactiei externe furibunde. Si PDL modificase aceste legi in sens invers, dar in Parlament, dupa o procedura normala, cu posibilitatea deschisa de a fi atacate la CCR.

Cand CCR a confirmat obligativitatea cvorumului, a urmat o batalie ca la Rovine cu Comisia Europeana pentru neaplicarea acestei decizii. Pana in ultima secunda a existat o factiune din USL, cea liberala mai precis, care a incercat sa blocheze din nou Curtea, scotand toate tipurile de referendum de sub conditia de cvorum.

Hotararea Parlamentului adoptata imediat dupa suspendare statua organizarea scrutinului intr-o zi, 29 iulie, intre orele 8 si 20. Vorbim despre o hotarare adoptata de actuala majoritate, cea care l-a suspendat pe presedinte, luata insa pe cand cvorumul era abolit. Imediat ce el a redevenit obligatoriu, USL a inceput sa umble la programul de vot: intai ca ar putea fi doua zile in loc de una, apoi ca programul se prelungeste cu trei ore. Si tot dupa ce a reintrat in vigoare cvorumul, sectiile de votare din strainatate, intial in numar foarte mic, pentru ca USL nu iubeste romanii de acolo, s-au inmultit ca ciupercile pentru ca, nu-i asa, trebuie sa scoatem cvorumul.

Din partea mea putea fi o saptamana de vot cu program non stop. Sa fi fost o singura sectie in strainatate, si aceea la Moscova. Dar sa fi fost stabilit asa dintr-un bun inceput. Ceea ce deranjeza cel mai tare nu este continutul vreunei reguli, ci schimbarea tuturor regulilor in timpul jocului.

Imaginati-va un meci de fotbal in care dupa ce echipele intra pe teren, incepe modificarea regulilor jocului. Nu mai jucam pe goluri, ci pe cornere. Nu mai avem doua reprize de cate 45 de minute, ci trei de cate 90. Schimbam portile la cate cinci minute si vom vedea la sfarsit daca nu cumva castigatorul va fi desemnat in functie de numarul de faulturi comise. Dar voi jucati baieti, ca va spunem noi la sfarsit cine a castigat!

Toata aceasta aiureala si incertitudine, toate aceste suceli, transmit un iz insistent de frauda si o totala inapententa pentru fair-play. Orice se poate daca ne avantajeaza, acesta este mesajul pe care USL il transmite clar nu numai in tara, ci si peste hotare, un mesaj pe care nicio firma de PR moscovita nu-l va putea sterge.

Si spun din nou, daca intreaga procedura, de la depunerea cererii de suspendare, pana la referendum ar fi fost organizata corect, cu respectarea legilor in vigoare, fara ordonante de urgenta, fara modificari de pe o zi pe alta, dupa reguli certe dintr-un bun inceput, nimeni nu ar fi avut nimic de comentat fata de o procedura constitutionala si democratica.

Dar operatiunea aceasta haiduceasca nu are nu are nimic de-a face nici nu Constitutia, nici cu democratia si nici macar cu o lupta demna. Niste politicieni adevarati ies la bataie corect, isi asuma riscurile si respecta regulile jocului, nu isi dezarmeaza mai intai adversarul pentru ca apoi sa-l haicuiasca linistiti si fara riscuri.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#referendum demitere Traian Basescu, #CCR referendum demitere Traian Basescu , #referendum demitere