Basescu, in Comisia juridica a Senatului: Protejati femeile de furia Justitiei, bagati-le mai putin in puscarie

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 17:22
9586 citiri
Basescu, in Comisia juridica a Senatului: Protejati femeile de furia Justitiei, bagati-le mai putin in puscarie
Foto: Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu a transmis, marti, un apel senatorilor din Comisia juridica, la dezbaterea despre Legea gratierii, solicitandu-le sa protejeze femeile chiar si de furia Justitiei si sa le bage mai putin la puscarie decat pe barbati.

"Ar fi o mare eroare sa nu avem in vedere situatiile deosebite in care se pot afla femeile. Sigur, faceti ce vreti: daca pasiunea e sa le bagam pe toate la puscarie, bagati-le; daca pasiunea e sa fie tratate ca barbatii, rezolvati problema.

Dar o femeie trebuie tratata altfel decat barbatii, mai ales cand este vorba de penitenta, de bagat in puscarie", a spus Basescu.

El a aratat ca o femeie care are in intretinere un copil pana la 14 ani nu are neaparat nevoie de copil, dar copilul are nevoie de mama.

"Pe mine m-a oripilat ce ati facut acum cateva luni, cand o femeie in luna a 8-a i-ati dat arest, ati bagat-o la 'beciul domnesc'. Daca asta e abordarea pe care vreti sa o avem fata de femei, sa facem o tara de procurori, de judecatori ca procurorii si rezolvam problemele.

Eu va spun ca un fapt de viata: incercati sa protejati femeile pana si de furia Justitiei, daca se poate, daca nu-s femei care au omorat, impuscat, sa incercam sa le protejam. Cred ca regimul penitenciar al femeilor in Romania e ingrozitor", a adaugat Basescu.

La remarca unui senator prezent la sedinta, potrivit caruia "la femei tinem majoritatea", Basescu a replicat: "Bun, atunci bagati-le mai putin in puscarie decat pe barbati".

"Din categoriile excluse (de la gratiere - n.red.), elimin si eu violenta, dar sa lasam pe cele care au facut un act de coruptie. Au luat o mita intr-o primarie, intr-un minister (...) Poate am o sensibilitate aparte pentru femei. E cunoscuta", a mai propus fostul presedinte, amendamentul sau de gratiere a femilor condamnate pentru coruptie fiind respins.

Basescu vrea "justitie restaurativa": Am facut o masinarie de distrus oameni

De asemenea, Basescu a spus ca justitia din Romania are acum un caracter punitiv exagerat, fiind o "masinarie de distrus oameni", el aratand ca trebuie sa trecem la o "justitie restaurativa".

"La noi justitia are un caracter punitiv exagerat. Si decizia pilot de azi, a CEDO, trebuie sa ne indrepte catre schimbarea modului de a face justitie, sa trecem la o justitie restaurativa. Justitia punitiva vizeaza incarcerarea oamenilor si nu rezolvarea problemelor cu societatea", a spus fostul presedinte.

"Ce faci dupa ce cineva a stat 5 ani in penitenciere? Nu mai are familie, nu mai are cine ingriji copii intotdeauna, e un om distrus dupa 5 ani in puscariile noastre. Asta e adevarul, daca il suporta procuratura. Am facut o masinarie de distrus oameni, nu de recuperare a lor pentru societate. Votul e la comisie, dar eu raman cu constiinta impacata ca am spus", a adaugat senatorul PMP.

El a aratat ca pedeapsa penala medie in UE este de 9 luni, iar in Romania este de 7 ani, si a subliniat ca in UE se pune accent pe recuperarea prejudiciului, dar si a omului.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#Basescu amendament femei Legea gratierii, #Basescu protejare femei justitie, #Traian Basescu femei Legea gratierii, #Basescu justitie restaurativa, #Basescu justitie masinarie distrus oameni , #Senat
Comentarii