Alianta Civica se alatura ONG-urilor care il acuza pe Basescu de fraudarea alegerilor

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 23:34
1753 citiri
Alianta Civica se alatura ONG-urilor care il acuza pe Basescu de fraudarea alegerilor

Alianta Civica se alatura celor patru ONG-uri care il acuza pe Traian Basescu ca urmareste fraudarea alegerilor prin organizarea referendumului in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale.

"Consideram, in plus fata de cele 4 ONG-uri deja cunoscute, care si-au manifestat dezacordul fata de listele unice, ca existenta unei liste comune are o miza mult mai importanta decat prefraudarea morala fiind, in acelasi timp, profund neconstitutionala.

Neconstitutionalitatea deriva din incalcarea dreptului fundamental al cetateanului de a NU vota, specificat indirect in Constitutia Romaniei, prin lipsa unei prevederi legata de obligativitatea votului", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Reprezenatantii Aliantei Civice sustin ca miza consta in validarea referendumului prin mijloace frauduloase, de manipulare, utilizandu-se semnatura care certifica prezenta la un vot exprimat exclusiv pentru alegerile prezidentiale.

Astfel, alianta roaga Avocatul Poporului sa se autosesizeze si sa faca urgent demersurile necesare pentru a fi declansata procedura de sesizare a Curtii Constitutionale, in ideea de a stabili constitutionalitatea listelor electorale unice.

"Constitutia Romaniei nu prevede obligativitatea participarii la vot, astfel incat cetateanul care nu doreste sa voteze pentru referendum, dar se prezinta la scrutinul prezidential, este privat de acest drept fundamental, de a nu fi prezent la votul in cadrul referendumului.

Prin aceasta manipulare, numarul persoanelor inscrise in listele electorale care isi exprima optiunea in cadrul referendumului va fi considerabil mai mare decat daca ar fi fost utilizate liste si sectii separate, conducand la valabilitatea referendumului, in necunostinta de cauza si chiar impotriva vointei populare.

In mod analog, unui cetatean care doreste sa isi exprime optiunea numai in cadrul referendumului, nu si pentru alegerile prezidentiale, prin consemnarea unei singure prezente la vot, ii este 'transferata' prezenta si pentru alegerile prezidentiale", se explica in comunicatul Aliantei Civice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Alianta Civica, #prefraudare alageri, #Basescu fraudare , #stiri Traian Basescu