America ne ia din nou in brate?

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 20:29
4307 citiri
America ne ia din nou in brate?
Foto: AP

Dincolo de cuvintele politicoase, declaratiile diplomatice si strangerile de mana, turneul vicepresedintelui american Joe Biden in Polonia, Romania si Cehia are drept scop principal potolirea supararilor legate de noul scut american antiracheta.

Atunci cand Barack Obama a anuntat ca SUA renunta la proiectul scutului promovat de George W. Bush, nu a fost o tara mai furioasa decat Polonia.

The Wall Street Journal dezvaluie ca Obama a vrut sa-l sune pe premierul Poloniei, Donald Tusk, sa-i aduca la cunostinta motivele pentru care a luat aceasta decizie, dar s-a trezit cu un refuz. Tusk nici macar nu a ridicat receptorul, la apelul lui Obama.

Totusi, miercuri, la Varsovia, tensiunile s-au calmat. Tusk a calificat noul sistem antiracheta ca fiind "interesant", subliniind ca Polonia este gata sa participe la planurile americane, "la o scara convenabila".

In Romania, unde Joe Biden s-a intalnit cu Traian Basescu, dar si cu liderii Opozitiei, vicepresedintele american a laudat cu insistenta faptul ca Bucurestiul a inteles imediat avantajele noului concept de securitate propus de Washington.

"Dumneavoastra ati inteles de la inceput, in timp ce alti colegi, cum ar fi cei din Polonia, inteleg abia acum" avantajele noului proiect american ce implica rachete de tip SM-3, a spus Biden, in declaratia de presa de joi.

Rol mai important in Europa

Inainte de a intra la discutiile cu seful statului roman, Biden a mai dat o bila alba tarii noastre. Corespondentul Associated Press il citeaza pe vicepresedintele american care ar fi spus: "Acum vom vorbi despre ce putem face cu Europa Centrala, nu despre ce putem face pentru Europa Centrala". Cu alte cuvinte, Romaniei ii poate fi oferit un rol mai important in regiune.

Despre modul in care Romania poate beneficia in urma viitorului sistem antiracheta, lucrurile nu au fost foarte clare. "Procesul este in curs de desfasurare si toate variantele sunt pe masa", a afirmat un inalt diplomat, membru in delegatia americana, pentru AP.

Considerat "vocea" presedintelui Barack Obama in materie de politica externa, Joe Biden este cel mai inalt oficial american care vine in Romania de la instalarea, in ianuarie 2009, a noii administratii de la Washington.

Iar includerea Romaniei in turneul european facut de Biden ar putea marca o noua etapa in relatiile tarii noastre cu Statele Unite. Dupa o perioada de racire evidenta a relatiilor in care americanii nu au avut ambasador in Romania si presedintele Traian Basescu a lipsit de la receptia din 4 iulie, parteneriatul strategic dintre cele doua state a intrat din nou pe un fagas normal.

Semnal pentru Rusia

Un alt aspect al prezentei vicepresedintelui american la Bucuresti ar putea fi, dupa cum sublinia si o analiza Stratfor publicata recent, un mesaj al SUA catre Rusia.

"In timp ce interesele SUA privind Orientul Mijlociu au fost initial motivul principal pentru o relatie stransa intre Bucuresti si Washington - Romania fiind un spatiu european excelent pentru necesitatile fortei aviatice americane in Orientul Mijlociu - Romania ofera acces direct in 'punctul moale' al Rusiei", puncteaza Stratfor.

"Romania are singurul punct de acces geografic altenativ la campia nord europeana, intre Rusia si continenul european, avand in vedere ca lantul carpatic blocheaza aceasta ruta. Este vorba despre depresiunea basarabiana (Campia Romana, n.r.), aflata intre Muntii Carpati si Marea Neagra", atrag atentia analistii.

Cat despre vizita la Praga, unde Biden va ajunge joi seara, Prague Daily Monitor sustine ca numarul doi de la Washington nu le va oferi, probabil, nimic concret cehilor.

Biden urmeaza sa le dea asigurari reprezentantilor cehi ca Statele Unite nu si-au pierdut interesul in regiunea Europei Centrale, in pofida deciziei de a renunta la instalarea unui radar in fosta tara comunista, in cadrul proiectului de scut antiracheta.

In conditiile in care Washingtonul planifica un alt sistem de aparare antiracheta, Praga este interesata de acest dosar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Joe Biden Bucuresti, #Joe Biden Traian Basescu, #Statele Unite Romania , #stiri Traian Basescu