Basescu a trimis inapoi catre Guvern strategia energetica prezentata in CSAT

Duminica, 17 Mai 2009, ora 14:40
1122 citiri
Basescu a trimis inapoi catre Guvern strategia energetica prezentata in CSAT

Traian Basescu a trimis inapoi catre Guvern strategia energetica prezentata in CSAT, pentru a include date concrete.

In locul companiei energetice nationale se are in vedere crearea a 2-3 companii de productie, pentru a crea concurenta pe piata, potrivit unui raport intern al Ambasadei Austriei.

La capitolul energie, presedintele a mai spus ca productia in domeniul hidroenergetic, termoenergetic si nuclear ar urma sa fie astfel impartita, incat sa existe si un echilibru al costurilor intre aceste companii.

Surse ministeriale au declarat, marti, agentiei NewsIn ca reprezentanti ai Ministerului Economiei urmau sa se intalneasca joi cu directorii companiilor energetice care vor face parte din cele doua structuri energetice care vor rezulta in urma reorganizarii sistemului energetic.

"Ministrul Adriean Videanu i-a chemat joi (14 mai - n.r.) la minister pe toti directorii companiilor care vor face parte din cele doua structuri care vor rezulta din reorganizarea sectorului energetic. La intalnire vor lua parte si membrii comisiei care se ocupa de aceasta reorganizare", potrivit surselor citate.

Acestea au afirmat ca "nu se simte ca ministerul s-ar grabi cu aceasta reorganizare".

In urma reorganizarii sectorului energetic, Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din tara, urmeaza sa fie "spart" in doua, au mai spus sursele citate.

De asemenea, reprezentantii sindicatelor din energie spun ca nu au fost invitati la aceste discutii.

Cel mai probabil, structura celor doua companii ar putea fi urmatoarea: prima ar include sucursale Hidroelectrica, Portile de Fier I si II, precum si termocentralele de la Mintia, Paroseni si Electrocentrale Bucuresti, iar cea de-a doua companie ar regrupa complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova si restul sucursalelor Hidroelectrica.

Coalitia PDL - PSD a stabilit luni ca in data de 25 mai sa aiba o intalnire dedicata strategiei energetice a Romaniei, vicepremierul Dan Nica afirmand ca relansarea economica depinde si de acest sector si ca pot fi luate decizii care sa duca la o ieftinire a pretului gazelor naturale.

Totodata, el a afirmat ca trebuie gasite modele de functionare care sa determine o mai buna gestionare a resurselor energetice, care vor face parte din masurile de relansare economica.

Noua strategie energetica a tarii ar putea cuprinde toate sectoarele energetice, nu doar producatorii de energie electrica, iar decizia privind restructurarea sectorului energetic ar putea fi intarziata, intrucat 2009 este an electoral, a declarat, la 30 aprilie, Iulian Iancu.

Acesta a mai spus ca, din cauza ca 2009 este an electoral (n.r. au loc alegeri europarlamentare, dar si prezidentiale), decizia privind restructurarea sectorului energetic ar putea fi intarziata, chiar si pana in 2010.

Raportul redactat sub semnatura ambasadorului austriac Martin Eichtinger este datat 14 mai si adresat MAE vienez, precum si ambasadelor Austriei de la Bruxelles, Chisinau, Kiev si Moscova. Documentul obtinut de NewsIn relateaza in cinci pagini continutul discutiei cu presedintele Traian Basescu avute marti la un dejun de lucru cu ambasadorii tarilor UE acreditati la Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Traian Basescu, #strategie energetica, #retrimite Guvern , #stiri Traian Basescu