Basescu: Cangrena din vami, tolerata de toate guvernele Romaniei

Joi, 10 Februarie 2011, ora 14:08
9876 citiri
Basescu: Cangrena din vami, tolerata de toate guvernele Romaniei
Foto: Realitatea Tv

Presedintele Traian Basescu a declarat, in cadrul unui interviu la Radio Romania Actualitati, ca toate partidele aflate la guvernare dupa Revolutie au stiut de coruptia din vami, insa doar Guvernul Boc a intervenit pentru a o starpi.

"Cangrena e veche si tolerata de toate partidele de guvernare in '90 incoace. Va aduceti aminte, in timpul razboiului iugoslav, Romania era acuzata de trafic de combustibil. Se facea prin frontiere.

Nume celebre ca Rusanu (Dan Radu Rusanu, n.red.) va mai spun ceva, sau Nini Sapunaru, sau Dinu Vama va mai spun ceva legat de vami? Spun sa ne ducem putin in timp. Toate guvernele Romaniei de pana acum au fost lipsite de vointa de a interveni. S-a gasit un guvern sa o faca, s-au gasit niste instrumente", a spus Basescu, la postul public de radio.

Seful statului a mai criticat dur si atitudinea unei parti a presei fata de arestarile vamesilor considerand ca aceasta intoxica populatia considerand actiunea drept una politica.

"Sinteza de presa de azi m-a uluit. Cel mai inconsistent si lipsit de adevar-curentul care incearca sa responsabilizeze un partid pentru coruptia din vami, incercand sa prosteasca telespectatorii, ascultatorii, cititorii. Cum e posibil sa acuzi partidul de guvernare cand actiunea se petrece acum, cu acest partid la guvernare? Daca avea mecanisme de stil mafiot, cum ar fi fost posibil?", a spus Basescu.

El a acuzat in special televiziunile mogulilor de presa, aratand ca intoxica spunand ca arestarea vamesilor ar avea legatura cu vreo batalie din PD-L.

"E o incercare de intoxicare uriasa(...) Ca e politica, ca e batalie in PD-L, minciuni fara limite. Era un mare nimeni la un post al mogulilor care nu a putut sa stea decat cateva zile sef la un serviciu de informatii care spunea asta (n.r.-Claudiu Saftoiu)".

In opinia sefului statului, institutiile statului au putut sa-si faca treaba impotriva coruptiei din vami datorita unei decizii a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii-hotararea 69, prin care evaziunea fiscala si contrabanda erau considerate vulnerabilitati la adresa securitatii nationale, iar serviciile de informatii, parchetele si politia judiciara erau obligate sa lucreze in comitete comune pentru rezolvarea acestor probleme.

"Aceasta cooperare a devenit obligatorie in fiecare judet. E prima data cand serviciile de informatii, politie, parchete lucreaza impreuna. Veti constata o lupta imbunatatita in lupta contra evaziunii si contrabandei(...) Ce s-a intamplat fata de alte dati? Daca pana acum se incerca flagrantul-veti vedea cum se tanguie unii, ca de ce nu s-a facut flagrant-inainte te duceai, prindeai un vamei si "la revedere". Acum avem agenti sub acoperire, e o noutate".

Operatiunile vor continua, nu menajeaza pe nimeni

Presedintele Traian Basescu a declarat ca operatiunile pentru eliminarea coruptiei din vami vor continua si ca nu vor cruta pe nimeni, indiferent de partid si indiferent de incercarile presei de a le politiza. El a apara insa PD-L in fata acuzelor ca ar fi implicat, spunand ca daca un om a primit bani, sa fie deferit justitiei, dar asta nu inseamna ca intregul partid e vinovat.

"Imi vine sa rad, incepuse o alta campanie- "Nu mai vorbeste nimeni de coruptie". Cand a aparut o campanie impotriva coruptiei de la frontiere, au inceput: "Ce-a vrut Basescu? E o razbunare?"(...) Eu sunt dechis si cer oricui are informatii despre bani, resurse financiare puse la dispozitia unui om politic, sa spuna. Toate afirmatiile sunt "s-au dat bani la partid" e ceva abstract. Nu vreti voi, dragi justitiari sa spuneti carui om. Altfel, e o lasitate ordinara si nu duce la nimic", a spus seful statului.

"Este in mod categoric un joc politic, din mai multe motive. Nu e vorba de afirmatia procurorului, ci a celui care a fost inculpat si a cerut banii. A cerut 130 de mii de euro ca sa duca nu stiu unde ca doamna responsabil sa fie numita sefa de vama la Halmeu. Acest om de afaceri sa spuna carui om ii erau destinati banii. Partidul e mare, cineva trebuie sa aiba o mana, sa ii ia", a adaugat Basescu.

Seful statului a spus ca operatiunile la frontiera vor continua, ca si lupta anticoruptie, iar cei care fac ilegalitati "vor avea surprize" dupa ce Strategia Nationala de Aparare va fi adoptata.

"Eu n-am cedat niciodata la obiectivele luptei anticoruptie. Formula pe care am gasit-o prin stabilirea celor 9 prioritati in CSAT o dovedeste. Din ele, cele 2 prioritati sunt devoalate, lupta impotriva evaziunii fiscale si contrabandei. Dupa ani, am gasit formulele ca toate institutiile sa lucreze pe un obiectiv".

In acelasi timp, Basescu a spus ca nu crede ca PD-L a renuntat la lupta anticoruptie, dar ca instiutiile statului isi vor face oricum treaba, fara a menaja pe nimeni.

"Actiunile cu vama si frontiera vor continua, avem nevoie de frontiere pazite corect. Felicit toate institutiile care au sustinut aceasta actiune. A fost sustinuta de ministerul de Finante, de Interne, de serviciile de informatii. Actiunea a mers. Cine incearca sa o politizeze, sa stie ca e o actiune in favoarea tarii", a mai spus presedintele.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Basescu vami spaga coruptie, #Basescu Guvern Boc, #Boc Basescu coruptie vama , #stiri Traian Basescu