Basescu: Daca nu mai candidez, ma retrag din politica

Duminica, 17 Mai 2009, ora 20:14
3454 citiri
Basescu: Daca nu mai candidez, ma retrag din politica

Traian Basescu a declarat duminica, in premiera, ca se va retrage din politica daca nu va mai candida la alegerile prezidentiale din acest an.

Seful statului a precizat ca i se pare umilitor ca un fost sef de stat sa se duca din nou intr-un partid politic si sa decida ce sefi sa puna la organizatiile locale.

"Dupa ce ti-ai terminat mandatul ramai fost presedinte al Romaniei si atat, nu mai esti nimic in politica. Niciodata nu voi mai reveni intr-un partid, mi se pare umilitor ca acela care a primit mandatul de sef al statului roman sa intre in jocuri politice de genul 'unde punem sef de organizatie'. Nu voi fi adversar al presedintelui in functie. Cand nu voi mai fi presedintele Romaniei nu ma voi intoarce intr-un partid.

Imi pot permite sa stau linistit si sa privesc. Daca o sa fiti interesati de un punct de vedere vi-l voi da, daca nu, nu. Sunt un sef de stat care are destui prieteni, stie destule institutii europene si daca nu voi mai candida o sa pot sa slujesc Romania mergand din institutii in institutii europene si deschizand diferite usi fara sa primesc vreun salariu.

Cand voi pleca o sa iau tot si o sa ma duc acasa", a declarat Traian Basescu in cadrul unei editii speciale de la Realitatea Tv, de la Cotroceni.

Seful statului a declarat ca de departe cel mai profund obiectiv al sau a fost modernizarea instituriilor din Romania, desi nu a reusit sa il duca pana la capat.

"Nu va ascund ca nu am indeplinit acest obiectiv, dar nu am niciun dubiu ca ceva ceva s-a miscat. De exemplu, procurorii au vreo 20 de dosare ale oamenilor politici. Ca nu judeca judecatorii este altceva. Responsabilitatea modernizarii statului este una permanenta. Am ajuns sa ne pacalim pentru ca am crezut ca odata cu aderarea UE am atins niste standarde inalte.

Ne multumim cu mediocritatea, am mai spus asta, principalul jucator este Parlamentul pentru ca un presedinte nu poate sa faca singur asta, isi exercita influenta politica dintr-o parte sau din alta", a precizat presedintele.

"Romania nu are un singur om Traian Basescu"

"Romania nu are un singur om Traian Basescu, insa asumarea raspunderii intr-o situatie de derapaj este obligatorie pentru seful statului.

Partidele pot sa faca ce vor, daca Romania are clara consolidata ideea sau realitatea ca este pe un drum spre iesire spre criza ma voi considera indreptatit sa candidez", a adaugat acesta.

Despre relatia cu Republica Moldova si cu presa

Despre relatia cu Republica Moldova, Traian Basescu a precizat ca trebuia sa se ajunga si in acest punct din cauza atitudinii lui Vladimir Voronin, care nu a inteles ca el i-a intins mana ca un frate mai mare. Presedintele a recunoscut ca intre el si oamenii de presa exista un parteneriat.

"Baile de multime sunt unul dintre secretele pentru care presa m-a criticat, dar va spun ca este singurul mod in care ma incarc, preiau ceva in mod indirect din energia oamenilor. Dar le iau si problemele. Hai sa fim foarte sinceri, de multe ori, nu atat de des pe cat ar trebui, reactionez la oamenii de presa ca nu poti sa lasi fara reactie unele lucruri.

Intre mine si oamenii de presa exista un parteneriat. Daca nu ar fi si cu jigniri ar fi perfect. Exista jigniri din ambele parti pentru ca si eu mai scap, dar nu asa des cum o faceti voi (n.red. jurnalisti)", a mai declarat seful statului.

Traian Basescu a precizat ca asa cum a scapat de multe ori vasul lui de furtuna a evitat si dezastrul Romaniei. "Am evitat dezastrul Romaniei nefacandu-l pe Adrian Nastase presedinte. Ne-am obisnuit sa ne tanguim, insa Romania a avut putin noroc in ansamblul ei, conjuncturile de multe ori ne-au ajutat. Daca ne plangem ne bate Dumnezeu", a mai declarat presedintele.

Traian Basescu a tinut sa precizeze la sfarsitul emisiunii ca Palatul Cotroceni poate ramane deschis pana luni dimineata pentru ca el nu vine la munca.

"Cotroceniul nu este al presedintelui. Daca se poate sa fie deschis si pana maine dimineata (n.red. luni) ca maine nu vin la serviciu, plec in Franta", a mai precizat Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Traian Basescu, #retrage politica, #decizia candida prezidentiale, #Adrian Nastase , #stiri Traian Basescu