Basescu, de 10 ori mai bogat decat Ceausescu

Marti, 29 Iulie 2008, ora 12:26
13107 citiri
Basescu, de 10 ori mai bogat decat Ceausescu

Prima carte despre trecutul presedintelui Traian Basescu, cu titlul "Ascensiunea lui Traian Basescu", a fost scrisa de consilierul personal al prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu, Marius Oprea, si este un rezumat al informatiilor publicate pana acum despre seful statului, fara vreo noutate, inedite, insa, prin alaturarea lor.

"Cartea nu aduce nimic nou, este o monografie despre personajul Traian Basescu. Am strans in cartea mea datele publice cunoscute pana in prezent despre personajul amintit, care laolalta adunate dau o alta imagine despre acesta decat articolele de presa disparate aparute deja si pe care le citez ca atare", a declarat pentru Cotidianul autorul Marius Oprea.

"Navigator de succes in ape tulburi, castigator indiferent de pret, in egala masura capabil de abile negocieri, dar si de excese vulgare, campion al luptei anticoruptie, dar fara sa se dea in laturi de a se afla la limita legii atunci cand e vorba de propria avere, presedintele Basescu este, in sine, povestea de succes a tranzitiei noastre", este concluzia lui Marius Oprea despre Traian Basescu.

Biografia lui Basescu scrisa de Marius Oprea incepe cu amintirile lui George Copos despre afacerile cu inghetata derulate impreuna cu Traian Basescu.

"Il cunosc din 1990, de cand incepuse si el cu o fabrica de inghetata. Imi amintesc ca aduceam impreuna un camion de margarina si il imparteam jumatate-jumatate. Traian Basescu este un om special, este unul dintre marii lideri ai anului. Este un om foarte serios, foarte direct, este un om foarte hotarat", sustine Copos.

In capitolul "Camionul cu margarina", Marius Oprea incearca o nota sarcastica despre nationalitatea presedintelui si ne aduce o informatie inedita: "cunoaste si limba franceza, ca limba straina, desi biografia oficiala postata pe pagina de Internet a Administratiei Prezidentiale nu consemneaza decat engleza".

Autorul mai afirma in cartea sa ca Traian Basescu a fost colaborator al Securitatii, cu toate ca pe aceasta tema nu exista o sentinta a CNSAS sau a vreunei instante de judecata.

"Dar familia Basescu traia relativ bine. Tatal, Dumitru Basescu, era locotenent in Regimentul 18 de Tancuri din Basarabi. Sa mentionam doar ca intamplarea a facut ca el sa intersecteze marea istorie de mai tarziu, fiind sub comanda maiorului Vasile Milea, cel care intre 1953 si 1956 a condus acest regiment."

"Pompierul" este capitolul unde Marius Oprea reda episodul in care echipajul de vapor condus de Traian Basescu reuseste sa stinga un incendiu si ulterior cum acest moment il propulseaza pe tanarul ofiter maritim.

In urmatorul capitol se vorbeste despre familia nevestei lui Basescu, de unde aflam ca socrul viitorului presedinte a fost subofiter de Securitate.

"Milionarul" este capitolul in care se vorbeste despre averea lui Basescu la momentul Revolutiei. 2.800.000 de lei. Acestea erau economiile fostului marinar.

"Pana in 1990 adunase pe carnete CEC un milion de lei. O suma impresionanta pentru orice roman, care cunostea valoarea banului in anii comunismului, precum si cat de greu se castigau, de catre cei multi. Dar, cum insusi lasa sa se inteleaga Traian Basescu, el se numara printre alesi, printre favoritii sortii", scrie autorul cartii.

El a mai declarat tablouri in valoare de 17.000 de euro, dobandite incepand din 1985. Deci, dupa propriile declaratii, Traian Basescu poate fi socotit, fara indoiala, printre cei mai bogati oameni din Romania socialista. Economiile sale totalizau in jur de 2.800.000 de lei. Cel putin dupa carnetele CEC, valuta, bijuterii, ceasuri, brichete si tablouri, dupa cum insusi declara, era de peste zece ori mai bogat ca Elena Ceausescu.

In cei treisprezece ani si patru luni de munca, pana in decembrie 1989, a pus deoparte, dupa o socoteala simpla, in medie 561 de lei in fiecare zi, inclusiv in perioadele de concediu, 17.500 de lei pe luna, 210.000 de lei pe an. Acestea sunt doar economiile realizate de familia Basescu inainte de 1989, dupa propriile declaratii ale lui Traian Basescu."

Sirul recompenselor primite pentru activitatea sa in marina au inceput cu un apartament, primit inca pe cand era ofiter, pe 10 ianuarie 1980, prin repartizare din lista alocata Intreprinderii de Exploatare a Flotei Maritime NAVROM Constanta.

Sunt confirmate si activitati colaterale navigarii pe mare ale lui Traian Basescu, care i-au rotunjit substantial veniturile inainte de 1989.

"Da, aducea tigari, blugi. Ce sa zic, ma mai intreaba lumea cum e sa fiu vecin cu el, dar ce sa le spun? Pai, ce sa ne faca, mai, sa ne zugraveasca el?" este declaratia unui vecin al lui Basescu, in vremea aceea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#biografie, #Traian Basescu, #tigari, #blugi, #marinar , #stiri Traian Basescu