Basescu deplange imaginea Romaniei in lume (Opinii)

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 23:00
3586 citiri
Basescu deplange imaginea Romaniei in lume (Opinii)
Foto: EVZ

Uneori Traian Basescu devine patetic, uita de batalia politica fara sfarsit la care s-a angajat si lasa frau liber propriilor sentimente. Iar atunci sentimentele nu mai tin seama de hachitele politicii.

Dar sa descoperi abia dupa doua mandate prezidentiale si nu stiu cate de ministru ca Romania are imagine proasta in Europa si in lume miroase fie a neglijenta politica, fie a greseala de neiertat.

Cu atat mai mult cu cat una din temele preferate ale catorva consilieri de la Cotroceni, actuali sau fosti, recte Andrei Plesu, Cristian Diaconescu... este tocmai aceea in discutie.

Daca mai adaugam ca nu e zi ca presa romaneasca sa nu lacrimeze abundent pe astfel de spaime colective si forme mentale, intelegem intr-o alta lumina gestul presedintelui.

Teoria ca teoria, dar...

O prima observatie: Traian Basescu e tare la teorie. Sustinerile referitoare la imaginea Romaniei sunt de data asta corecte, iar aprecierile la adresa frumusetilor patriei si a calitatilor poporului roman coincid cu ale lui Alecu Russo din "Cantarea Romaniei" (1850).

Cu adevarat, astazi, ne stricam singuri imaginea, unii acasa, altii peste hotare. Da, asa e: nu respectam un set minim de reguli interne, adica legile, Constitutia, uitam repede angajamentele, nu tinem cont de interesul national, nu luam in seama institutiile statului, criticam abras Justitia, mai ales DNA.

Numai ca, desi isi asuma prin pluralul "noi insine" apartenenta la acest popor, reprosurile sunt adresate la modul general "romanilor", propria persoana iesind din ecuatia invinovatirii.

Or tocmai lucrul acesta rastoarna esafodajul prezidential: pentru ca, mai cu seama de cand a fost ales presedinte, in spatiul public au aparut acuzatii dintre cele mai grave asupra incalcarii repetate a Constitutiei si a altor legi, a cutumelor in comportamentul onorabil al politicienilor, iar pentru unele dintre ele a si fost suspendat de doua ori de catre Parlament.

E vreuna dintre aceste acuzatii mai putin nociva pentru imaginea Romaniei in lume? In conditiile in care in orice democratie cel mai puternic om in stat trebuie sa fie un model pentru toti ceilalti?

Presedinte sau judecator?

Paradoxal, chiar in discursurile sale, nu doar despre imaginea Romaniei, se strecoara calificativul de "infractor" atribuit de mai multe ori unor cetateni inca necondamnati definitiv de vreo instanta. Sa deducem ca presedintelui ii revine dreptul de a stabili cu de la sine putere cine e infractor si cine nu dupa cum este sau nu aplaudat?

Da. "Romania este perceputa mai rau decat este ea in realitate", dar sa nu uitam ca si Traian Basescu si-a adus contributia la aceasta. Fireste, toata suflarea trebuie sa respecte Justitia, inclusiv DNA. Dar Justitia, inclusiv Procuratura, nu constituie decat o parte a statului de drept, Puterea Juridica. Celelalte doua Puteri, Legislativul si Executivul nu trebuie sa beneficieze de acelasi respect? Ba bine ca nu.

Fata si reversul

Insa, daca stam sa analizam discursurile despre guvernele Ponta si ultimele doua legislaturi parlamentare descoperim cu usurinta o constanta aversiune, acuzatii si injurii dintre cele mai grave: smecheri, smenari, spagari, ticalosi, corupti, hoti, justitiabili, puscariabili, pucisti...

Sa ne reamintim episodul suspendarii din vara trecuta si diatribele prezidentiale "din garaj" pline de batjocura si calomnii la adresa celor doua importante puteri ale statului de drept si a membrilor acestora.

Sa mai luam in calcul si tonul injositor al atacurilor proferate de simpatizantii, jurnalistii, presa care il sprijina si sa constatam ca multe sensuri ale cuvintelor limbii romane au fost atunci mult "imbogatite".

Din pacate, s-a observat ca, denigrand constant Parlamentul, simbolul democratiei peste tot in lume, de pe pozitia celui mai inalt om in stat, s-a distrus nu numai imaginea Romaniei in Europa, ci si propria imagine. Executivul, insa, poate fi calul de bataie al presei, asa cum se intampla peste tot. Difera doar termenii si intensitatea.

A nu se considera ca presedintia ar trebui sa fie intangibila, deoarece ea nu constituie doar entitatea reprezentativa a Romaniei, ci si o importanta parte a Executivului. La fel cum, intaistatatorul intre cele trei Puteri ale statului devine paratrasnetul atacurilor interne si externe. Iar Traian Basescu nu a fost scutit niciodata. Din contra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Basescu imagine Romania , #stiri Traian Basescu