Basescu, deranjat de autocolantele magistratilor, la ceremonia de la Cotroceni

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 17:11
6498 citiri
Basescu, deranjat de autocolantele magistratilor, la ceremonia de la Cotroceni

Ceremonia de la Cotroceni, in cadrul careia a fost primita noua promotie de magistrati, s-a incheiat brusc,dupa ce Basescu le-a spus absolventilor INM care purtau autocolante prin care cereau independenta justitiei ca sunt influentabili si ca isi pot lua decretele inapoi daca nu pot fi independenti.

"Am observat ca unii dintre dumneavoastra, ma asteptam la mai multi, cer printr-un autocolant independenta justitiei. Si eu cer acelasi lucru, ati venit la institutia care doreste ca judecatorii si procurorii sa fie independenti", le-a spus presedintele noilor magistrati.

Seful statului a aratat ca judecatorii si procurorii sunt atat de independenti cat vor ei si le-a spus tinerilor absolventi ca a vazut judecatori si procurori corupti.

"Cred ca aici ne aflam in fata unui mic risc pe care il semnalez, ca sef al statului, chiar daca prin semnarea decretului v-am dat ceea ce Constitutia va da - inamovibilitate. Avand in vedere ca cei care poarta autocolante care cer independenta justitiei inca nu au judecat niciun proces si inca nu au anchetat nicio cauza, inca nu ati intrat in activitate, am sentimentul ca ceva v-a influentat, nu aveti inca o experienta care sa va arate daca se incearca imixiuni in justitie sau nu", le-a spus Basescu magistratilor, rugandu-i sa se gandeasca bine daca pot fi judecatori, pentru ca "oamenii care sunt manipulati nu pot fi nici judecatori, si nici procurori drepti si cinstiti".

Basescu le-a zis magistratilor, inainte sa se retraga fara a ciocni un pahar de sampanie, asa cum obisnuia in cadrul acestui gen de ceremonii, ca le-a pastrat decretele si ca, in cazul in care cred ca nu pot fi independenti, si le pot lua inainte de a fi publicate in Monitorul Oficial.

Unul dintre tinerii magistrati invitati joi la Cotroceni, proaspat judecator in Ramnicu Valcea, care purta autocolantul cu "Respectati independenta justitiei", a spus ca seful statului nu a fost bine informat cand a afirmat ca noii magistrati nu au judecat sau anchetat pana acum, aratand ca toti au experienta de un an in salile de judecata si sunt de trei ani in sistem, astfel ca au dat hotarari judecatoresti si au participat la anchete.

De altfel, tanarul a spus ca magistratii isi doresc un cadru legislativ care sa nu le mai puna piedici si sa fie stopate imixiunile Executivului si Legislativului in justitie.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania se alatura magistratilor care au purtat, autocolantele.

Printr-un comunicat, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania trage un semnal de alarma asupra faptului ca instantele de judecata sunt incarcate de dosare si magistratii "depun eforturi insemnate pentru indeplinirea unei justitii eficiente".

UNRJ arata ca pentru o justitie independenta si eficienta judecatorii au nevoie de o legislatie coerenta si stabila si de o baza logistica eficienta, aceste necesitati ale magistratiilor nefiind respectate.

"Reamintim ca reforma justitiei presupune eforturi conjugate din partea tuturor institutiilor sau organizatiilor implicate direct sau indirect, pentru a nu afecta in mod fals si iremediabil sentimentul exterior de incredere in justitie pe care din interior ne straduim sa il castigam", sustine UNJR in acelasi comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu, #magistrati , #stiri Traian Basescu