Basescu, despre criza imigrantilor: Nu i-am pus eu sa-si invite fostul imperiu colonial sub Tour Eiffel

Autor: Ana Ilie
Sambata, 21 Noiembrie 2015, ora 22:30
12574 citiri
Basescu, despre criza imigrantilor: Nu i-am pus eu sa-si invite fostul imperiu colonial sub Tour Eiffel
Foto: Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu, liderul Miscarii Populare, se declara categoric impotriva planului european de a redistribui refugiatii pe baza unor cote obligatorii in tarile membre ale Uniunii Europene.

Acesta a sustinut, sambata seara, la B1Tv, ca daca nici Franta nu a reusit sa-si integreze comunitatea musulmana, nici Romania nu a reusit sa integreze pe deplin comunitatea rroma, este greu de crezut ca romanii vor putea integra mii de refugiati "adusi cu trenul".

"Daca aceasta integrare nu ar fi fost un refuz al comunitatilor islamiste de a se integra, pentru ca aici suntem... Nu ma poate convinge nimeni ca statul francez nu a pus la dispozitie fonduri ca sa invete. Au ramas in comunitatile lor... decat sa profite de sansa sa fie un bun cetatean", a spus Basescu.

Ulterior, in cursul emisiunii, a revenit: "Romania nu a avut ca traditie importul de minoritati; o astfel de insertie, agresiva si imposibil de controlat din punct de vedere al integrarii e o greseala. Ce sirieni, palestinieni... au venit aici s-au casatorit cu romance, sunt medici, oameni de afaceri, a fost o integrare treptata. Noi nu am reusit sa integram rromii, parte sunt integrati, parte nu. Vorbsc de noi, ne putem uita si in gradina altora. Cum o sa integram o minoritate adusa cu trenul si plantata in Romania?".

Basescu este de parere ca "UE trebuie sa renunte la discursul corect politic si sa puna pe primul plan securitatea cetatenilor si crestinismul".

"Voi sustine intotdeauna ca au fost greseli pe fond. Franta, care a fost imperiu colonial, i-a facut cetateni; nu a reusit sa ii integreze. Marea Britanie are aceeasi problema, dar operatiunea in sine, care a avut loc la Paris acum doua saptamani este o operatiune pe care serviciile secrete trebuiau sa o previna si nu Hollande; ceva nu a functionat cum trebuie acolo", crede fostul sef de stat.

Acesta opineaza ca Europa se afla in fata unei decizii politice: "Avem acum curaj sa spunem deschis ce fel de Europa vrem peste 30 de ani din punct de vedere cultural - islamizata sau crestina?".

"Nu cred in varianta cotelor ca o solutie la problema refugiatilor; sunt tari si tari, nu poti sa obligi toate tarile la un tratament sustinut de birocrati sustinuti de marile puteri europene. Romania a reusit sa faca minoritatile sa traiasca in pace cu majoritarii, dar minoritatile noastre au o traditie de sute de ani. Nu i-am pus eu sa-si invite fostul imperiu colonial sub Tour Eiffel, a fost problema lor; si daca nu i-ar avea s-ar desfiinta Nationala Frantei", a ras fostul presedinte.

"De ce imi creezi o obligatie, cand nu sunt membru Schengen, cand eu nu am asa ceva in tratatul de aderare? Pentru ca voi ati facut o greseala? Daca vrem sa nu avem o Europa terorizata... Cea mai mare incalcare a valorilor europene e sa imi pun in pericol cetatenii Europei", a intarit acesta.

Basescu a povestit ca, in perioada in care a fost presedinte, a propus o solutie pentru Siria, insa nu a fost acceptata la nivel european, si aceeasi idee este pusa acum in practica de presedintele rus Vladimir Putin.

"Am spus ca, daca vrem sa pacificam Siria, solutia e sa valorificam armata siriana, care e prost echipata. Rusii au acceptat sa sustina armata siriana, care a inceput sa recucereasca (...)

Rusii au valorificat una din ideile pe care le-am spus si public, le-am transmis si parenerilor din NATO si UE, singura solutie sa pacificam Siria e sa folosim armata siriana (...)

Din pacate, a facut-o Putin, vazand ezitarile Occidentului si iata ca armata siriana... In primul rand consolideaza Rusia in Mediterana de est si partajarea n-ar veni decat dintr-o implicare americanaa foarte puternica pentru lichidarea Statului Islamic", a povestit acesta.

Basescu a mai spus ca a transmis partenerilor europeni si propunerile presedintelui sirian Bashar al-Assad privind solutionarea crizei, insa "au fost respinse".

In fine, Basescu a enumerat ce anume crede ca ar trebui sa faca Romania in contextul crizei imigrantilor.

"Romania trebuie sa se situeze... este un foarte bun cunoscator al Orientului Mijlociu. Poate contribui cu informatie. In al doilea rand, daca aliatii vom stabili ca singura solutie e sa debarcam trupele noastre in Siria, Romania va fi alaturi de aliatii sai. Romania poate contribui foarte bine antrenand militari sirieni si irakieni... avem ce face", a incheiat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu cote refugiati, #Basescu islamizare Europa, #Basescu Putin Siria , #stiri Traian Basescu