Basescu ii trage de urechi pe procurori

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 11:46
2349 citiri
Basescu ii trage de urechi pe procurori

Traian Basescu i-a mustrat miercuri pe procurori spunandu-le ca nu au fost inregistrate suficiente performante in acest domeniu, in 2008, iar de activitatea lor din viitorul apropiat depinde in mare parte concluzia raportului CE din luna iulie.

Seful statului le-a adus in atentie faptul ca riscam sa ramanem fara fonduri europene, situatie inregistrata si de Bulgaria in anul 2008.

De aceea, Basescu le-a cerut procurororilor sa lupte cu mai multa obiectivitate in cazurile de coruptie, indiferent ca este vorba de coruptie la nivel inalt sau local.

"Fata de anul trecut am observat un usor progres al actiunii procurorilor si, chiar daca nu corespunde asteptarilor populatiei, putem aprecia ca lucrurile au o directie buna. Insa va trebui sa crestem viteza in atingerea dezideratelor pe care vi le propuneti si pe care le asteapta populatia de la dumnevoastra", a precizat acesta.

Intr-un ton critic, Basescu le-a facut observatii procurorilor si colegilor spunand ca nu intelege de ce nu au reusit sa scape Romania de monitorizarea pe Justitie.

"Mi se pare extrem de greu de explicat de ce un corp profesional cu o densitate atat de mare de oameni cu studii superioare, care au ca prima imagine legea, nu poate scapa Romania de imaginea pe care o are.

Daca nu reusim sa rezolvam principalele observatii date de Comisia Europeana pana la raportul din iulie, Romania risca sa nu mai poata utiliza fondurile europene.

I s-a mai intamplat unui stat membru UE aceste lucru si vreau sa aveti in vedere asta. Depinde de fiecare dintre dumnevoastra, dar nu numai procurorii au sarcini legate de un standard minimal ci si judecatorii, Guvernul, Parlamentul, dar sa aveti in vedere ca ceea ce depinde de dumnevoastra trebuie facut", a mai declarat seful statului.

"Deciziile procurorilor trebuie corelate cu cele ale judecatorilor"

"As observa un lucru care de data asta este o intrebare si ea se materializeaza intr-o nedumerire care va trebui rezolvata de sistem. Si procurorul si judecatorul lucreaza cu aceeasi lege, de aceea mi se pare de foarte multe ori anormala solutia confruntarii procuror - judecator cand este vorba de propunerea de arestare.

Sunt prea multe refuzuri legate de propunerea procurorului de arestare preventiva si asta nu va spun decat ca om care vede ce se intampla in astfel de cazuri.

Va trebui ca la nivelul CSM sa fie gasita o formula ca judecatorii si procurorii sa isi apropie punctele de vedere legate de arestarea preventiva. Aceste discrepante de abordari nu creeaza decat imaginea distorsionata a Justitiei", a mai declarat seful statului.

Basescu a precizat ca uneori procurorii par a fi hotarati sa lupte cu traficantul de droguri, iar judecatorul pare sa il puna in stare de libertate, un mod discrepant de actiune avand in vedere ca ei lucreaza cu aceleasi legi.

"Oamenii inteleg de putine ori ca a nu-l aresta inseamna ca nu este vinovat. Nu inseamna ca procurorul nu a avut dreptate, avocatii ies si spun ca clientii lor sunt nevinovati, deoarece nu i-a arestat judecatorul. Acesta este un truc mediatic pentru a pune presiune asupra procurorului.

Trebuie gasita o corelare intre aspiratia procurorului de a-l izola pe cel pe care il considera infractor sau pentru a nu distorsiona probe importante in dosar. Va trebui sa fie o discutie care sa apropie punctele de vedere ale procurorilor si judecatorilor. Observ ca refuzurile de arestare creeaza extrem de multa suspiciune asupra sistemului", a mai spus acesta.

Amanarea rezolvarii dosarelor, o mare problema a Justitiei

Presedintele a spus ca din punctul lui de vedere este inadmisibil ca traficanti de droguri, violatori sau oameni violenti sa fie lasati in libertate.

"Daca vreti o parere personala care nu este o indicatie pentru Justitie, Doamne fereste, ca un inginer care priveste mi se pare inadmisibil sa lasi in libertate o retea de traficanti de droguri, un om care este presupus violator sau violent", a mai spus acesta.

Basescu a mai spus ca una din problemele Justitiei o reprezinta amanarea rezolvarii marilor dosare care ajung in instanta.

"As mai observa ca una din problemele Justitiei, si nu este un repros la adresa dumnevoastra, este faptul ca marile dosare nu se finalizeaza cand ajung in instanta si acestea se epuizeaza cu trecerea timpului cu proceduri care va sunt cunoscute si care fac inutil efortul procurorului.

Sunt dosare care ajung si stau, si stau, si ajung la prescriptie. Daca acesta este jocul, este unul incorect fata de Justitie si populatie. Sa nu credeti ca presedintele Romaniei nu realizeaza gravitatea unor fapte", a mai precizat Basescu.

Gratierele facute de mine nu sunt impotriva Justitiei

Seful statului a tinut sa le spuna procurorilor ca intelege pe deplin gravitatea nerespectarii unei hotarari judecatoresti, facand referire la gratierile date de el.

"Ati observat probabil ca in 2005, 2006, 2007, 2008 am gratiat foarte multi batrani implicati in dispute legate de pamant la ei acasa sau femei cu foarte multi copii, femei care evitau prezenta la penitenciar, in urma unei condamnari definitive si irevocabile, prin nasteri succesive. Vreau sa va fie foarte clar ca inteleg foarte bine gravitatea nerespectarii unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

Prin gratiere nu am facut un act prin care sa fiu impotriva deciziei Justitiei", a afirmat Basescu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu, #fonduri europene, #procuror judecator, #corelare decizii , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
PARADOXALA JUSTIŢIE ROMÂNEASCĂ izvorâtă din SISTEMUL TICĂLOŞIT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Poza aaron
aaron
rank 4
iata la cateva minute distanta de discursul lui Basescu,exact presa reactioneaza tendentios,desi