Basescu, inamicul nr 1 al credibilitatii lui Morar

Autor:
Sambata, 09 August 2008, ora 14:40
2924 citiri
Basescu, inamicul nr 1 al credibilitatii lui Morar

Pledoaria presedintelui Traian Basescu in favoarea mentinerii lui Daniel Morar la sefia DNA este atat de insistenta, incat ajungi sa te intrebi daca seful statului vrea sa-l ajute pe procurorul de la Cluj sau sa-l decredibilizeze definitiv.

Dupa ce miercuri a simtit nevoia sa repete si el laudele ciudat de explicite din raportul de tara, seful statului a facut ulterior si un gest menit sa-l lipeasca si mai mult pe Morar de Palatul Cotroceni: i-a convocat pe liderii partidelor parlamentare la consultari chiar in ultima zi de mandat a actualului sef DNA.

Adica, in aceeasi zi in care, teoretic, ministrul Justitiei ar urma sa anunte daca va propune sau nu ca Daniel Morar sa-si pastreze functia. Intamplator sau nu, si ziua care precede sedinta in care parlamentarii, daca vor catadicsi sa-si intrerupa vacanta, vor decide in legatura cu trimiterea in instanta a dosarelor Mitrea si Nastase.

Nimeni din exterior nu poate sti cu certitudine de ce a crezut Traian Basescu ca este necesar sa transmita, miercuri si joi, mesaje al caror continut graviteaza in jurul lui Daniel Morar.

Cert este ca, public, seful statului ii face procurorului-sef mai mult rau decat bine. Nu ajungea ca toti cei nemultumiti de activitatea DNA, fie ca sunt politicieni sau ziaristi, fie ca au un interes sau doar spirit de observatie, remarca de trei ani cat de convenabile Palatului Cotroceni sunt majoritatea actiunilor acestei institutii.

Nu ajungea ca Directia atat de laudata de Bruxelles a reusit sa ridice multe semne de intrebare dinspre cei care insista sa gandeasca cu mintea proprie. Si asta chiar si dupa ce au citit faimosul paragraf din raport in care Comisia Europeana ne spune ca "Numarul si profilul noilor investigatii initiate de DNA dezavluie o evidenta pozitiva a investigatiilor impartiale in cazurile de inalta coruptie".

Adevarul este ca, atunci cand parcurgi lista marilor cazuri instrumentate de DNA in mandatul Morar, nu prea ai cum sa nu observi ca "impartialitatea" este destul de partinitoare: Nastase, Mitrea, Seres, Chiuariu, Remes... Un catalog de personaje antipatizate cat se poate de public de seful statului.

Vinovatia lor va fi, poate, decisa in instanta (daca parlamentarii isi vor pune si mintea in bagajele de intoarcere din vacanta), dar pana atunci fiecare dintre ei se poate victimiza politic printr-o remarca: "Suntem dusmanii lui Basescu, de-aia suntem cercetati".

Intr-un asemenea context, sub o asemenea tensiune, numai o bezea prezidentiala ii mai lipsea lui Morar. Chiar daca ii dam si lui prezumtia de nevinovatie si pe cea de buna credinta, in cazul in care va obtine un nou mandat, interventiile lui Basescu sunt, deja, parte din istoricul numirii sale.

Cand presedintele suna adunarea pentru a vorbi cu partidele despre justitie in aceeasi zi in care tu astepti decizia de reinnoire a mandatului, este greu sa mai spui a doua zi ca a fost meritul tau ca l-ai obtinut.

Si atunci exista doua posibilitati: daca Morar este si a fost tot acest timp un procuror-sef onest si impartial, seful statului i-a facut o nedreptate. Iar daca este "omul presedintelui", Traian Basescu tocmai l-a supra-expus.

In oricare dintre aceste variante, Morar pierde tot ce castigase prin raportul de tara.

Oana Dobre

Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
#Traian Basescu, #Daniel Morar, #consultari, #Cotroceni, #confirmare, #DNA , #stiri Traian Basescu